Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Eskişehir’den Türkiye’nin İlk Beş Yüz Sanayi Kuruluşu sıralamasına giren Eskişehirli firmalar hakkında değerlendirmede bulundu. 2017 yılında yaptıkları net satış ile Eskişehir’den 5 firmanın listeye girdiğini kaydeden Güler, sıralamada yer alan Eti Gıda, TUSAŞ Motor Sanayi, Peyman Kuruyemiş, Yurtbay Seramik, Alp Havacılık firmalarına Eskişehir ekonomisine kattıkları değer için teşekkür etti. Eskişehir’den havacılık sektöründe faaliyet gösteren iki firmanın Türkiye’nin İlk Beş Yüz Sanayi Kuruluşu arasında yer almasının önemine değinen Güler, Eskişehir’in havacılık sektöründeki sahip olduğu tecrübe ve niteliğin artarak devam etmesi gerektiğini söyledi. Havacılık alanında Eskişehir’e özel teşvik sağlanması ve bu yönde orta ve uzun vadede stratejiler belirlenmesi gerektiğini kaydeden Güler, bu sayede havacılık sektörü için yurt dışından daha çok yatırımcı çekilebileceğini dile getirdi. 

Güler: Eskişehir ekonomisinin geleceği için herkese görev düşüyor: Eskişehir’in öncü sektörleri olan gıda, havacılık ve seramiğin yanı sıra şehre yeni sektörler kazandırılması gerektiğini kaydeden Güler, Eskişehir’in Türkiye’nin İlk Beş Yüz Sanayi Kuruluşu arasında daha çok marka ile yer alması için özellikle bilişim, yazılım, donanım alanında yeni markalar yaratılması gerektiğinin altını çizdi. Eskişehir’in sahip olduğu potansiyel ve sanayi tecrübesiyle mevcut başarı tablosunun uyuşmadığını kaydeden Güler, Eskişehir’in yetişmiş insan kaynağı ve ileri teknoloji sanayisi ile çok daha büyük ihracat ve satış yapabileceğine dikkat çekti. Eskişehir ticaret ve sanayisini daha ileriye taşımak, ekonomi hacmini artırmak için şehirdeki tüm kurum ve kuruluşlara, siyasetçilere görev düştüğünü kaydeden Güler, Eskişehir’in ekonomi politikalarını belirlemek ve yatırım için hangi alanlara öncelik tanınmasını tespit etmek için ortak yol haritası hazırlamak gerektiğini dile getirdi. Sahip olduğu niteliklere göre ekonomi vizyonunu çizen, kurum ve kuruluşları ile ortak hareket eden şehirlerin öne çıktığını kaydeden Güler, Eskişehir’in de bu doğrultuda hareket etmesi halinde çok kısa vadede büyük işlere imza atılabileceğinin altını çizdi. 

TÜLOMSAŞ için tüm şehrin destek vermesi gerekirGeçtiğimiz yıl yayınlanan Türkiye’nin İlk Beş Yüz Sanayi Kuruluşu listesinde TÜLOMSAŞ’ın da yer aldığını hatırlatan Güler, bu yıl TÜLOMSAŞ’ın yer almamasının şehir adına üzücü olduğunu kaydetti. Eskişehir’in yüz yılı aşkın raylı sistemler tecrübesi olduğunu vurgulayan Güler, Milli Yüksek Hızlı Tren projesine talip olan TÜLOMSAŞ’ın siyasetçiler ve kamuoyu tarafından desteklenmesi halinde Türkiye’nin İlk Beş Yüz Sanayi Kuruluşu listesinde ilk sıralarda yer alabileceğini söyledi.