Eskişehir’de faaliyet gösteren gazete, televizyon ve internet haber portalı temsilcileri katılım göstererek, haber dilinde ayrımcı dil kullanmayacaklarına dair taahhütname imzaladı. Eskişehir Barosu Hizmet Binası'nda gerçekleşen toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. 
Eskişehir Baro Başkanı Mustafa Elagöz, proje ile ilgili yaptığı açıklamada “Bugün burada yoğun bir katılımla ayrımcı dili terk et projesine destek verdiğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Eskişehir Barosu neden böyle bir projeyi hayata geçirdi ve hangi yetkiyle biz bu işi yapıyoruz? Buna açıklık getirmek isterim. Barolar sivil toplum örgütü değildir, barolar dernek değildir, barolar oda değildir.  Öncelikle baroların hukuki durumunu anlatmak için açıklama gereği duydum. Hangi yetkiye dayanarak biz böyle bir organizasyon yapıyoruz? Barolara insan haklarını koruma ve hukukun üstünlüğünü koruma görev ve yetkisi verilmiş. Ayrımcı dil diyoruz. Aslında ayrımcılık en büyük insan hakkı ihlalidir.  Ötekileştiren, sınıflandıran, kendisinden olmadığı için belli bir zümreyi karşısına alan bir dil anlayışı en büyük insan hakkı ihlalidir.76. maddedeki insan haklarını koruma görevinden dolayı Eskişehir Barosu olarak böyle bir projeyi hayata geçirdik” dedi. 

Konuşmaların ardından gazete, televizyon ve internet haber portalı temsilcileri taahhütnameleri tek tek imzaladı.

İmzalanan taahhütname metninde şu ifadelere yer verildi:

“Ulusal mevzuat, Türkiye Cumhuriyeti’nin taraf olduğu uluslar arası sözleşmeler ve temel- evrensel hukuk kuralları çerçevesinde dil, din, ırk, etnik köken, mezhep, yaş, cinsiyet, cinsel yönelim ya da doğuştan veya sonradan meydana gelen her türlü farklıklılara saygı duyacağımızı, basın olarak yazılarımızda, habercilik faaliyetleri sırasında ayrımcı dil kullanmayacağımızı, ayrımcı davranışlarda bulunmayacağımızı, tüm farklılıklarımız ile mutlu bir Eskişehir’de yaşamak üzere çalışmalarda bulunacağımızı Eskişehir halkına taahhüt ederiz" 

Komisyon hakkında bilgi veren Avukat Hüseyin Akçar ise, " Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu Türkiye’de ilk kez 2020 yılında Eskişehir Barosu bünyesinde kuruldu. Ayrımcılığın önlenmesi ve ayrımcılık temelinde hak mücadelesi konularında çalışmak üzere Eskişehir Barosu çatısı altında faaliyete başladı. Komisyonda 56 gönüllü avukat bulunurken, kurulduğu günden bu yana meslek içi faaliyetlerde hem de alan içerisinde ayrımcılığın önlenmesine yönelik birden fazla çalışma gerçekleştirildi" şeklinde konuştu.