Yükseköğretim Kurulu Toplantı Salonunda "Öncelikli Alanlarda Uzmanlaşan Üniversiteler Projesi" kapsamında gerçekleşen toplantıda konuşan YÖK Başkanı Sayın Prof. Dr. Erol Özvar “Proje kapsamında desteklenecek öncelikli bilim ve Ar-Ge alanlarını belirlemek için 11. Kalkınma Planında yer alan çeşitli rapor ve politika dokümanlarının incelendiğini; ardından 43 devlet üniversitesi ve 78 vakıf üniversitesinin değerlendirmeye alındığını, üniversitelerin, yayın ve atıf performansları ile TÜBİTAK'ın hazırladığı Üniversitelerin Alan Bazlı Yetkinlik Analiz Raporu çerçevesinde tekrar incelendiğini ve yapılan değerlendirmeler sonucunda, 15 bilim alanında (Bilgi güvenliği; Bilim tarihi; Dijital sosyal bilimler; Enerji depolama; Gıda biyoteknolojisi; Göç araştırmaları; Hidrojen ve yakıt pilleri; Motor teknolojileri; Nesnelerin interneti; Optik; Sağlıkta dijital teknolojiler; Tarımda dijital teknolojiler; Temiz, erişilebilir ve güvenli enerji; Yüzey, kaplama ve filmler ve Seramik ve kompozit malzemeler), 25 devlet ve vakıf üniversitesinin ilgili bölüm veya programına öncelikli alan misyonu verilmesi Yükseköğretim Kurulumuz tarafından kararlaştırılmıştır.” dedi.
Prof. Özvar proje kapsamında amacın, üniversitelerde program bazlı öne çıkan ve diğer üniversitelerle gerek performans gerek kapasite bakımından rekabet edebilen bilim insanlarının desteklenmesi olduğunun altına çizdiği konuşmasında, destek projesi kapsamında yükseköğretim sistemi içerisinde yer alan bütün bilim insanlarına vermek istedikleri mesajın, projenin, YÖK olarak öncelikli bilim alanlarında çalışan bilim insanlarının takdir edilmesi projesi olduğunu ifade etti. "Bu proje, YÖK tarafından verilen etikettir" diyen YÖK Başkanı ÖZVAR, yükseköğretim kurumlarının, bu etiketi, ilgili program veya bölümlerinin emekleriyle, performansıyla hak ettiklerini vurguladı. Bundan sonra bu çerçevede uzmanlaşan, kapasite ve performansıyla öne çıkan programları desteklemeye devam edeceklerini de kaydeden Prof. Dr. Özvar gelecek yıllarda destek programını, yükseköğretim kurumlarının tamamını içerecek şekilde uygulayacaklarını, şeffaf ve herkes tarafından takip edilebilir verileri değerlendirmeye alacaklarını, öne çıkan programları destekleyeceklerinin altını çizdi.
Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Adnan Özcan, ESTÜ'nün elde ettiği başarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada Yükseköğretim Kurulu tarafından 43 devlet ve 78 vakıf olmak üzere 121 üniversitenin değerlendirmeye alındığı alan bazında değerlendirmede Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin “Seramik ve Kompozit Malzemeler” alanında “Uzmanlaşan Üniversite” seçilmesinin gurur verici olduğunu vurgulayarak,  “Araştırma Üniversitesi” olma yolunda ESTÜ’nün emin adımlarla ilerlediğini belirtti.