Kentimizde kabarık gelen faturalar nedeniyle özellikle küçük sermayeli esnaf çareyi tasarrufta arıyor. Elektrik faturaları aboneleri isyan ettiriyor. İkametlerin yanı sıra yılbaşında yapılan zammın ardından kabarık gelen elektrik faturaları esnafı tasarruf uygulamasına geçirdi. İşyerlerine gelen faturalar karşısında neye uğradıklarını şaşıran esnaf, işyerlerindeki elektrikle çalışan her türlü cihazın fişini çekmek zorunda kaldı. 

Kilit vurulan işyeri sayısı her gün artıyor

Son zamanlarda faturalardaki fahiş zamlara dayanamayan esnaf iş yerini kapatma kararı alıyor. Pandemi döneminde esnaf kredisi ile ayakta durmaya çalışan esnafın kredi ödemelerinin üzerine eklenen zamlı faturalar belini büktü. Esnaf çareyi işyerlerini kapatmakta buldu. Eskişehir’de kapısına kilit vurulan işyeri sayısı her geçen gün artıyor.  Sebebi de işyerlerine gelen faturalar. Eskişehir’de sadece Ocak ayında 102 işyeri faaliyetine son verdi. 2021 yılında ise toplam Bin 159 işyeri ayakta kalamayarak kapanma kararı aldı. 

Maliyetle baş etme imkanı kalmadı...

Esnaf borçları pandemi döneminde faizli olarak ertelendi. Esnafın yarasına merhem olacak karşılıksız hibe desteği ise her esnafa verilmedi. Hem kredi borçları hem de artan maliyetlerin altından kalkamayan esnaf, daha fazla borçlanmamak için işyerini kapatıyor. Dükkan kirasını aşan elektrik ve doğalgaz faturalarının yanı sıra artan işletme maliyetleri pes dedirtiyor. 

Ülkede asgari ücret arttı ancak...

Kentimizdeki esnaflar artan maliyetlerin yanı sıra azalan müşteriler nedeniyle de zor günlerden geçiyor. Asgari ücret zammı daha vatandaşın cebine girmeden artan gıda zamları nedeniyle eriyince vatandaşlar da mecburen tasarrufa gitti ve esnafın müşterileri kayda değer şekilde azaldı. Dükkan kirasını karşılamayacak kadar kazanç elde edemeyen esnaf, diğer maliyetler de eklenince işin içinden çıkamaz hale geldi. Tepeden tırnağa borca batan esnaf yeni bir destek planı bekliyor. 

Yeni işsiz ordusu yakındır, geliyor!

Daha önceki yıllarda çalıştırdığı işçilerin çoğunu çıkarmak zorunda kalan Eskişehirli esnaflar, “Daha önce işyerimizi personeller açardı. Sigortalı çalışanlarımızdı. Şimdi kendi masraflarımızı karşılayamıyoruz, personel nasıl çalıştıralım? Yazık kaç tane işçi çıkardık. Onların da aileleri var, biliyoruz ancak dayanacak gücümüz kalmadığı için yaptık bunu. Şimdi o gençler işsiz, çaresiz bizim gibi. Destek alsaydık yine biz de gençlere aynı şekilde destek verip, en azından sigortası yemeğini karşılayacak şekilde burada personel çalıştırmak isterdik. Ancak şuan kira öder gibi fatura ödüyoruz. Kredi çekip faturasını ödeyen arkadaşlarımız var. Küçük esnaf aldığı krediyi dahi ödeyemedi daha. Şimdi bir de bu artan maliyetler… İşimiz gerçekten çok zor” diye tepki gösterdiler.