Büyükdere Halk Merkezi’nde düzenlenen seminere, Psikolojik Danışman Yasemin Şafak ve Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Barış Işık konuşmacı olarak katıldı. Cinsel istismar nedir, belirtileri nedir, ebeveynler nasıl yaklaşmalı, hukuki başvuru yolları nedir, yeni tasarı neler getiriyor ve çocuğa yönelik cinsel istismar nasıl önlenir konu başlıklarının konuşulduğu seminerde, yeni cinsel istismar yasa tasarısı da anlatıldı.

ÇOCUĞA YÖNELİK CİNSEL İSTİSMAR VAKALARININ ÜSTÜ ÖRTÜLÜYOR

Çocuğa yönelik cinsel istismar vakalarına çok sık rastlandığına dikkat çeken Şafak, ancak üzerinin örtüldüğünü söyledi. Şafak, toplumun yapısı, kişisel faktörler, aile algısı, gelenek- görenek, çocukların kendilerini algılama biçimi ve toplumun çocuğa verdiği değer gibi etmenlerin ise bu örtme mekanizmalarını tetiklediğini kaydetti. Gerçekleştirilen eğitimlerin çocuğa yönelik cinsel istismarı örtme mekanizmalarını yıkma konusunda küçük bir adım olduğunu belirten Şafak, toplumda çocuk cinsel istismarı konusunda hiçbir şey yapılmadığı için etkilerinin büyük olduğunu ifade etti. Gazete ve televizyonlarda yer alan çocuğa yönelik cinsel istismar haberlerine de değinen Şafak, “Kullanılan dil ve haberlerin verilme biçimi çok yaralayıcı. Çocuğun bilgileri verilirken, faillerin bilgileri gizleniyor” dedi.    

ÇOK AĞIR CEZALAR, KİMYASAL HADIM, YAYIN YASAĞI SUÇUN İŞLENMESİNİ ÖNLEMEZ

Çocuğa yönelik cinsel İstismar sorununun ağır cezalar vererek ya da yayın yasağı koyarak çözülmeyeceğini vurgulayan Barış Işık, bu şekilde devletin üstünden sorumluluk attığını kaydetti. Asıl olan çocuklar istismara uğramadan koruyucu önlemler almak olduğunu altını çizen Işık, “Çocuğun ve ailenin hukuki mekanizmalara rahatça ve korkmadan ulaşacağı bir yapı kurmak gerekiyor” dedi. Mecliste görüşülen çocuğa yönelik cinsel istismar yasa tasarısının geri çekilmesi gerektiğini belirten Işık, “Çok ağır cezalar, kimyasal hadım, yayın yasağı suçun işlenmesini önlemez. Cezalar zaten ağır. Sorun istismarın gizli kalması. Gizli kalmasına neden olan toplumsal ve hukuki bir bakış açısının hakim olması” diye konuştu.