Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. 

Bakan Koca'nın konuşmasından öne çıkanlar:

''Bilim Kurulumuz yol gösterici olarak destek sağlamaktadır. Ülkemizdeki tüm gelişmeleri değerlendirmekteyiz. Yerel imkanları değerlendirme ve harekete geçirmek noktasında önemli adımlar attık. 

Zorunlu kısıtlamalara gönüllü kısıtlamaları da ekleyerek, bulaşma hızını düşürmemiz ve kısıtlılık süresini kısaltmamız mümkün olacaktır.

Test kapasitemizi artırdık. Toplam test sayısı 20 milyonu buldu. Pozitif vaka sayısı 1,5 milyonu aştı. Hastanelerimiz ve sağlık çalışanlarımız gittikçe artan bir yükü göğüslemenin çabası içinde. Yoğun bakımlarımız ciddi yük altında. 

VAKA SAYISI 5 KATTAN FAZLA ARTTI

Ülkemizde bundan önceki zirve olan nisan ayına göre günlük vaka sayısında 5 kattan fazla, vefatlarda yüzde 55 artış bulunmaktadır.

Hatay, Adana, Samsun, Antalya, Mersin ve Ordu'da vaka sayılarımız artmaya devam ediyor. Hastanelerimiz, yoğun bakımlarımız ciddi yük altında. 

VAKA ARTIŞI DÜŞÜYOR

İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Konya, Sivas, Kahramanmaraş ve Gaziantep'te vaka artışı düşmeye başladı.

AŞI 2 DOZ UYGULANACAK, ÜCRETSİZ OLACAK

Önümüzdeki birkaç gün içinde teslimatının yapılması planlandı. Kademeli olarak şimdilik 50 milyon doz gelecektir. Aşı 14-21 gün arayla iki doz halinde uygulanacak. Vatandaşlarımıza bedelsiz verilecek, başta aile sağlığı merkezleri olmak üzere sağlık kuruluşlarımızda yapılacak.

Atılacak somut adımları, kullanacağımız aşıların kısa ve uzun dönem güvenilirliği ve etkisi belirleyecektir.

Yeni ve daha ucuz bir teknoloji olan ve insanda ilk defa denenen mRNA aşısı için görüşmelerimiz devam ediyor. 

GERİYE DÖNÜK VAKALAR AÇIKLANACAK

Yarından itibaren geçmişe dönük, 29 Temmuz'dan itibaren bugüne kadar olan vaka sayılarını da tabloda toplu bir şekilde vereceğiz.

"NİSAN SONRASI TESLİM EDİLECEK AŞIYA İHTİYACIMIZ YOK"

Nisan ayından sonra teslim edilebilecek aşıya ihtiyacımız yok. Nisan sonrası dönemde bir veya birkaç aşımızın devreye gireceğini ümit ediyoruz. 

Türkiye'nin ilk iki, üç ay içinde dünyanın birçok ülkesinden daha fazla aşıya sahip olduğunu sipariş veren ülkelere bakın görmüş olursunuz.

(İnaktif aşı) Ucuz olduğu için değil, bu anlamda güvenilir olduğu için, geleneksel, doğal, bilinen aşı yöntemi olduğu için tercih ettik. Pfizer'dan nisan dahil olmak üzere ne kadar aşı verebilirlerse, talepte bulunduk. Bir rakam ifade ettiler ama bunun artırılmasını istiyoruz.

Siyasi mülahaza ya da her ne olursa olsun başka saiklerle salgının yönetimini tehlikeye atmaya hiçbirimizin hakkı yoktur. 

Aşı yaptıran vatandaşlar, sisteme aşıyı yapan sağlık kuruluşumuzca kaydedilecek, merkezi bir veri tabanından takip edilecek.

Filyasyon ekip sayılarımızı önemli oranda artırmış olduk. Şu an 16 bine çıkmış durumda. 

"ZORUNLU AŞIYI ŞİMDİLİK DÜŞÜNMÜYORUZ"

Aşıyı zoronlu olmasını şimdilik düşünmüyoruz, ikna ederek aşılamayı yapmak niyetindeyiz. Aşı, yapılan kişinin HES koduna işlenmiş olacak. Bazı yerlere giriş-çıkış için şu an düşünmüyoruz. Fakat süreçte bu dünyada gündeme gelecek. Uçak, ulaşım için aşı şartı yaygın aşılama sonrasında gündeme gelebilir. 

(Sinovac firmasının aşısı) Bir hafta 10 gün içerisinde ara değerlendirmesini bileceğiz, şu anda 3 bin 700 kişiye 5 bin civarında doz yapıldı, ciddi bir yan etki olmadı.

Son 4-6 ay içinde hastalığı geçirenlerin aşılamanın dışında tutulmasının düşünülüyor.

Kısıtlamaların yer yer sonuç verdiğini görüyoruz. Tam değerlendirmeyi gelecek hafta söylemek mümkün. Seyrine göre yeni öneriler olabilir.  İstanbul vaka sayısının azaldığı ama yoğun bakım yükünün devam ettiği şehirlerden. 

"YILBAŞI DA KISITLAMAYA TABİ"

Yılbaşı gecesi dahil olmak üzere Sayın Cumhurbaşkanımız açıklamıştı, Yılbaşı gecesi de kısıtlamaya dahil. Gün sayısının artırılması durumunda gelecek haftaki sonuçlar ve salgının seyri belirleyecek.

"216 SAĞLIK ÇALIŞANI VEFAT ETTİ"

Sağlık çalışanları içinde pozitif vaka sayısı 120 bini geçti. Toplam sağlık çalışanları içinde yüzde 10. Testi pozitif hayatını kaybeden sağlık çalışanı sayımız 216 oldu. Hepsi bu dönemin görev şehidi oldu.