Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, kadınlarla birlikte Çanakkale Zaferi’nin yaşandığı toprakları ziyaret etti. Tepebaşı kafilesi, kültür turu ile Şehitler Diyarı Çanakkale ve tarihi yarım adayı rehberler eşliğinde gezdi. Gezide Eskişehirliler, binlerce vatan evladının şehit düştüğü ve Çanakkale destanının yazılarak düşmanın yurda girişinin engellendiği toprakları yerinde görme imkanı buldu. Sabahın erken saatlerinde Çanakkale iskelesinden feribotlarla tarihi yarım adaya geçen Tepebaşı kafilesi; Seyit Onbaşı Anıtı, Mecidiye Tabyaları, Havuzlar Şehitliği, Soğanlı Dere Şehitliği, Mustafa Efendi Şehitliği, Şehitler Abidesi ve 57'inci Alay Şehitliğini gezerek Çanakkale Savaşları ile ilgili bilgiler aldı. 

Şehitler Abidesinin önünde Eskişehirlilere hitap eden Başkan Ataç, Çanakkale’nin ziyaret edilmesine verdiği öneme dikkat çekerek, “Öncelikle bu kutsal sınırlara, Çanakkale’ye, Gelibolu Yarımadası’na hepiniz hoş geldiniz. İnsan bu topraklara ayak bastığında inanın; o kadar etkileniyor ki Bu kaçıncı gelişim bilemiyorum ama her gelişimde çok duygulanıyorum. Çünkü burada ayrı bir atmosfer var. Tabi ki bunun nedenini hepimiz biliyoruz. Bu topraklar tamamen şehit kanıyla sulanmış topraklar. Bu toprağın altında binlerce şehidimiz var. Onlar vatanını vermediler, canlarını verdiler. Bunun için onlara ne kadar minnet duysak, dua etsek azdır. Buraya gelip de duygulanmayan, etkilenmeyen insan yoktur. Hep diyorum; her Türk’ün buraya gelip, görmesi lazım. Çünkü buradaki atmosferin insana nüfuz etmesi lazım ki bunu anlasın. Türk milleti iki büyük destan yazdı. Biri Çanakkale Destanı diğeri ise Kurtuluş Savaşı. Hatta bir tarih yazarı, Çanakkale Savaşları Kurtuluş Savaşının ön sözüdür, der. İki savaşı bir arada düşünmek gerekir. Buraya düşman gemileri geldiğinde, askerimiz ile Mustafa Kemal’in gücü birleşti ve düşmanın ayağını buradan kestiler” diye konuştu. 

''Mustafa Kemal'in emri ile ölmeye gittiler'' 

Çanakkale’de meydana gelen savaşların ne kadar dişe diş bir biçimde gerçekleştiğini de anlatan Başkan Ataç, “Bir hikaye var; ben her gelen dostlarımıza onu anlatıyorum. Burada bir aya yakın deniz savaşları sürdü. Gelen düşman gemileri geri püskürtülünce vazgeçtiler, sonra nisan ayında kara savaşları başladı, gece gündüz sürdü. Yaza doğru siperler birbirlerine o kadar yaklaştı ki düşman askerinin nefesi duyuluyordu. Burada Yedek Subay İbrahim Naci ve birliği, Cesetler Tepesinde görev yapıyordu. Görevleri, Atatürk’ün dediği gibi ölmeye gitmekti. Gece savaşlarında kurşunlar birbirlerine çarparak yere düşüyordu. Yedek Subay İbrahim Naci ilk sıra askerlerimizi gönderdi, hepsi savaşarak şehit düştü. İkinci sırayı gönderdi, yine onlar da savaşarak şehit düştü. Üçüncü sırayla beraber kendisi de gidecekti artık ve gitmeden önce, ‘Gelin hep beraber cenaze namazımızı kılalım’ dedi. Birlikte cenaze namazlarını kıldılar, gittiler ve geri dönmediler. Bir tek şey noksan kaldı, helalleşmediler. Bugün izin verirseniz onlar adına helalleşelim sevgili Eskişehirliler. Nur içinde yatsınlar” ifadelerini kullandı. 

"Mustafa Kemal’i yok etmeye çalışanlar var, bunlara inanmayın" 

Konuşmasının devamında Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk milleti için taşıdığı öneme de değinen Başkan Ataç, “Bu savaş yaklaşık 295 gün sürdü. Ama düşman ayağını buraya bastırmadılar. Ağustos ayından itibaren Mustafa Kemal ortaya çıktı ve ondan sonra savaşın kaderi değişti. Mustafa Kemal’i yok etmeye çalışanlar var, bunlara inanmayın. Sizlerle beraber gezen rehber dostlarımız, bu destanı en doğru anlatan insanlardır. Onun için onların dediği her şeye kulak verin. Bu önemli bir fırsattır, herkesin eline geçmeyebilir. Ben tekrar Çanakkale’ye geldiğiniz için sizlere çok teşekkür ediyorum. Eskişehir’e döndüğünüzde, buranın nasıl bir yer olduğunu eşinize, dostunuza anlatın, çok iyi bilsinler. Bakın Tepebaşı Belediyesi buraya yaklaşık 120 bin kişiyi getirdi; Çanakkale nüfusundan fazla bir rakam” dedi. Kültür turları ile Çanakkale destanının yazıldığı topraklarda olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirten Eskişehirliler de Başkan Ataç'a teşekkürlerini iletti.