2014 yılından bu yana kent merkezindeki tüm anasınıfı ve ilköğretim okulları ile kırsal mahallelerdeki okullarda bilinçlendirme seminerleri gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi Çocuk Hakları Birimi, pandemi nedeniyle eğitimlerine online olarak devam ediyor. 2013 yılında Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve Cinsel İstismarına Karşı Korunması Sözleşmesi’ni imzalayan ilk yerel yönetim olarak çalışmalara devam ettiklerini ifade eden Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, “Çocuk Hakları Birimimiz, Beşte Bir Kampanyası ile anaokulu ve ilköğretim okullarında öğretmenler ve veliler ile gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantılarını pandemi nedeniyle çevrimiçi olarak internet üzerinden düzenlemeye devam ediyor” dedi. 

Ayrıca gerçekleştirilen bilgilendirme toplantılarında eğitmenler, çocukların istismardan korunması için ailelerin çocuklara bedenlerindeki özel bölgelerini öğretmeye dikkat etmelerini ve hayır demeyi öğretmeleri gerektiğini belirterek, “Yapılan araştırmalara göre istismar vakalarının yüzde 70-85 oranında yakın çevredeki kişiler tarafından yapıldığını gözler önüne seriyor.  Amacımız istismar yaşanmadan önce çocukları koruyucu ve önleyici tedbirler almak. Bu noktada çocuğu yetiştiren kişilerin yanında öğretmenlerin de dışarıdan bir göz olarak dikkati çok önemli.  Böyle bir olay ile karşı karşıya kalındığında ise çocuklara kızmamak ve anlattıklarına inanarak dinlemek, güvenmek, çocuklara suçluluk duygusunu yaşatmamak gerekiyor” diyerek uyarılarda bulundu.

Çocuk Hakları Birimine ulaşarak kayıt yaptıran veli ve öğretmenler 'Çocuk Hakları' ve 'Çocuğa Yönelik İhmal ve İstismarı Önleme' konuları üzerinde bilgiye sahip oluyorlar. Ocak ayı içerisinde öğretmenlere ve velilere verilecek eğitimlerin ardından üniversite öğrencilerine de eğitim verileceğini belirten yetkililer, bugüne kadar eğitimlere Bursa, Kütahya, İstanbul, Iğdır, Çorum, Bingöl, Mersin, İzmir, Adana, Kayseri, Alanya, Erzurum ve Trabzon illerinden de katılım sağlandığını ifade ettiler.

Eğitimlerden faydalanmak isteyenler kayıt ve bilgi için  0 538 876 38 73 üzerinden Çocuk Hakları Birimi’ne ulaşabiliyorlar.