“Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” araştırmasının sonuçları kamuoyu ile paylaşıldı. İstanbul Sanayi Odası  (İSO) tarafından yapılan çalışmada 500 büyük sanayi firmasının ihracatta kaydettiği yüzde 11’lik artışın yanında, yaratılan katma değerde yüksek teknoloji yoğunluklu sanayilerin payının ve Ar-Ge yapan firmaların sayısının artığı bildirildi. Söz konusu 500 şirketin finansman maliyetlerinin ise önceki yıllarda olduğu gibi aşılması gereken bazı noktalarının bulunduğu ise ifade edildi. 

"Büyüme ve gelişme sürüyor"

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, raporda çarpıcı tespitler içerdiğini belirterek, “2018 yılında 500 büyük firmanın finansman giderlerinin faaliyet karı içindeki payı yüzde 49,8’den yüzde 88,9’a yükseldiğini görüyoruz. Bu demektir ki sanayicilerimiz karlarını finansman giderleri için ayırıyor ancak üretimlerine de yine elde ettikleri birikimleri ile devam ederek, üretmeyi, büyümeyi, gelişmeyi elden bırakmıyorlar. Bu anlamda tüm sanayicilerimizi gösterdiği üretim azmi için kutluyorum. Ülkemiz daha çok üretmeye devam etmelidir.” dedi.

Bu başarının temelinde Türk sanayicisinin dünyanın dört bir yanına ihracat yapabilme becerisini olduğuna dikkat çeken Kesikbaş, sanayicilerin bu becerisiyle farklı farklı sektörlerde uluslararası rakiplerine karşı mücadele gücünü her geçen gün biraz daha arttırdığını belirtti.

Global rekabette ise durumun eşitlenmesi gerektiğine dikkat çeken Kesikbaş, “Uluslararası firmalara baktığımızda raporda da çok net karşımıza çıkıyor; ülkemiz üretim ekonomisi her geçen gün artmakta. Yurtdışı firmalarının finans imkânları ile eşit şartlarda olmadığımız vurgusunu destekliyorum ancak biliyoruz ki finans imkânları, üretim ekonomisi orta uzunlukta pozitif hale gelecektir.” diye konuştu.