Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) YönetimKuruluBaşkanı Nadir Küpeli, Başkan Vekili Metin Saraç, Yönetim Kurulu Üyesi Hamza Tınas ve Bölge Müdürü Erhan Tatar ile birlikte; Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. (TÜLOMSAŞ) Genel Müdürü Hayri Avcı’yı makamında ziyaret etti. Başkan Küpeli yüksek hızlı tren setlerinin Eskişehir’de üretilmesi gerektiğini ifade ederek, “TÜLOMSAŞ çok başarılı işlere imza atıyor. Özellikle son 10 yılda yakaladığı ivmenin yitirilmemesi gerekir. Yüksek hızlı tren setleri TÜLOMSAŞ tarafından üretilmesi gerekmektedir. Organize Sanayi Bölgesi ve TÜLOMSAŞ olarak bu setlerin şehrimizde üretilmesi adına ne tür somut adımlar atılmalı, neler yapılmalı bunların üzerine durmalıyız. Bu noktada sizin samimi gayretlerinizi görüyoruz. Bundan sonraki süreçte gerek Ankara’da gerek Eskişehir’de her platformda sizinle beraberiz. Yasaların bize verdiği imkanları kullanmaya hazırız. Bu setlerin Eskişehir’de TÜLOMSAŞ tarafından üretilmesi için her zaman yanınızdayız. Bir tek arzumuz var o da şehre; bu ülkeye yatırım gelsin. Setlerin Eskişehir’de üretilmesi 7’den 70’e herkesin menfaatine olacaktır” dedi. 

YHT üretimi için ideal kurum biziz

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Müdür Avcı, TÜLOMSAŞ’ın yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi vererek, "TÜLOMSAŞ sahip olduğu bilgi birikimiyle sayısız projeyi başarıyla hayata geçirmiştir. Milli ve yerli Dizel Elektrikli Manevra Lokomotifi üretimini tamamladık.TSI Sertifikasına sahip ilk milli ve yerli Elektrikli Anahat Lokomotifi E5000 Projesini başlattık. Bu lokomotifin imalatıyla ülkemiz artık kendine ait TÜLOMSAŞ marka bir lokomotife sahip olacak, inşallah lokomotifimizi 2020'de raylarla buluşturacağız. Ticari servise girmesiyle dünyada sayılı ülkeler arasına girdiğimiz Hibrit Manevra Lokomotif imalatını tamamladık. Raylı Sistemler sektöründe mevcut ve gelecek teknolojilerin izlenmesi amacı ile tüm dünyanın gündeminde olan Dijital Dönüşüm çalışmalarını başlattık. TÜLOMSAŞ Lokomotif İzleme Sistemi geliştirilmesi gibi projeler hâli hazırda yürütülmektedir. Dünyada YHT üretimi için en uygun platform lokomotif üretim tecrübesi olan kuruluşlardır. YHT üretici firmalar daha önce benzer platforma sahip lokomotif üretimi gerçekleştirdikleri görülmektedir. TÜLOMSAŞ ülkemizin tek lokomotif üretici firması olması nedeniyle YHT üretimi için ideal bir kurumdur. TÜLOMSAŞ’ ın bugüne kadar edinmiş olduğu tecrübelerle gerek yurt içi gerekse yurt dışı firmalarla sayısız ortak proje başarıyla gerçekleştirilmiş ve ticarileştirilmiştir" şeklindekonuştu.

Alt yapımız hazır

TÜLOMSAŞ olarak yüksek hızlı tren setlerini üretmek için altyapılarının hazır olduğunu söyleyen Avcı, “Konusunda uzman ve kalifiye iş gücümüz ile Ar-Ge ve İnovasyon faaliyetlerini etkin olarak sürdürmekteyiz. Kamuda kurulan ilk Ar-Ge merkeziyiz. Nitelikli personel kadromuz, sürekliliğimiz ve Ar-Ge faaliyetleri noktasında yüksek hızlı tren setlerini üretmek için gerekli alt yapımız hazır. Biz TÜLOMSAŞ olarak yüksek hızlı tren setlerini üretmeye talibiz” diye konuştu. 

Ziyarette ayrıca Hasanbey Lojistik Merkezi ile organize sanayi bölgesi arasındaki demiryolu bağlantı yolunun yapılmasının gerek OSB ve gerekse TÜLOMSAŞ açısından sağlayacağı faydalar konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.