Anadolu Üniversitesi, "Sektör Destekli Bilimsel Araştırma Projeleri Yönergesi"ni yayımlayarak sektörle iş birliklerini güçlendirirken öncelikli araştırma alanlarını belirleyerek dijital dönüşüm ve yeşil büyüme gibi toplumsal ihtiyaçlara yönelik vizyonunu da geliştiriyor. Bunların yanı sıra genel amaçlı proje, doktora ve yüksek lisans tez projelerine verilen desteklerde arttırıldı. Anadolu Üniversitesi böylelikle nitelikli araştırma sayısını arttırmak ve araştırma performansını arttırmayı hedefliyor. 

Proje önerileri, değerlendirme ve iptal süreci detaylandırıldı

Sektör Destekli Bilimsel Araştırma Projeleri Yönergesi ile Anadolu Üniversitesi, sektör destekli projelerin verimliliğini ve etkinliğini artırarak, sektör iş birliklerini güçlendirecek. Yönerge ile sektör destekli bilimsel araştırma projeleri en az doktora veya sanatta yeterlilik eğitimini tamamlamış öğretim elemanları tarafından yönetilecek. Proje yöneticisi, proje amacını, takvimini ve fikri haklar konusundaki düzenlemeleri içeren bir protokol çerçevesinde kurumla anlaşmaya varacak. Yönerge ile bu projelerde yer alacak araştırmacıların, sahip oldukları kurumlarla doğrudan ilişki kuramaması ve üniversite personeli tarafından kurulan şirketlerle proje yürütülmemesi gibi etik ilkelere dayalı düzenlemeler de hayata geçirildi. Proje başvuruları, Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından değerlendirilecek. Komisyon, projelerin uygunluğunu belirlemede birkaç kriteri göz önünde bulunduracak ve projelerin uygulanabilirliğine dair kararlar verecek. Proje onayı sonrası, komisyonun belirlediği şartlar doğrultusunda proje süreci takip edilecek.

Fikrî mülkiyet ve yayın yükümlülükleri belirleniyor

Yeni yönerge, proje sonuçlarının fikri mülkiyet haklarıyla ilgili de önemli düzenlemeler içeriyor. Proje yöneticileri, proje kapsamında ortaya çıkan yenilikçi buluşlar veya ürünler için patent başvurusu yapabilecek ve bu süreçte Üniversitenin desteğini alacak. Ayrıca, proje kapsamında üretilen akademik yayınlar için belirli şartlar öngörülüyor.

Anadolu Üniversitesi ile sektör arasındaki iş birliği daha da genişleyecek

Komisyon, projelerin başarılı bir şekilde yürütülüp yürütülmediğini belirlemek için projeleri izleyecek. Proje yöneticilerinin zamanında raporlama yapmaması veya projede ilerleme kaydedilmemesi durumunda ise projeler iptal edilebilecek. İptal edilen projelerle ilgili olarak, satın alınan malzemelerin teslim edilmesi ve ilgili kuruma iade edilmesi gerekecek. 

ESOGÜ Hukuk Fakültesi'nin projesine TÜBİTAK'tan tam destek ESOGÜ Hukuk Fakültesi'nin projesine TÜBİTAK'tan tam destek

Sektör destekli bilimsel araştırma projelerinin tüm süreçlerini düzenleyen Yönerge ile Anadolu Üniversitesi, sektör destekli bilimsel araştırmaların etkinliğini artırmayı ve daha sürdürülebilir, yenilikçi projeler geliştirmeyi hedefliyor. 

Öncelikli alanlar belirlendi

Anadolu Üniversitesi, toplumsal ihtiyaçlara yönelik bilimsel çalışmalarını, belirlediği öncelikli araştırma alanlarıyla güçlendirerek geliştirmeye devam ediyor. Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında belirlenen öncelikli alanlar, yaratıcı sektörlerden dijital dönüşüm ve yeşil büyümeye kadar geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Yapay zekâ, sürdürülebilirlik, kültürel miras ve toplumsal cinsiyet eşitliği gibi önemli temalar, Üniversitenin araştırma gündeminde öne çıkan başlıklar arasında yer alıyor. Üniversite, bu alanlardaki bilgi üretimini artırmayı ve bu alanda topluma katkı sağlayacak yenilikçi projeler geliştirmeyi hedefliyor. Üniversite, araştırma stratejileri doğrultusunda, yaşam boyu öğrenme ve kapsayıcı eğitim uygulamaları gibi eğitim alanlarında da önemli adımlar atmaya devam edecek. Erken çocukluk özel eğitimi, sanat eğitimi ve engelli bireylerin eğitimi gibi önemli alanlarla birlikte, yenilikçi eğitim yöntemleri ve dijitalleşme alanlarına da büyük bir önem veriliyor. Yeni öncelikli alanlar ile biyoteknolojik ilaçlar, klinik eczacılık uygulamaları ve bireyselleştirilmiş terapi gibi konular üzerine odaklanarak, sağlık sektöründeki gelişmelere de katkı sunmak amaçlanıyor. Aynı zamanda, sosyal ve beşerî bilimlerde sürdürülebilirlik, kriz yönetimi ve kentsel dönüşüm gibi toplumsal sorunlara yönelik araştırmalar da Üniversitenin belirlediği öncelikli alanlar arasında öne çıkıyor.