Adalet Bakan Yardımcısı Selahaddin Menteş, “Bugün burada mağdur odaklı uygulamalarımıza önemli bir katkı sağlayacak olan Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğümüzün açılışını gerçekleştirmek için toplanmış bulunuyoruz. Sosyal hukuk devleti olmanın adli yöne bakan bir gerekliliği, sadece şüpheli, sanık ve mahkumlar değil; mağdurlar üzerinde de mutlaka, koruyucu, destekleyici, geliştirici adımlar atılmasıdır. Mağdur hakları alanında yürüttüğümüz çalışmalar, şiddet mağduru kişilerin ve özellikle çocuklarımızın adli süreçlerde ikincil örselenmelerinin önüne geçilmesini sağlayacaktır. Kırılgan grupların özel ortamlarda ifade ve beyanlarına başvurulması bizim temel hareket noktamız oldu. Öncelikle Çocuk İzlem Merkezlerini (ÇİM) ve yine Adli Görüşme Odalarını (AGO) faaliyet geçirdik” dedi. 

“Nihai amaç, mağdurların adalete erişiminin güçlendirilmesi” 

“Bugün, AGO’lara bir anlamda kurumsal hüviyet de kazandıracak Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerimizi açmanın da mutluluğunu yaşıyoruz” diyen Menteş, “Mağdur hakları alanında yapılan çalışmaların yeterli olduğunu söylememiz elbet mümkün değil. Suça maruz kalmış kişilerin adli süreçlerde ikincil örselemelerinin önüne geçilmesi için verilen hizmetleri ve niteliğini her geçen gün daha da artıracağız. Mağdurların adalete erişiminin güçlendirilmesi ise nihai amaç ve hedefimizdir” diye konuştu. 

“Bugüne kadar 6 bin 843 görüşme gerçekleştirildi” 

Ülke çapında 59 adet Adli Görüşme Odaları(AGO) olduğunu söyleyen Menteş, “Bu odalarımızı fiziki şartlarını oluşturduğumuz noktada Müdürlük bünyesine alarak burada verilen hizmetleri çeşitlendirip geliştirmek istiyoruz. Adli görüşme odaları özel olarak ifade ve beyanlarının alınması gerektiği veya fail ile yüzyüze gelmesinde sakınca bulunduğu, değerlendirilen kişilerin, ifade ve beyanlarının alınmasında kullanılmaktadır. Bugüne kadar iki yıllık AGO uygulanmasında 6 bin 843 görüşme gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmeler büyük oranda mağdur çocuk ve kadınlarımızın yaptığı görüşmelerdir. Birazdan açılışını yapacağımız Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğümüz ülkemizdeki ilk olma özelliğini taşımaktadır. İstanbul Anadolu Adliyemiz ile birlikte İzmir, Adana, Eskişehir, Samsun, Malatya ve Rize adliyelerimizde Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerimiz eş zamanlı olarak faaliyete geçecektir” ifadelerini kullandı.