Eskişehir’de en çok ölümlü kazaların yaşandığı Seyitgazi-Kırk-Afyon ölüm yolu ile Kırka’ya sözü verilen Kırka Entegre Hastanesi de görüşmelerde gündem oldu. Yolun yapılması ve hastanenin Kırka’ya kazandırılması için Eti Maden Genel Müdürlüğü temsilcilerinden de destek isteyen Çakırözer, “Seyitgazi-Kırka-Afyon yolunun yapılması için, siz de elinizi taşın altına koyun. Bu yolun yapılmasını siz bizden daha fazla isteyin! Emekçilerimiz 1 milyar 30 milyon dolarlık ciro için üç yüz altmış beş gün 3 vardiya Eskişehir'den Kırka’ya gidiyor, geliyor. Artık dilimizde tüy bitti. Bu konuda, ne olursunuz, siz de elinizi taşın altına koyun” dedi. 

"1 milyar Dolar ciro var, işçiler yıllardır hakkını alamıyor" 

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün görüşmelerinde Kırka ETİ Maden Bor Tesislerinde çalışan işçilerin taleplerini gündeme getirdi. ETİ Maden Genel Müdürü Serkan Keleşer milletvekillerine yaptığı sunumda, “2021’de ETİ Maden olarak, yaklaşık 2 milyon 630 bin ton ürün sattık, yaklaşık olarak 1 milyar 30 milyon dolar ciro yaptık. Bunu yaklaşık 7.250 çalışanımızla, memur arkadaşımızla, kadrolu işçilerimizle, taşeronda çalışan işçilerimizle beraber başardık ve pazar olarak da yüzde 60’ın ü zerinde bir pazar payına geldik” dedi.

"Eşit işe eşit ücret skalası emekçinin hakkı" 

CHP’li Çakırözer ise, Genel Müdürün yaptığı sunumun ardından, Kırka ETİ Maden Bor Tesisleri’nde çalışan işçilerin yaşadığı sıkıntıları dile getirdi. Rakamların gurur verici olduğunu söyleyen Çakırözer, tesislerde çalışan emekçilerin taleplerini şöyle aktardı:

“Yapılanlar için teşekkür ediyorum. Ancak burada geçtiğimiz yıllarda da dile getirdiğimiz bir durum var. O da o tesislerde çalışan emekçilerimizin talepleri. ‘Bu kadar üretimi gerçekleştiren emekçi sınıfının refah seviyesi ne kadar arttı?’yı duymak istiyoruz biz. Kaç işçiye ne kadar zam verildi, kaç kişi çalışıyor? Bahsettiğiniz 7 bin 350 çalışan var. Çalışanlara sadece orada atıfta bulundunuz. Bu çalışanlardan 2 bin 300’ü Kırka ETİ Maden Bor Tesislerimizde çalışıyor. Onları ziyaret ettiğimizde bizlere birçok sıkıntılarını aktarıyorlar. Emekçilerin en büyük sıkıntısı ücret dengesizliği. Eşit işe, eşit ücret sağlayacak bir ücret tablosunun kabul edilmesini bekliyorlar yıllardır. Diğer kurumlarla kıyaslandığında oradakilerin çok altında ücretlerle çalışıyor emekçilerimiz. Vardiya zammı ve iş riski priminin yevmiyenin yüzde 20'si olarak düzenlenmesi yönündeki talepleri kabul görmüş değil yıllardır. ‘Yakacak yardımı alamıyoruz, avans veriliyor, o da ücretten düşülüyor’ diyorlar. Madem siyaset üstü bu konu, gurur duyuyoruz, daha iyisi olsun diyoruz ama bunu üreten emekçinin ne derdi varsa onu çözmekle yükümlüyüz” dedi. 

1 yılda 126, 4 ayda 78 iş kazası!

Eti Maden Bor Tesisleri’nde meydana gelen iş kazalarına da dikkat çeken Çakırözer, Kırka Entegre Hastanesi’nin hayata geçirilmesi için de Genel Müdür Keleşer’den destek istedi. 

Çakırözer şöyle konuştu:

 “Sizin gündeminize getirdiğim iş kazaları meselesini yine, bu yılda da sunumunuzda duyamadık maalesef! Kırka ETİ Maden Bor Tesislerimizde 2021 yılında 126 iş kazası gerçekleşmiş. Bu yılın ilk dört ayında gerçekleşen iş kazası 78! En fazla görülen ilk 3 iş kazası yanma, sıkışma, çarpma.  Bunlar çok yüksek rakamlar. İş kazalarının minimuma düşürülmesi için ne yapıyorsunuz? Daha önce bu konuyu dile getirdiğimde ‘Bizim orada revirimiz var’ diyordunuz ama ben işçilerle görüştüğümde, onların temsilcileriyle görüştüğümde bu revirin yetersiz olduğunu söylüyorlar. Kırka'ya söz verilen bir entegre hastaneye ihtiyaç var. Ben bunu Sağlık Bakanımızla, Sayın Yardımcısıyla konuştum. ‘Yapacağız’ dediler. Sizden ricam Sayın Genel Müdür kurum olarak: Bu kadar üretim yaptığınızda o zaman oranın işçisinin, oranın bölge halkının bazı dertlerini çözecek adımları atma konusunda sizin de taşın altına elinizi koymanız lazım. ‘Buraya hastane lazım’ demeniz lazım sizin de! Sadece ben milletvekili olarak demeyeyim, siz de söyleyin ‘Burada benim işçime hastane lazım’ deyin. 1 milyar 30 milyon dolar ciro, 994 milyon dolar ihracat... Bunlar büyük rakamlar, bahsettiğim bir entegre hastane devede kulak bile değil.”

"Ölüm yolunun yapılması için artık eliniz taşın altına koyun" 

Çakırözer, konuşmasında Eskişehir’de en çok ölümlü kazalarını yaşandığı ve Kırka Eti Maden Bor Tesislerinde çalışan işçileri taşıyan servislerinin de kullandığı Seyitgazi-Kırka-Afyon ölüm yolunu da gündeme getirdi. 

Kırka tesislerinde çalışan 2 bin 300 işçinin kullandığı işçi servislerinin her gün bu yolu kullanarak Eskişehir’den Kırka’ya gidip geldiğini aktaran Çakırözer, “Son on yılda bu yolda toplam 790 kaza yaşandı, onlarca ölüm, bin 500’e yakın yaralı var. Bu yaralılardan bir bölümü sizin işçileriniz.  Yirmi yıldır, belki yirmi yıldan daha fazla bir süredir iktidar olsun, muhalefet olsun bu benim koltuğumda oturan her milletvekili ‘Bu yol yapılsın’ diyor, yapılmıyor” dedi. 

"Her gün Eskişehir'den Kırka'ya gidip geliyorlar" 

Çakırözer, 7 Mart 2022’de işçi servisi ile bir otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen kazayı da gündeme getirdi. Çakırözer, “O kazada Tekvando Antrenörü Nadir Özsoy, kızı Semanur Özsoy, yine bir başka sporcunun babası Hüseyin Kaplan kaza anında vefat ettiler. Ağır yaralanan diğer sporcu Taha Görkem Sarı 2 aylık yaşam mücadelesini kaybetti. Aynı kazada 4 kişi yaşamını yitirdi. Hepimizi üzecek çok büyük kazalar olabilir. Ölüm yolu olarak anılan Seyitgazi-Kırka-Afyon yolunun yapılması için, bu konuda da elinizi taşın altına koyun. Çünkü 2,750 milyon tonun üretimi için ve 1 milyar 30 milyon dolarlık ciro için üç yüz altmış beş gün 3 vardiya Eskişehir'den Kırka’ya gidiyor, geliyor, gidiyor, geliyor emekçilerimiz. Çok büyük kayıplar olabilir, sadece işçileriniz için değil, benim için, evlatlarımız için, Eskişehir'den geçmekte olanlar için. Artık dilimizde tüy bitti. Bu yolu en fazla kullanan bizim emekçilerimiz. Bu konuda, ne olursunuz, siz de elinizi taşın altına koyun ve bizim ulaşamadığımız, belki bizim erişemediğimiz noktalara sizler erişebilirsiniz” dedi.

CHP'li Sertel'de çağrıda bulundu 

Kit Komisyonu üyesi CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’de CHP’li Çakırözer’e destek verirken, Seyitgazi-Kırka-Afyon yolunun yapılması çağrısında bulundu. Sertel, “Geçtiğimiz iki ay kadar önce o yolda, Kırka Yolu’nda tesisi de gördüm geçmişe göre çok iyi fakat o yolda giderken hakikaten tehlikenin çok büyük olduğunu ve oraya gelip giden işçi servislerinin her an kazayla baş başa olduğunu yaşayarak gören insanlardanım. Eskişehir doğumlu olduğum için, kendi şehrimi de sıklıkla ziyaret eden bir milletvekili olarak o bölgede değişik yollarda seyahat etme imkanım var. Diyebildiğim kadarıyla en kötü yollardan biri. Bence bizim ETİ Madenin olduğu ve çok büyük bir üretim tesisinin olduğu noktada ve çok sayıda kamyonun da hareket ettiği ve fabrikayla ilintili olduğu noktada o bölgede mutlaka çalışma yapılması gerektiğinin altını ben de çiziyorum” dedi.