Eskişehir Anadolu Rotary kulübü tarafından projelendirilen, Odunpazarı Belediyesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü katkıları ile 2021 yılında hayat bulan Sabahattin Kırtunç Göç Kampüsü’nde mevsimlik tarım işçilerinin ve ailelerine eğitim, sağlık gibi temel konularda destek verilmesi planlanıyor. 

Mevsimlik tarım işçiliği nedir?

İşleyecek toprağı bulunmayan, yetersiz toprağa sahip olan ya da çeşitli nedenlerle bu toprakları işleyemeyen aileler, tarımsal işgücü talebi yoğun olan yerlere giderek, gezici veya geçici olarak çalışıyorlar. Türkiye’deki mevsimlik tarım işçilerinin sayısı yaklaşık 5,5 milyonu (kayıtlı ve kayıt dışı) aşıyor. Her yıl Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri’nden Türkiye’nin tarımsal üretiminin olduğu pek çok bölgeye mevsimlik olarak işçi göçü yaşanıyor. Ekonomik koşullarının yetersizliği nedeniyle binlerce aile bu göçü her sene yılın belli aylarında (Nisan-Kasım) zorunlu olarak yaşıyor. Türkiye’de 48 ilde tarım işçiliğinin yapıldığı gerçeği zorunlu göçü beraberinde getirirken, ağır çalışma koşulları ve sağlıksız barınak yerleri, eğitim olanaklarının kısıtlılığı göze çarpan en büyük sorunlar arasında yer alıyor.

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ile Anadolu Üniversitesi’nin 2013 yılından itibaren Eskişehir’in Alpu ilçesinde birlikte yürüttüğü “Göç Okulu” Projesi kapsamındaki çalışmalar eğitim, sağlık, sosyal aktiviteler, yaşam koşullarının iyileştirilmesi, konu hakkında farkındalığın arttırılmasına da katkı sundu. Eskişehir Anadolu Rotary Kulübü, Odunpazarı Belediyesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda yapılan yeni çalışmalar ile Sevinç Mahallesi’nde yer alan Sabahattin Kırtunç Göç Kampüsü’nün temeli 2015 yılında atıldı. 2021 yılında hayata geçen Göç Kampüsü Alpu İlçesi Sevinç Mahallesi’nde yaşamını sürdüren mevsimlik tarım işçilerine destek vermeye devam ediyor.