Yüksek emekli maaşı almak için en temel çalışma hayatına devam ederken atıldığı bilinen bir gerçek olmaya devam ediyor. Emekli maaşı konusunda en önemli para metre olarak çalışma hayatına devam eden kişilerin SGK kapsamında yaptıkları prime dayalı esas kazanç yani brüt maaş olarak dikkatleri çekiyor. Brüt maaş ödemeleri daha yüksek olan vatandaşlar için emekli oldukları sürede daha yüksek maaş almaları dikkatleri çekiyor. Bu anlarda maaşlar hesaplarından kullanılacak.

Emekli maaşları hesaplama sırasında aylık bağlama oranları daha farklı olanlar için dönemler uygulaması söz konusu oluyor. Emeklilere uygulanan 2000den daha öncesi, 2000 ila 2008 arası ve 2008 yılının onuncu ayından sonrası olmak üzere üç farklı dönem uygulaması var. 

2 ayrı işten sigortalı olmak…

2 farklı iş yerinden aynı anda sigortalı olmak çalışma hayatına devam eden kişilerin maaşlarının artması konusunda önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Bir yandan da bordro üzerinde gerçek maaşların gösterilmesi, asgari ücret olarak göstermemek de maaşların daha yüksek olması konusunda etkili oluyor. Bu beş madde belli oldu ve vatandaşlar beş madde sayesinde emekli oldukları zaman daha yüksek maaş alabilecekler. Bunlar;

1.    Asgari ücret yerine SGK bildirimleri sırasında gerçek maaşlar gösterilmesi gerekir. 
2.    İmkanı olan kişiler tek bir iş ile değil de iki farklı iş üzerinde aynı anda çalışarak daha çok prim ödemesi ile maaşlarını arttırabilecekler.
3.    Eş ve durumları bildirme asla unutulmaması gerekir. 
4.    Emeklilik tarihi yıl sonuna kadar olduğu zaman bir sonraki yıl zammını almak yerine anında müracaat edilmelidir.
5.    Hangi durum olduğu fark etmeden son 3,5 yıl SSK olanlar için SSK ile hesaplama yapılır.