Türkiye’nin havacılık, savunma ve makine ve endüstri alanındaki milli gücünü buluşturan Eskişehir Endüstri Fuarı ve fuarla eş zamanlı olarak düzenlenen ETO-Tüyap Fuar Merkezi’nin ev sahipliğinde başladı.

Fuarın ve ikili iş görüşmelerin açılış törenine T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli, Tüyap Anadolu Fuarları A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, siyasi parti temsilcileri, protokol ile şehir içinden ve şehir dışından gelen OSB, oda ve teknoparkların temsilcileri katıldı.

15 bin civarında profesyonel ağırlanacak

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapı Anadolu Fuarları A.Ş Genel Müdürü İlhan Ersözlü, fuarın açılış konuşmasında, “Büyük bir çaba gösterdik, büyük bir emek var. Çok şükür emeğimizin karşılığını alıyoruz.  250’nin üzerinde ikili iş görüşmesi bu alanda yapılacak. Fuarda savunma sanayi, havacılık ve imalat teknolojileri üzerindeki sektörün önemli paydaşları ziyaretçilerle buluşacak. 4 gün boyunca hazırlanan heyet organizasyonu programında hem online hem fiziksel tarafta yaklaşık 15 bin civarında yurt içi ve yurt dışından toplamda profesyoneli ağırlamayı hedefliyoruz. Fuarın hazırlanmasında destek olan tüm paydaşlara teşekkür ediyoruz, çok emek harcadılar. Fuarımızın Eskişehir’e, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi. 

Eskişehir’in kalbi organize sanayi bölgesinde atıyor

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli ise, “Yaklaşık bir buçuk yıl aradan sonra yeniden bu hareketliliği görmek, bu heyecanı görmek beni ziyadesiyle mutlu etti. Bugün organize sanayi bölgesi Türkiye’nin en büyük ikinci organize sanayi bölgesi. Bölgemizde şuan 679 adet katılımcı var bunlardan 563 tanesi aktif bir şekilde faal. 45 bin 200 çalışanımız var. Eskişehir sanayisinin yaklaşık yüzde 80’i organize sanayi bölgemizde faaliyet gösteriyor. Demek oluyor ki, Eskişehir’in kalbi organize sanayi bölgesinde atıyor. Biz 2020 yılında bütün yılların rekorunu kırdık. Umut ediyorum ki, 2021 ve bundan sonraki dönemlerde de bu rekorları kırmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Eskişehir, ilklerin şehri

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler açılışta yaptığı konuşmada , “Endüstri fuarını bugün açıyoruz. Eskişehir sanayi alt yapısına baktığımız zaman Cumhuriyet tarihinin öncesinde başlayan bir hikaye var aslında. İlklerin şehri diyorum ben buraya. İlk lokomotif ilk otomobilin yapıldığı kent. İlk damperli kamyonun yapıldığı kent, birçok ilklere ev sahipliği yapmış altında endüstri barındıran bir kent. Fuarın bereketli geçmesini temenni ediyorum” dedi.

Eskişehir’de hep ilkleri yaşadık

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hasan Ünal, “Bizler hep ilkleri yaşadık sayın başkanımızın söylediği gibi, ilkleri yaşamaya devam ediyoruz. Eskişehir belki hatırlarsınız yıllardır endüstri fuarlarına öncülük yapamamıştı, fakat Eskişehir birçok ilke imza atmıştır. Yıllardır savunma sanayine, havacılık endüstrisine katkılarıyla kamu ve özel katkılarımız tartışmasız büyüktür. Bu fuarı gerçekleştirenlere çok teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

Eskişehir’in çok özel bir önemi var

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, “Sanayi Bakanlığımız için Eskişehir’in çok özel bir önemi var. Ankara’nın hemen yakınında çok sıklıkla çeşitli vesilelerle burayı ziyaret etmek ve buranın problemlerine eğilmek imkanı buluyoruz. Eskişehir hem demiryolu sektörünün merkezi bir yerimiz. Savunma sanayimizde de çok önemli fabrikalarımız burada. Savunma sanayi ve uçak endüstrisine hizmet veren uçak bakım merkezimiz burada. Uçak endüstrisi için savunma endüstrisi için parçalar yapan birçok firmamız burada. Çok önemli bir organize sanayi bölgemiz burada. Ve gün geçtikçe de Nadir beyle beraber ortak geliştirmeye gayret ediyoruz, daha da büyüyeceğine inanıyoruz. Aynı zamanda burası bir beyaz eşya üretim merkezi, aynı zamanda otomotivin de bir merkezi. Sadece onlar değil aynı zamanda tuğla ve seramik sektörünün de bir merkezi. Dolayısıyla Eskişehir’imizi biz çok farklı bir yapıda değerlendiriyoruz” şeklinde konuştu. 

Savunma sanayinin güçlü bir şekilde gelişmesine katkıda bulunacak 

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ise, “Endüstri fuarında savunma sanayi olarak geniş katılımla bulunmamızın sebebi Eskişehir’in savunma sanayideki müstesna yeridir. Eskişehir doğru bir adres. İnşallah bu faaliyetlerin devamını diliyoruz. Bu fuarlar sanayicimizin bir araya geldiği, daha geniş alana yayıldığı, sürdürülebilir bir teknoloji  ve sanayi alt yapısının oluşturulduğu ve bunun da nihai olarak savunma sanayinin güçlü bir şekilde gelişmesine katkıda bulunacak bir süreç olarak görüyoruz. Tüm emeği geçenlere tekrar tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

22 ülkeden 205 firma ve temsilciliği katıldığı fuar 9-12 Haziran 2021 tarihleri arasında açık olacak. 

Fuar kapsamında çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek 

Eskişehir’in, ilk “Ar-Ge, Sanayi ve Teknoloji Fuarı, dört gün boyunca Türk sanayisinin ve savunmasının geleceğine damga vuracak konularda önemli etkinliklere de sahne olacak. Eskişehir Teknik Üniversitesi ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nin önde gelen hocalarının düzenleyeceği konferanslarda, İHA’lardan (insansız hava araçları) geleceğin yakıtı olarak kabul edilen hidrojene kadar birçok geleceğin teknolojisi masaya yatırılacak. Fuarın ilk gününde öğleden sonra üç konferans gerçekleştirildi. Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuran Ay, ‘Sürdürülebilir Kalkınmada Bor’ konulu bir konferans verirken, Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nezihe Ayas ise ‘Geleceğin Yakıtı Hidrojen’ başlıklı bir sunum yaptı.

Online davetiyeni al, sıra beklemeden gir 

Fuarı ziyaret etmek isteyen yerli ve yabancı ziyaretçiler, MyTüyap mobil uygulaması üzerinden veya www.eskisehirendustrifuari.com web sitesinden online davetiyelerini alarak, sıra beklemeden fuara girip, gezebilecekleri belirtildi. TÜYAP’ın “temassız fuarcılık” vizyonunu yansıttığı Eskişehir Endüstri Fuarı, alınan üst düzey sağlık tedbirleri sayesinde paydaşlarına gönül rahatlığıyla ticaretlerini sürdürme olanağı sunuyor. Fuarın sosyal mesafeye dikkat edecek şekilde kurulan kayıt alanında; ateş ölçümü, maske ve HES kodu kontrolü ile başlayan sağlık tedbirleri, fuarın her alanında uygulanacağı kaydedildi.

103 marka katıldı

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından organize edilen fuar, T.C. Eskişehir Valiliği ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla, T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, Eskişehir Ticaret Odası, Eskişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve KOSGEB’in destek ve iş birlikleri ile düzenleniyor. Eskişehir Ticaret Odası-TÜYAP Fuar Merkezi’ndeki toplam 12 bin metrekare alandaki iki salonda gerçekleştirilen fuara, Eskişehir başta olmak üzere Ankara, Bursa, İstanbul, Konya, İzmir, Sakarya, Kocaeli gibi Türkiye’nin önde gelen sanayi şehirlerinden sektör lideri firmaları ile 22 ülkeden 103 marka, 205 firma ve firma temsilciliği katılıyor.

7 bin 500'e yakın ziyaretçi

Eskişehir Endüstri Fuarı’na uluslararası alım heyeti organizasyonu kapsamında 37 ülkeden 7 bin 500’e yakın ziyaretçi davet edildi. Fuarın yurt dışı ayağında hibrit fuar olanaklarından yararlanılırken, fuarı fiziki olarak gezemeyen yabancı ziyaretçiler, TÜYAP’ın Business Connect platformunu kullanarak katılımcı firmalarla online B2B- ikili iş görüşmesi gerçekleştirebiliyor.