Müzeleri, sanat merkezleri ve tarihi evleri ile her yıl yerli ve yabancı bir çok turisti ağırlayan Eskişehir'de, turizm sektörü yeniden hareketlendi. Eskişehirli turizm işletmecisi Gürsel Gedik, tur şirketleri ile günübirlik olarak Eskişehir'e gelecek olan ziyaretçilere, yerli rehber eşliğinde hareket etmelerini tavsiye etti. 

"Eskişehir'de o kadar gidilecek yer var ki": Eskişehir'in son yıllardaki gelişimi ile turist sayısının hızla yükselttiğini dile getiren Gürsel Gedik, "Eskişehir'de turizm sektörü ivmesini en üst seviyeye çıkardı. Bizi il dışından arayanlara diyoruz ki; 'Aman şu tarihte gelmeyin' Yani kilit. Eskişehir'de o kadar gidilecek yer var ki. Gelen gruplar bizden 1 günde Eskişehir'i bitirmemizi istiyor. Bir günde Eskişehir gezilmez.

Gelen gruplara da yazık. Yoğun dönemlerde değil de aslında biraz daha tenha zaman dilimlerinde gelmeleri gerekir. Bir de Eskişehir'in şu sıkıntısı var; insanlar geldikleri ne zaman ne yiyecekler? Genellikle ucuz olduğu için çiğ börek tercih ediliyor. Çiğ börek, neyi ne kadar mutlu eder? 50-60 yaşın üzerinde insan yağda kızarmış bir çiğ böreği yiyor, o da ona ne kadar sağlıklı olur? Eskişehir'in sorunlarından birisi yemek sorunu, bir diğer sorun da; Eskişehir çok kalabalık" şeklinde konuştu. 

"Eskişehir için yerel rehberleri kullanmaları gerekir": Özellikle hafta sonu şehir dışından gelen tur araçları ile birlikte kalabalığın arttığını ve bu durumunda günübirlik ziyaretçiler için çeşitli zaman kayıplarına neden olduğunu vurgulayan Gedik, şöyle konuştu: Düşünün Bursa'da bir sürü tarihi mekanlar var, Osmanlı'ya başkentlik yapmış. Oraya günde 50 otobüs giriyorsa buraya 100 otobüs giriyor. Bizim de tarihi yerlerimiz var ,ama Bursa'daki gibi tarihi mekanlar belki fazla değil. Ama Eskişehir'e gelen insan grubu o kadar çok ki. Çünkü müzeler çok. Öğrencilere yönelik eğitim müzeleri çok. Randevu almadan geliyorlar. Deney merkezine girmek için uğraşıyorlar. İlim adamlarının bulunduğu Türk Dünyası'nın yaptırdığı küreye girmek için uğraşıyorlar. Uzay evine girmek için uğraşıyorlar. İnsanlar geliyor ama bocalayarak geliyorlar.

Zorlanarak geliyorlar. Burada zorlanıyorlar. Bir düzene oturtmak lazım. Kim neyi nasıl düşünür bilmiyorum ama, Eskişehir için yerel rehberleri kullanmaları gerekir. İlk defa Eskişehir'e gelen, Eskişehir'i bilmeyen kokartlı rehber arkadaşlarımız var. Bizden destek istiyorlar. Ben 1960 doğumluyum. Bu sokakta misket oynadım. Sokak sokak biliyoruz. Buna bir çözüm bulmak gerekir. Arabayı ne zaman, nereye götürmek, nereye park etmek, nereyi anlatmak gerekir? Bunu bilmek lazım. Bu sadece Eskişehir için geçerli değil. Şehir, yaşayandan öğrenilir. Ben bile bu şehri nereden öğrendim? 1960 doğumlu olmama rağmen, doğma büyüme Eskişehirli olmama rağmen ben bu büroya geldiğimde burada yaşayan yaşlı insanları dinleyerek öğrendim. Bu bütün iller için geçerli. Şehri, o yaşlılardan dinleyeceksiniz. Hikayelerini dinleyeceksiniz. Nerede, ne olduğunu dinleyeceksiniz. Buna benzer bir takım sıkıntılar var.

"İnsanlar 1 veya 1,5 saat yemek kuyruğu bekliyor": Eskişehir'in hem yurt içi hem yurt dışı turistler için cazibe merkezi olmaya devam edeceğini, ancak bazı problemlere çözüm üretilmesinin şart olduğunu belirten Gedik, konuyla ilgili şunları kaydetti: Eskişehir'e gelen çok. Eskişehir'i seven çok. Eskişehir'i beğenen çok. Ama 5 otobüs insanı nerede yemek yedirebilirsin? Çiğ börek yese, bir kişiye 5 tane çiğ börek açılıyor. Bir otobüs için 250 tane çiğ börek açılacak. Saatler sürüyor. İnsanlar 1 veya 1,5 saat yemek kuyruğu bekliyor. Oysa ki bir farklı noktayı gezebilir. İnsanlar, inanın Eskişehir'i anlamadan, 'Hediyelik eşya alacağım' derken, 'Yemek yiyeceğim' derken 'Balmumu Heykel Müzesi'nin önünde kuyrukta bekleyeceğim' derken, gün bitiyor. Eskişehir gerçekten insanların ilgisini çekiyor. Elbette tanıtım var. Basında yer veriliyor. Bundan 10 sene önce Eskişehir için deseydik ki, 'Yılda bir otobüs gelecek.' Biz inanmazdık. Kimse inanmazdı. Ama şimdi inanır mısınız Eskişehir'de otellerde yer yok.