Konuşma, mesajlaşma, internet gibi iletişim hizmetlerine uygulanan Özel İletişim Vergisi (ÖİV) oranları yüzde 7.5'ten yüzde 10'a yükseltildi.

İletişim hizmetlerine uygulanan Özel İletişim Vergisi (ÖİV) oranları yüzde 10 olarak tespit edildi. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kararla, elektronik haberleşme işletmeciliği kapsamındaki hizmet türlerinde (konuşma, mesajlaşma, internet gibi) yüzde 7.5 olarak uygulanan ÖİV oranı yüzde 10 oldu.

Özellikle son 1 yılda pandemi koşulları nedeniyle vatandaşın internet ve iletişim harcamaları yükseldiği bir ortamda bu vergi artışı tepki çekti. Özel İletişim Vergisi'ne yapılan bu artış 100 TL'lik bir faturada önceki dönemde KDV ve ÖİV toplam bedeli olan 20,32 TL'yi 21,88 TL'ye çıkaracak. Yani bu artış 100 TL'lik faturada 1.56 TL zam olarak vatandaşın iletişim maliyetini artıracak. Sektör aktörlerinin bu vergi artışını doğrudan müşterilerine yansıtıp yansıtmayacağı ise henüz bilinmiyor.

1999 yılında Gölcük Depremi’nin ardından “geçici” olarak getirilen ve kamuoyunda deprem vergisi olarak bilinen Özel İletişim Vergisi, 2003 yılında AK Parti hükümeti döneminde kalıcı hale getirilmişti.