Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Gazete Eskişehir Ekspres'in Ekim sayısına konuk oldu ve özel açıklamalarda bulundu. 

Kentimizde ciddi bir trafik sorunu olduğunu söylüyorsunuz, bu konuda şehir merkezi ve sanayi bölgesi için önerileriniz nelerdir?

Beş tane temel öneri açıklıyoruz bu konuda.

Bunlardan bir tanesi Eskişehir’in mutlaka Kuzey Güney çevre yollarından en azından bir tanesinin yapılması çok kıymetli. Bu sadece Eskişehir trafiği için değil aynı zamanda transit trafik için de önemli. Bursa, Bilecik, Kütahya ve diğer bölgelerin önemli bir trafik akışı Eskişehir’den oluyor. Doğal olarak transit trafiği mutlaka şehir dışına taşımak gerekiyor.

İkincisi bizim şu anda çevre yolu dediğimiz ancak artık gerçekten şehir içi ulaşım yolu gibi olan yolun yan yollarla desteklenmesi lazım. İstanbul’da da yan yollar vardır mesela... Fakat bu işin ilmini bilen insanlar tarafından iyi ölçülmesi gerekiyor. Eskişehir’de potansiyel olarak mevcut çevre yolu dediğimiz yolun sağında  ve solunda yan yollara ihtiyaçlar var ve bu şerit genişletme olarak değil de gerçekten yan yol olarak yapılmalı.

Üçüncüsü ise özellikle sanayi bölgesi, kentin doğusu dediğimiz kısımda günde yüz bin kişiyi ilgilendiren bir bölüm var. Kent Batı’ya doğru oturma alanları açısından büyüyor, sanayi de Doğu’ya doğru büyüyor. Bu aslında planlı ancak planların tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Sanayi bölgesine doğru tramvay ve metro gibi çözümlerin getirilmesi gerekiyor. Bursa’da ve Konya’da bu işin güzel örnekleri var. Hızlı ve toplu ulaşım sağlanmalı.

Dördüncü önerimiz ise, Organize Sanayi Bölgesi, ESTİM, EMKO, TEKSAN bölgesinde sıkıntımız var, tek şeride düşüyor biliyorsunuz. Burada şerit geliştirme çalışması yapılması gerekiyor. Mutlaka buranın yonca haline getirilmesi gerekiyor ki trafik akışı hızlandırılabilsin.

Bir diğeri ise yan sanayilerimize mal götürülmesi kilometreler buluyor. Üst geçitle sanayi bölgelerinin birbirine bağlanması gerekiyor.

Beş tane temel çözüm noktası var. Bunlar olmazsa olmazları. Bunun haricinde şehir içinde de ulaşım sıkıntısı olduğu söyleniyor ancak bu artık belediyelerin problemleri veya kenti yönetenlerin problemleri. Biz kendi problemlerimiz yani sanayinin problemleri açısından beş tane temel çözüm görüyoruz. Bu çalışmaların acilen Eskişehir’e yapılması lazım. Bu önerilerimiz yapılır ise sanayi bölgesindeki trafik sorunu çözülecektir. Bunlar olmadığı için enerji kaybı var, eko sistem bozuluyor, maddi kayıplar en önemlisi zaman kaybı yaşanıyor. Kış aylarında risk daha da artıyor. O nedenle hızlıca tedbirlerin alınması lazım. 

"Sanayiye emek vermiş kişileri korumamız gerekiyor"

Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi ve Eskişehir üretimine etkilerini anlatır mısınız?

23 Mart’ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi biliyorsunuz. 23 Mart’a kadar işler fena değildi sanayi açısından. Özellikle yurt içinden yurt dışından talepler de oluyordu. Biz o zamana kadar bu işin çok da farkında değildik belki. Ancak çok ciddi tedbirler alındı ve iyi ki de alınmış. Özellikle Nisan ve Mayıs aylarında bence çok da başarılı bir pandemi süreci yürütüldü. Bu arada hem arz hem talep durdu. Dünyada çok fazla olmayan bir durumdu. Dünyada büyüme odaklı bir ekonomik sistem var. Nisan ve Mayıs aylarında Eskişehir’de hem ihracat hem yurt içi piyasalar durdu. Üretimde gıda sektörü bir kaç sektör dışında çok da fazla çalışan olmadı. Özellikle fabrikaların yüzde 25’lik kısmı kısa çalışma ödeneğinden faydalandı. Ya şirketler kapandı ya az miktarda üretim yaptı. İhracat rakamları Eskişehir’de neredeyse yarı yarıya düştü. Ekonomik rakamlar da yarı yarıya düştü ve gelirler anlamında ciddi bir düşüş oldu. Haziran itibari ile ise bu gidiş değişmeye başladı. Bizi umutlandırdı talepler de artmaya başladı ancak bu talepler ertelenmiş taleplerdi. Nisan, Mayıs ayında hem dünyada hem Türkiye’de insanlar bazı şeyleri almadılar, kısıtlamalara gittiler. Pandeminin sürecini takip ettiler. Ertelenmiş birçok talep vardı. Haziran ayı itibariyle ertelenmiş bu taleplerin siparişleri gelmeye başladı. Ve bunun da rakamlarını istatistiksel olarak görmeye başladık. Haziran ayının sonu Temmuz, Ağustos ayları ekonomik büyüme yani üretim artmaya başladı. 

"Sıfırdan başlamak çok zor"

Şimdi esas Ekim ayını görmek lazım. Ekim ayında ödemeler var, bu ödemelerin ertelenmesi gerekiyor. Çünkü bu ödemeler ertelenmezse sanayici yine zor durumda kalabilir. Üretim belki aksamaz ancak nakit akışı problemleri doğabilir. Burada devletin tekrar mekanizmalarını çalıştırıp sanayinin yanında olması gerekiyor. Çünkü bir sanayi tesisi kurmak hem yatırım gereği hem insan kaynakları gereği de son derece de kıymetli, sıfırdan başlamak ise çok zor. Burada 20 yıllık, 30 yıllık, 50 yıllık emeği olan, birikmiş hem entellektüel sermayesi olan, hem parasal anlamda bir ekosistem var. Bunu korumamız gerekiyor. 

"Bir fabrika, bir üretim tesisi kolay kurulmuyor"

Sanayiciler adına bundan sonraki süreçte beklentileriniz nelerdir?

Öncelikli beklentimiz, şirketlerimizin, fabrikalarımızın, üretimimizin korunmasıdır. Pandeminin yarattığı ekonomik sıkıntı ve zorluklardan korunmak için. Çünkü bir fabrika, bir üretim tesisi kolay kurulmuyor. Yılları alıyor bu tesisleri kurmak. Burada birikmiş ciddi insan sermayesi mevcut. O nedenle mutlaka ve mutlaka üretim yapan şirketlerimizin Devlet tarafından korunması gerekiyor. Bu vergi ertelemeleri, SGK ertelemeleri açısından olabilir, affedilsin demiyoruz, bir takım taksitlere bağlanabilir, bir takım kolaylıklar sağlanabilir. Kredi imkanlarının tekrar sunulması gerekiyor. Çünkü sanayinin şuandaki en büyük sıkıntılarından bir tanesi nakit akışı. Nakit akışlarında bankacılık sisteminin düşük faizlerle tekrardan sanayiyi fonlaması gerekebilir. Buna hazırlıklı olmak gerekiyor. Bizim bu süreçte hem devlet desteklerine fazlasıyla ihtiyacımız var hem de şirketlerimizi güvenli limanlarda tutmaya... 

"Birleştirici bir kurum olmaya çalışıyoruz"

Şehre yatırım konusunda şehrin tüm aktörlerinin birlikte hareket edebildiğini düşünüyor musunuz?

Evet bunu yapmak için çok uğraşıyoruz. Eskişehir sanayisi olarak bütün bileşenleri bir araya getirmeye çalışıyoruz. Biz hep şunu söylüyoruz, Eskişehir’in çıkarları söz konusu ise gerisi teferruat. Bu nedenle öncelikli olarak ortak değerler yaratmamız gerekiyor Eskişehir’de. Hepimizin bu ortak değerler üzerinde hem fikir olup, çalışmalarımızı aynı eksende devam ettirmemiz gerekiyor. Bu anlamda biz Eskişehir’de birleştirici bir kurum olmaya çalışıyoruz, ayrıştırmadan, bütün insanları dinleyerek ve kavgacı olmadan, kimseyle kavga etmeden sorunları çözmeye çalışıyoruz. Bu nedenle de etkileşimi, iletişimi en üst düzeyde tutmaya çalışıyoruz. 

Başkan Celalettin Kesikbaş: İşçi bulma konusunda sıkıntı yaşıyoruz

Şu anda işçi bulma konusunda herhangi bir sorun yaşanıyor mu?

Yaşıyoruz. Şöyle ki bu Eskişehir’e özel bir problem olabilir. Bunun iki önemli sebebi var. Bir tanesi biliyorsunuz Nisan ayından itibaren işten çıkartma yasağı var. Doğal olarak şirketlerdeki önemli miktardaki insanın işten çıkması yasak. Bu da şunu doğuruyor, arz problemi var. Şu an arkadaşlarımız evde bulunmuş olmasına ya da çalışmamasına rağmen, işten çıkartma yasağı sebebiyle,  normalde işsiz gözükmüyorlar. Doğal olarak biz de eleman bulamıyoruz. Bir diğeri ise işçi arayan sanayicilerimiz nitelikli eleman arıyorlar. Nitelikli eleman problemi de zaten ülkemizin genel problemi. Bu sebeplerden dolayı şuan Eskişehir sanayisi içerisinde ciddi miktarda eleman arayan firma mevcut. 

"Eskişehir’de süreç iyi yönetildi"

Şehrimizde koronavirüs sürecinin iyi yönetildiğini düşünüyor musunuz?

Eskişehir bundan yakın zamana kadar Türkiye’nin en iyi illerindendi, yine en iyi illerinden. Değerleri her gün kontrol ediyor, bakıyoruz, Eskişehir bu konuda gayet iyi yönetildi yönetilmeye de devam ediyor. Korona sürecinde burada hassasiyet artık vatandaşa kalıyor. Alınacak bütün önlemler alınıyor, yapılacaklar yerinde, zamanında kurgulanmış vaziyette devam ediyor. Burada esas problem, bundan sonra insanlarımızın bu hassasiyet ve duyarlılığı sağlaması, özellikle maske,mesafe, hijyen, sosyal ortamlarda bulunmama, toplu ortamlardan kaçınma... Bizim bu konuda bir sloganımız da var; ‘İşten eve, evden işe’ diyoruz…

"Siyaseti düşünmüyorum..."

Önümüzdeki süreçte siyaseti düşünüyor musunuz?

Hayır, siyaset farklı bir mecra. Biz şu an Eskişehir Sanayi Odası’nda mutluyuz. Burada görevlerimizi yerine getirmeye çalışıyoruz. Yarın diğer gün ne olacağı belli değil, pandemi var… Yarına çıkacağımızın bile garantisi yok. O yüzden siyaset şuan için uzak.

"Koronavirüs ile hep birlikte mücadele edelim"

Son olarak ne söylemek istersiniz?

Eskişehir sanayisi gayet güzel bir şekilde büyüyor. Tabi ki pandeminin yıpratıcı etkileri oldu. Fakat şu anda bu durumu hızlı bir şekilde tekrar normalleştirme süresi içerisindeyiz. İnşallah Ekim ayını da başarılı bir şekilde atlatırız. İnsanların hassasiyetle sağlıkla ilgili konulara riayet etmesini isterim. Bu hepimizin sağlığı... Hepimizin sağlığı olmaktan da çıkıyor, sevdiklerimizin sağlığını korumakla da ilgili bir durum. Herkes Sağlık Bakanlığı’nın, STK’ların ve bireysel olarak, içgüdüsel olarak tüm sorumlulukları yerine getirmeli. Herkesin sağlık önlemlerini alması çok kıymetli. Hem sağlığımız, hem ekonomimiz için çok kıymetli. Bence şu anda koronavirüsle mücadele hepimizin bir numaralı sorumluluğudur. 

 Gazete Eskişehir Ekspres'in Ekim sayısından...