ESKİŞEHİR VALİSİ ÖZDEMİR ÇAKACAK: Tarihimizdeki zaferler, vatan ve bağımsızlık söz konusu olunca milletimizin önünde hiçbir gücün duramayacağının ispatıdır. Çanakkale Savaşı, bunun en seçkin örneklerindendir. Milletimizin azmi ve kararlılığı sayesinde üstün bir zaferle sonuçlanan Çanakkale Savaşı, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının da temel taşlarından biri olmuştur. Çanakkale’de sergilenen birlik, kardeşlik ve dayanışma milletimize hem zaferi getirmiş hem de Kurtuluş Savaşı için gerekli olan cesareti ve mücadele ruhunu vermiştir. Hepsinden önemlisi Çanakkale Zaferi vatanı, dini, hürriyeti ve istikbali söz konusu olduğunda, Türk milletinin neleri göze alabileceğini, neleri başarabileceğini tüm dünyaya göstermiştir. Bu yönüyle Çanakkale Zaferi, dün olduğu gibi bugün de, milletimiz, ülkemiz ve geleceğimiz üzerine plan kuranlar için hiçbir zaman unutmamaları gereken bir derstir.

AK PARTİ MKYK ÜYESİ, ESKİŞEHİR MİLLETVEKİLİ HARUN KARACAN: Şanlı ecdadımızın inanç, azim ve vatan sevgisiyle yazdığı destanımız, 18 Mart Çanakkale Zaferimizin 104'üncü yıl dönümünde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum. Ruhları şad olsun.

CHP ESKİŞEHİR MİLLETVEKİLİ UTKU ÇAKIRÖZER: Bugün bir kez daha, tarihin akışını değiştiren Çanakkale Zaferi'nde Anadolu halkının verdiği onurlu mücadeleyi saygı ile hatırlıyor, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 104. yıl dönümü ve Şehitleri Anma Günü'nde, vatan topraklarımızın kurtarılmasında canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygı ile anıyorum. Bugün, ülkemizin ve dünya tarihinin akışını değiştiren Çanakkale destanının 104. yılında, vatan topraklarını düşmana teslim etmeyen aziz kahramanlarımızın hatırası önünde bir kez daha saygı ile eğiliyoruz.

MHP ESKİŞEHİR MİLLETVEKİLİ METİN NURULLAH SAZAK: Çanakkale Destanı'nın Necip Türk Milletinin yüksek mukavemetine ve inancının tescillenmesine vesile olduğunu belirten Sazak, mesajında "Bir anma programı çerçevesinde sadece anlam ve öneminden bahsetmekte  bile yetersiz kaldığımız  Çanakkale Zaferinin 104'üncü yılını kutluyoruz. Çanakkale ruhu bundan 104 yıl önce "Eski Dünya, Yeni Dünya, Akvam-ı Beşere" Türk'ün vatan toprağını müdafaa için yapabileceklerini göstermiş, toprağını kral için, kölesiyle, kaçağıyla , paralı askeriyle savunmaya alışık Batı’ya, aidiyeti, vatan sevgisini ve millet ruhunu öğretmiştir. O günün şartlarında efsane haline getirilen son teknoloji Queen Elizabeth’i Seyit Onbaşının sırtında taşıdığı cephaneyle alt etmektir Çanakkale. Döneceklerini düşünmeden yola çıkan memleketin her yerinden akın akın cepheye düğüne gider gibi giden askerin, 15'lilerin zaferidir. Tıbbiyelinin, katibin, çiftçinin, okumuşun okumamışın, eli silah tutan bütün Türk milletinin şehadet için gözünü kırpmadığı şanlı zaferdir. Çanakkale geçilmez! Geçilemedi. Ama düşman askeri Çanakkale'de çok şey öğrendi. Değil savaş adabını, mazluma, sivile, sömürge haline getirdiği savunmasıza  merhamet göstermeyi bilmeyen zavallı Batı, Çanakkale ile savaş adabını Türk'ten öğrendi. Bugün düşman askerlerinin torunları dedelerinin mezar ziyaretine gelebiliyorsa, bu 104 yıl önce Dünyanın bir ucundan hangi gerekçe ile Çanakkale’yi geçmeye  geldiği belli olmayan dedelerinin, şanlı Türk'le karşılaşmış olma şansının neticesidir. Batı Özellikle Çanakkale 'de bizi çok iyi tanıdı ve bizi yenebilmesi için tek yolun bizi bize unutturmak olduğunu anladı ve o günlerden itibaren sistematik olarak bize ve inancımıza yönelik saldırılara başladı. Önce o günün hüznünü anlatan Hey Onbeşli’de dans eder hale geldik, sonra Çanakkale'nin "zafer" gerçeğini şehit sayısına oranlayarak ‘hezimet’ haline getirmeye çalıştık. Kısacası bizi biz yapan değerleri unuttuk. Benliğimizi ve Türklüğümüzü tartışır hale geldik. Halbuki ki Onlar Çanakkale'yi ve Türk'ü unutmadı. Bugün geldiğimiz noktada Çanakkale'nin  tartışılmaz zafer gerçeğinin günümüz dünyasında hala rahatsızlık yarattığını, düşmanın uyumadığını  görüyoruz. Bir asır önce  dedelerinin ne için geldiğini bile bilmediği bu topraklara, ne tesadüftür ki Anzaklar yine gelmeyi planlıyorlarmış. Buyursunlar dedeleri gibi onları da ağırlamaya hazırız. Türk tarihinde zafer çoktur, kolay unuturuz, kendimizi çabuk harcarız, övünmeyi bilmeyiz belki ama dünde, bugünde yarında ne Çanakkale'yi geçirtir, ne de bir karış Türk toprağına el sürdürtmeyiz.

CHP ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI PROF. DR. YILMAZ BÜYÜKERŞEN: ‘Çanakkale geçilmez’ sözüyle dünyanın hafızasına kazınan Çanakkale Savaşları, büyük bir kahramanlık destanının yanı sıra, vatanın bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığı söz konusu olduğunda, Milletimizin içinde bulunduğu şartlar ne olursa olsun, yapamayacağı fedakârlık, kazanamayacağı başarı olmayacağının da tarihsel bir ispatıdır. Çanakkale, Türk Milleti’nin tarihi direnişi, destanlaşan başkaldırısı ve emperyalist devletlerin kanlı emellerini alt üst eden stratejik bir zaferidir. Nasıl ki yıllar önce Milletimiz birlik ve beraberlik içerisinde ülkemizi düşmanlardan kurtarmışsa, bugün de aynı ruhu taşıyarak, ayrışmalardan uzak durmalıyız. Bu düşüncelerle 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü yıl dönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere ebediyete intikal eden tüm kahramanlarımızı ve vatanını canından aziz bilen tüm şehitlerimizi, gazilerimizi rahmet, şükran ve minnetle anıyorum. 

CHP ODUNPAZARI BELEDİYE BAŞKANI KAZIM KURT: Donanım ve olanak bakımından kendisinden kat kat güçlü olan ülkelere karşı önemli bir zafer kazanmıştır. Bu büyük zaferin temelinde Türk ulusunun birlik ve beraberliği, özgürlük ve bağımsızlığa olan inancı yatmaktadır. Çanakkale’de şehitlerimiz ve onların yanında yatan, yaşamlarının baharında toprağa gömülen yüz binlerce insan, savaşların kötü sonuçlarını, barış ve dostluğun dünya için ne kadar gerekli olduğunu tüm insanlığa haykırmaktadır. İnsanlık artık geçmişten gerekli dersleri çıkararak, her türlü nedenden kaynaklanan çatışmaları sonlandırmalı, tüm dünya insanlarının huzur ve sevgi içerisinde bir arada yaşayacakları barış dolu bir dünyanın temelleri atılmalıdır. Bu büyük zaferin yıl dönümünde, büyük Atatürk ve silah arkadaşlarını, canlarını ortaya koyarak ‘Çanakkale Geçilmez’ dedirten kahraman şehit ve gazilerimizi, saygı ve şükranla anıyorum.

CHP TEPEBAŞI BELEDİYE BAŞKANI DT. AHMET ATAÇ: Çanakkale Savaşı, milletimizin özgürlük ve bağımsızlık direnişinin ilk adımlarının atıldığı, tarihimizin en önemli zaferlerinden biridir. Bu onurlu zaferde on binlerce Mehmetçik omuz omuza çarpışmış ve yine on binlercesi şehit olarak tarihin en önemli direnişinin sembolü olmuşlardır.

CHP İL BAŞKANI ABDÜLKADİR ADAR: Çanakkale, tüm dünyaya bir milletin ayağa kalkış ve direniş destanının nasıl olduğunu gösteren en büyük zaferdir. Millet olma bilinci içinde, ulusun bağımsızlığı ve özgürlüğü için geri dönmeyi düşünmeden cepheye koşan nice Anadolu yiğidi bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin temelini atan kahramanlarımız olarak kalbimizde ve ruhumuzda yaşamaya devam etmektedir. And olsun ki o kahramanlarımızın bizlere bıraktığı mirasın ilelebet koruyucusu ve kollayıcısı olacağız. Bir gün dahi olsa aziz kahramanlarımızın mirasını unutursak kalbimiz kurusun. Biliyoruz ki muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızda akan asil kanda mevcuttur.  Biliyoruz ki ülkemizin huzuru ve mutluluğu bu topraklar için toprağa düşmüş şehitlerimizin geride bıraktıklarının huzurundan geçer. Çanakkale kahramanlarının ve ecdadımızın bizlere canları pahasına bıraktığı cennet vatanımızda her geçen gün kin, kavga, düşmanlık ve kavga tohumu ekenlere inat ayrısız, gayrısız ‘Ne Mutlu Türküm Diyene’ ülküsü içinde ve bu yüksek ruhla; birlik ve beraberlik içerisindeki büyük Türk milletini görmeye devam edeceğiz. Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünde, büyük kurtarıcı Mustafa Kemal Atatürk’ü, vatan savunmasında gözünü kırpmadan şehit düşen askerlerimizi bir kez daha anıyor ve Allah’tan rahmet diliyoruz. Çanakkale’de şehit düşen atalarımızın aziz hatırası önünde bir kez daha saygı ile eğiliyoruz. Rahmet, minnet ve duayla... 

MHP İL BAŞKANI İSMAİL CANDEMİR: Anadolu'dan, Balkanlar'dan, Ortadoğu'dan ve farklı bölgelerden cepheye gelen milli ve manevi duyguları ortak binlerce insan, Çanakkale siperlerinde düşmana karşı vatanını ve istiklalini korumak için tek vücut olmuştur. Kara ve deniz savaşlarında insanüstü bir gayret göstererek elde edilen zaferle adeta yeni bir tarih yazarak, Kurtuluş Savaşı’nın fitilini ateşlemiş Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş meşalesini yakmıştır. İşte Çanakkale Zaferi, Müslüman bir milletin değerlerine yapılan insafsız saldırıya karşı onurunu ve vatanını korumak üzere yola çıkan, barut kokusu altında bile erdemli olmanın ne anlama geldiğini tarihe silinmez harflerle yazan bir ordunun destanıdır. Emsali nadir bir zaferle düşman ordularını bozguna uğratırken, iman dolu göğüslerini hayâsız bir akıma siper ederken o güne kadar aldıkları ahlak eğitimini, görgüsünü ve kültürünü bir tarafa bırakmayan gençlerin destanıdır. Allah yolunda, din, iman, millet, vatan, bayrak, hak, adalet uğrunda savaşırken, izzet ve şerefini korurken, erdem ve faziletini de ayakta tutan kahramanların destanıdır. Bu destansı zafer, Dönemin modern ordularını dize getirerek, “Çanakkale Geçilmez” sözünü tarihe nakşettirmiştir. Bizler, milletimizin, ülkemizin içinden geçtiği bu zorlu ve sıkıntılı süreçte görev ve sorumluluklarımızın farkında olmaya devam edelim. Şiddet, korku ve acıyla bizi birbirimize düşürmek isteyenlere inat, gönüllerimizi hiçbir ayrım gözetmeksizin sımsıkı kenetleyelim. Yeter ki gözü dönmüş cinayet şebekelerine karşı, “sen”, “ben” anlayışını bir kenara bırakıp “biz” anlayışıyla yekvücut olalım. 

BBP İL BAŞKANI ŞABAN BOZBAL: Çanakkale Zaferi, bir milletin istiklal ve istikbaline giden yolda doğan güneştir. Çanakkale, iman gücünün, azmin fedakarlığın teknolojiyi bozguna uğrattığı yerdir. Milletimiz, dünya tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir mücadeleyle yedi düveli, önce boğazın derin sularına batırmış, akabinde de toprağa gömmüştür. Ezelden beri hür yaşamış bir millete zincir vurmaya kalkanlar;Çanakkale'de aziz milletin insanüstü mücadelesine tanık olmuş ve bu şerefli millete selam durmuşlardır. Çanakkale Zaferi, sarsılmaz bir cesaretin timsali, mertliğin bir simgesi, ecdadımızın bizlere gösterdiği bir rehberdir. Bu rehber ile Türkiye, ilelebet yavuz ve muzaffer kalacaktır. Bu kadar yoğun bir muharebe içerisindeydi ama Türk askeri orada da askerliğin nasıl yapılması gerektiğini, savaşın ne olduğunu dünyaya büyük bir ibretle göstermişlerdir. Çanakkale üzerine saatlerce konuşsanız bitmez, arkası gelmez ama savaştaki Türk-İslam ruhunu bize aktaran yüce hadisedir. Bu savaş, bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin ayakta kalmasına sebep oldu. Hiçbir şey boşa gitmedi, hiç kimse hayatını boşa kaybetmedi. Bu yüzden geleceğe daha güvenli bakabilmek, bu coğrafyada devletimizi ebed müddet yaşatabilmek için Çanakkale ruhunu her sene daha fazla kuvvetle genç kuşaklara anlatmak mecburiyetindeyiz. Bu düşüncelerle, Çanakkale Zaferi'nin yıldönümünü kutluyor, 18 Mart Şehitler Günü'nde bu toprakları bize mukaddes bir vatan emanet eden tüm şehitlerimizi, başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere tüm kahramanlarımızı rahmetle, şükranla anıyorum. Ruhları şad, mekânları cennet olsun

MHP ODUNPAZARI İLÇE BAŞKANI MUSTAFA KOMAR: Çanakkale zaferi, tarih boyunca bağımsızlık, hürriyet ve vatan sevgisi uğruna savaşmaktan çekinmeyen Türk Milletinin sarsılmaz birlik ve beraberliğinin en güçlü nişanesi; tarihten silinmek istenen bir milletin, bütün imkânsızlıklara rağmen vatanını korumak için verdiği milli mücadelenin destanıdır. 18 Mart 1915 tarihinde 'Çanakkale geçilmez' diye yazılan bu destanla vatan toprağı içinde kardeşliğin ve ulus olma bilincinin de tohumları atılmıştır. Dünya tarihini ve masa başında yapılan hesapları değiştiren bu zafer aynı zamanda milli mücadelenin de ilk kıvılcımı olmuştur. Milli mücadelenin ilk ateşinin yakıldığı Çanakkale zaferiyle milletimiz; vatan sevgisini, cesaretini, azmini, kahramanlığını ortaya koymuştur. İnsanımız, sahip olduğu yüksek ahlak ve medeniyet anlayışının yansıması olarak Çanakkale Savaşında düşmanından bile esirgemediği şefkat ve merhametiyle savaşın da bir hukuku olduğunu tüm insanlığa gösterilmiştir. Bu duygu ve düşüncelerle, 18 Mart Çanakkale şehitlerini anma günü ve Çanakkale zaferinin 104.yıl dönümü nedeniyle, kutsal vatan topraklarını canları pahasına savunarak bu büyük zaferi milletimize armağan eden, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.

MHP TEPEBAŞI İLÇE BAŞKANI UĞUR YÜCESES: Yüceses mesajında,gururla kutladığımız '18 Mart' tarihinin,yüz binlerce şehit vererek elde ettiğimiz Çanakkale zaferinin hem sembolü,hem de, tarih sahnesinden silinmek istenen bir milletin canından aziz bildiği vatan topraklarını, bütün yokluk ve imkansızlıklara rağmen nasıl savunacağını gösteren manifestosu olduğunu belirtti. Yüceses ''Dünya tarihine geçmiş öyle olaylar vardır ki,bunlar sadece bir milletin değil, tüm tarihin yönünü,medeniyetlerin akışını değiştirir.1071 Malazgirt Meydan Muharebesi,1453 İstanbul'un Fethi gibi 18 Mart 1915 Çanakkale Zaferi de,sadece milletimizin tarihine değil dünya tarihine yön veren önemli olaylardan bir tanesidir.1915'de başlayıp Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kuruluşuna kadar uzanan, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde gerçekleştirilen milli mücadelenin temelleri 'Çanakkale Geçilmez' sözü ile yazılan işte bu büyük destan ile atılmıştır. Bu zaferin temelinde büyük bir vatan aşkı ve inanç vardır.Ezelden beri hür yaşayan milletimizin hürriyet ve bağımsızlık aşkı vardır. 18 Mart,'ya istiklal ya ölüm' hareketinin başlangıcıdır. Vatanımız ve gökyüzünde özgürce dalgalanan bayrağımız, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmak şartıyla, bizlere şehitlerimizin emanetidir.'' dedi. Yüceses mesajında,emperyalist devletlerin, bir asır önce ecdadımızın milli birlik ve beraberlikle canı pahasına korudukları vatanımız üzerindeki hain emellerinden bugün de vazgeçmediklerini ifade ederek, örneğin hangi ülkede yapılırsa yapılsın, tüm seçimler o ülkenin bekasını ilgilendirir.Beka sorununa inanmayan, beka sorununun, ecdadımızın, mesela 1915'de Çanakkale'de ki tarihi başarılarıyla bağlantılı olduğunu göremeyenlerin aksine, 31 Mart 2019 Mahalli İdareler seçimi de Milli Bekamızla ilgilidir. PKK Terör örgütünün siyasal uzantısı olan partinin güçlü olduğu bölgelerde kendi adaylarını, diğer yerlerde ise 31 Mart seçimlerinin beka ile ilgisi olmadığını iddia eden ittifakın adaylarını desteklemesi, toplumdaki kutuplaşmayı daha da derinleştirmeyi amaçlayan, Milli Bekayı tehdit eden bir terör stratejisi değilse, nedir? PKK'ya destek oldukları için kayyum atanan belediye yönetimleri de seçilmeyecek mi 31 Mart'ta? diye sordu. Yüceses, ''Yukarıdaki sorular ışığında yaklaşan 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçiminin ülkemizin geleceği ve bekasıyla ilgisi olmadığını iddia edenlerin gizli ajandalarını bildiklerini, Milliyetçi Hareket Partisi olarak,şehitlerimizin emaneti olan vatanımızı ve kutsal değerlerimizi kararlı bir şekilde korumaya devam edeceğimizden, ecdadımızın o günkü 'Çanakkale Geçilmez' ruhunu aynen taşıdığımızdan kimsenin şüphesi olmaması gerektiğini'' ifade etti. Yüceses mesajına, ''Bu Duygularla Çanakkale Deniz Zaferinin 104.ncü yıl dönümünü kutluyor, 18 Mart Şehitler Günü'nde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.'' diyerek son verdi.

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. ŞAFAK ERTAN ÇOMAKLI: 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 104. yıl dönümünü büyük bir gurur ve minnetle idrak ediyoruz. Bu zafer Anadolu’nun ebediyen bir Türk yurdu olarak kalacağını dünyanın sömürgeci devletlerine haykıran bir destan olarak şanlı tarihimizde yerini almıştır. Türk milletinin zor zamanlarda ne gibi fedakârlıklar yapabileceğini, nasıl bir imanla vatanına ve geleceğine sahip çıkabileceğini görmek isteyenler, tarihte Çanakkale’ye, Sakarya’ya, Kocatepe’ye, 15 Temmuz’a ve daha nicelerine bakabilirler. Bu gün vesilesiyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatanının bir karış toprağını teslim etmektense kanını ve canını feda eden aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha rahmetle ve minnetle yâd ediyorum.

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI BAŞKANI METİN GÜLER: 104 yıl önce Aziz Türk milleti, büyük bir kahramanlık örneği sergileyerek, vatanına duyduğu sevgi ve inançla Çanakkale’de destan yazmıştır. Çanakkale Zaferi aynı zamanda Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin ilham kaynağıdır. Çünkü atalarımız Çanakkale’de yokluk içinde, zor şartlarda ve kısıtlı mühimmatla mücadele etmen rağmen kendisinden sayıca üstün düşman kuvvetlerini mağlup etmiştir. Bu zafer aziz Türk milletinin üstün gayreti ve Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri dehası ile gerçekleşmiştir. Böylesine büyük zaferlere imza atan milletin evlatları olarak bizlere düşen görev, Türkiye Cumhuriyeti’ni daha ileri taşımak için çalışmak ve üretmektir. Bu duygu ve düşüncelerle, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi dolayısıyla Cumhuriyetimizin Kurucusu ve Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle, gazilerimizi şükranla anıyorum.

AKİL GENÇLER PLATFORMU GENEL BAŞKANI DELİL ATEŞ: Çanakkale; demek sadece bir kahramanlık destanı da değildir. Çanakkale, İstanbul'un fethi gibi, çağ açıp çağ kapatan tarihî bir olaydır. Çanakkale, Türk devletinin, Türk milletinin topyekûn giriştiği bir var olma mücadelesidir. Çanakkale, ezilmiş halkların emperyalizme başkaldırısıdır. Çanakkale İslam Milletinin bir ortak zaferidir. Çanakkale, bir anlamda, Doğu'nun Batı'yla mücadelesidir. Çanakkale, sadece milletimizin ve devletimizin makûs talihini değiştirmekle kalmamış, dünya siyasi tarihini de köklü bir şekilde değiştirmiştir. İtilaf devletlerinin yardım götüremediği Çarlık Rusya’sı yıkılmış, dünya yepyeni bir yapıya bürünmüştür. Dönemin süper gücü İngiltere başarısızlık nedeniyle hükümetini düşürmüştür. Britanya'nın ‘Yenilmez Armada’ sıfatı paramparça olmuştur. Çanakkale Zaferi, Kuzey Afrika'ya, Asya'ya umut olmuş, özgürlük mücadelelerini başlatmıştır. Yeni Zelandalılar, Avustralyalılar kendi millî birliklerini Çanakkale'den sonra keşfetmişlerdir. Çanakkale ruhunu veren iki kavram var: Birliktelik ve fedakârlık. Anadolu'nun 81 vilayetinin dışından, Kerkük'ten, Musul'dan, Şam'dan, Selanik'ten gelen Mehmetçikler yan yana savaşıp birlikte şehit düşmüşlerdir. İşte şehitlerin yattığı bu topraklar yüz bir yıllık birlikteliğimizin en büyük ve en şerefli kanıtıdır. Çanakkale, yaşanmış ve bitmiş bir zafer de değildir, hâlen devam eden bir süreçtir, hâlen devam eden bir mücadeledir. Terör örgütleri eliyle yürütülen emperyalist savaşlar da sadece ülkemizin değil, bugün tüm dünyanın başının belasıdır. Bu teröristler yerel ya da müstakil hareketlere dahi değildirler. Bunlar emperyalistlerin uşağı taşeronlardır. İşte bu yüzden bize lazım olan Çanakkale'deki gibi topyekûn bir mücadeledir, Türk milletinin birlikteliği ve fedakârlığıdır. İşte bizim için Çanakkale bu birlikteliktir. Zira, bu ruh bize Anadolu'yu vatan bildiğimiz bin yıldan ve iki bin yıllık devlet geleneğimizden emanettir. Bu ruh yüz bir yıl önce Çanakkale'de katmerlenmiştir. Bu ruhun mayası farklı etnik kökenlere sahip ama ortak vatan için kanlarını akıtan şehitlerimizin, gazilerimizin kanlarıyla karılmıştır. Çanakkale, Mustafa Kemal'in önemli bir aktör olarak tarih sahnesine çıktığı yerdir. Mustafa Kemal'in Mustafa Kemal olduğu, Mustafa Kemal'in Atatürk olduğu yerin adıdır Çanakkale. Çanakkale’de vatanını, özgürlük ve bağımsızlığını savunan ulusumuz, tüm olumsuzluklar ve olanaksızlıklar içerisinde büyük bir direniş göstermiş, donanım ve olanak bakımından kendisinden kat kat güçlü olan ülkelere karşı önemli bir zafer kazanmıştır. Bu büyük zaferin temelinde Türk ulusunun birlik ve beraberliği, özgürlük ve bağımsızlığa olan inancı yatmaktadır. Bu büyük zaferin yıl dönümünde, büyük Atatürk ve silah arkadaşlarını, canlarını ortaya koyarak ‘Çanakkale Geçilmez’ dedirten kahraman şehit ve gazilerimizi, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 104.yıldönümü dolayısıyla saygı ve şükranla anıyorum.