Etkinliğe Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Gaziantep Büyükşehir  Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye Kent Konseyleri Birliği 8’inci Dönem Başkanı Necati Binici, Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, UCLG MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy ile davetliler katıldı.

Tasigo Otel’de gerçekleşen devir teslim töreninde Nuray Akçasoy, 9’uncu Türkiye Kent Konseyi Birliği Dönem başkanlığı bayrağını Necati Binici’den devraldı.

GURURLUYUZ: Etkinliğin açılış konuşmasını Eskişehir Kent konseyi Başkanı Nuray Akçasoy yaptı. Akçasoy, “Burada iki gün boyunca gerçekleştireceğimiz Türkiye Kent Konseyleri Birliği buluşmamızın şehirlerimize ve ülkemize yararlı olmasını dilerken,  Birlik dönem başkanlığının milli mücadelemizin gazi şehri olan Gaziantep ilimizden, milli mücadelemizde bir milletin makus tarihinin yenildiği topraklar olan Eskişehir’imize devredilmesinin bizler için ayrı bir heyecan, gurur kaynağı olduğunu da mutlulukla belirtmek isterim” dedi.

CİDDİ BİR SES GETİRİYORSUNUZ: Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, Eskişehir’de olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, “Salona baktığım zaman Anadolu’nun rengini, sesini, zenginliğini, çok sesliliğini aslında Anadolu medeniyetinin çokluk içinde, birlikle nasıl büyük bir geçmişe sahip olduğunu görüyoruz. Dünya nereye gidiyor? Biz neredeyiz? Biz nereye gitmeliyiz sorularının cevabıdır aslında hepsinin özü. Dünya Kent Konseyleri bakışının özümsenmesine gidiyor. Bu meseleyi yemek yemek, su içmek gibi hayati fonksiyonlarımızı gerçekleştirmek, yaşamak için neye ihtiyacımız varsa düşüncelerimizi paylaşmak ve bu düşüncelerden bir ahenk, bir uzlaşı çıkarmak. Bunun üzerine yaşam kalitesini, vatandaş memnuniyetini arttıracak şekilde bunu önümüze bir rehber yapmaya gidiyor. Aslında sizler yöneticiler için büyük bir avantajsınız. Çünkü bilimin ışığında, çok sesliliğin ışığında ciddi bir ses getiriyorsunuz” ifadelerini kullandı.  

STK'LAR MECLİS'TE OLMALI: Etkinliğin son konuşmasını yapan Büyükerşen ise, kent konseylerinin fevkalade önemli kuruluşlar olduğunu ve belediye meclislerinde kendilerine kontenjan açılması gerektiğini ifade ederek, “Türkiye’de çağdaş uygarlık seviyesine ulaşabilmek Batı dünyasının bir parçası olabilmek için yıllardan beri uğraşan bir ülkenin mensupları olarak eksiğimiz yanlışlarımız düzeltilmesi lazım gelen pek çok yönlerimiz var. Önemli olan yerel yönetimlerde belediyeler mevzuatı ve belediyecilik yapısındaki göremediğimiz bazı sıkıntılar var. Hükümetimiz yeni bir belediyeler yasası hazırlamakla meşgul.  O zaman yerel yönetimlerin de bu yasanın içerisinde dikkate alınması lazım geldiği inancındayım. İnşallah alıyorlardır diye ümit ediyorum. Yaşadığımız şehirde yerel yönetimler sistemi nedir, kim neden sorumludur bu konuda fazlaca bilgi sahibi değiliz. Evvela bu konuda hepimizin seçmenler olarak eğitime ihtiyacı var. Belediyeler Kanununda bir reform yapılacaksa Büyükşehir Belediye Meclisleri için de ayrıca o şehir halkının Büyükşehir Belediye Başkanına oy attığı gibi Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi adaylar için de oyunu kullanması lazım. Çünkü iki kademeli bir sitem var belediyelerde. Büyükşehir Belediye Meclislerinde kontenjanlar olmalı ve kent konseylerinin de mutlaka mecliste temsilci bulundurmaları sağlayacak kontenjana sahip olmaları gerektiğini düşünüyorum. Yalnız kent konseyleri değil, şehir plancıları odası, tabipler odası, sanayi odası, ticaret odası gibi mesleki kuruluşların da kontenjanları olmalı. Fakat bunlar partilerin aday listelerinde değil de kendi kuruluşları arasında kendilerinin seçtiği elemanlardan meclis üyesi olarak belediye meclislerine katılmalılar. Bu konu tartışılmıyor. Ne televizyonlarda ne basında ne toplantılarda tartışılmıyor. Demokrasinin gerçekleşebilmesi için bu gerekli. Kent konseylerinin büyükşehir belediye meclislerinde bir kontenjanı olmalı diye düşünüyorum. Siyasi partiler dışında orada yaşayan halkın temsilcisi olmalı” diye konuştu. 

Etkinlik devir teslim töreni ve katılımcılara plaket sunumu ile son buldu. ESKİŞEHİR EKSPRES