Öğrencilerin yoğun ilgiyle izlediği konferansta Eğitimci-Yazar İlyas Küçükcan, ülkenin açlık, yokluk ve sıkıntılı günlerinde Atatürk’ün liderliğinde milli mücadelenin başlatıldığını belirterek 1950’de atandığı köyde milli bayramlarda İstiklal Savaşına katılan insanların ağladığını gördüğünü ve neden ağladıklarını sorduğunda “Bugünlere nasıl gelindiğini bilseniz sizde elbette ağlardınız”dediklerini anlattı. “Bu toprakları vatan haline getirenlere borcumuz var.Cumhuriyeti kuranların sayesindeözgürce yurdumuzda yaşıyoruz, kendi tarihimizi okuyor, kendi kültürümüzü ve geleneklerimizi sürdürüyoruz.” Dedi. Milli mücadelenin ulusal bilinçlenme, ulusal örgütlenme, ulusal birlik, ulusal egemenlik ve ulusal kurtuluş aşamalarından oluştuğunu belirterek bu aşamaları ve Cumhuriyetin kazanımlarını anlattı.

Konferansta konuşan Eğitimci- Şair Muharrem Kubat ise Cumhuriyet idaresi ile ülkenin nereden nereye geldiğini istatistiki bilgilerle anlattı. Son Osmanlı Şehzadesi Osman Ertuğrul’un “Atatürk olmasaydı ne Türkiye, ne Cumhuriyet ne de biz olurduk” dediğini söyledi. 1981 yılında Atatürk için yazdığı "Gider Atam Çağlar Boyu” şiirini okudu.

Yoğun ilgiyle izlenen konferansta konuk eğitimciler, öğrencilerin merak ettikleri birçok konudaki soruları cevapladılar. Okul Müdürü Dr. S.Sırrı Kabadayı hayatlarını eğitime adamış iki eğitimciyi okullarında böyle bir konferans ile konuk etmekten duydukları memnuniyeti ifade ederek kendilerine çiçek takdim etti.