Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak:

Vali Çakacak yayınladığı mesajda, kendi millî benliğine sahip çıkan ve bu değerleri de gençlere aktarabilen milletlerin ilelebet yaşama hakkına sahip olacaklarını ifade eden Vali Çakacak, “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 100'üncü yılını hep birlikte yaşamanın mutluluğu, gururu ve heyecanı içerisindeyiz. Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun’a çıkışı, Türk Milleti’nin makûs talihini değiştiren tarihî ve stratejik bir girişim olduğu gibi, aynı zamanda Aziz Milletimiz ve ülkemiz için büyük bir geleceğe doğru atılan ilk adımdır. Yok edilmek istenen Yüce Milletimizin, büyük kahramanlıklar göstererek zafere ulaştırdığı İstiklâl Savaşı’nın, Aziz Milletimiz ve dünya tarihi açısından en önemli sonucu, bağımsızlığımızın sağlanması ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması olmuştur. Cumhuriyetimiz, geride kalan yıllar içerisinde hep büyümüş ve ilerlemiş, muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma ülküsüne sıkı sıkıya bağlı kalmıştır. Aynı hedef ve iadeller için bugün de millet olarak durup dinlenmeden çalışmaya devam ediyoruz. Tarihini, kültürünü bilen; kendi millî benliğine sahip çıkan ve bu değerleri de gençlerine aktarabilen milletler ilelebet yaşama hakkına sahip olurlar. Bu bilinçten hareketle Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nı fedakâr milleti ile birlikte kazanmış ve kazanılan bu zaferin sürekli olması için 19 Mayıs gününü bir bayram olarak gençlerimize armağan etmiştir. Bu durum aynı zamanda gençlerimize verilen önemin ve değerin bir göstergesidir. Hiç kuşkusuz ki geleceğimizin teminatı olan gençlerimiz, içinde taşıdıkları sevgi ve heyecanla ülkemizin kalkınmasına katkı verecek en önemli hazinelerimizdir. Bunun için gençlerimizi çağdaş bilimin ve teknolojinin ışığında yetiştirerek onların sosyal, kültürel gelişimlerini sağlamanın ve ülkemize yararlı, pozitif bilimlerle ve manevî değerlerle donanmış bireyler olarak hayatın her alanında etkin rol almalarına imkân vermenin gayreti içerisinde olmalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle, başta 100 yıl önce Samsun’a çıkışı ile bağımsızlık mücadelemizi başlatan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Savaşı’mızın tüm kahramanlarını rahmet, saygı ve şükranla anıyor; tüm gençlerimizin ve milletimizin “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı. 

AK Parti MKYK Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Harun Karacan:

Aziz vatanımızın işgale uğradığı bir dönemde Samsun’da bağımsızlık meşalesi yakılan o günün üzerinden geçen 100. yılı kutlamanın mutluluğu ve gururu içerisindeyiz. Tarihte görüldüğü gibi cumhur, inandığı liderine sadakat ve güven ile bağlandığında tıpkı 19 Mayıs’ta, 30 Ağustos’ta ve 15 Temmuz’da olduğu gibi zaferlere yürümüş ve yürümeye devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle 19 Mayıs 1919’un; 100. yıldönümünde aziz milletimizin ve Türk gençliğinin Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı en içten duygularımla kutluyor; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi şükran, minnet ve rahmetle anıyorum.

AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay:

19 Mayıs 1919... Mustafa Kemal’in İstanbul’dan Samsun’a yolculuğu, bir kurtuluş döneminin başlangıcı, vatanın ve milletin istiklali için milli mücadele ruhunun yeşermesi, Türk milletinin bağımsızlığı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk adımı...

100 yıl sonra, 2019... Aynı bilinç, inanç ve heyecanla ‘Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyoruz.

Atatük’ü anıyoruz çünkü cepheden cepheye koşarak tam bağımsızlık mücadelesini zafere ulaştıran, Türk Milletinin birlik ve beraberliğini sağlayan, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran, ileri görüşlü, vatansever, sabırlı ve disiplinli devlet adamı, ilk Cumhurbaşkanımız...

Gençlik ve Spor Bayramını kutluyoruz çünkü “Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum” diyen Atatürk'ün gençlere olan güvenini gösteren, vatanı gençlere, bu bayramı da gençliğe armağan eden inancın pekişmesini tekrar hatırlıyoruz.

19 Mayıs’ın 100.yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin geleceği olan, tarih ve kültürümüzden güç alan, ilim ve bilimi yol olarak seçmiş, geleceğe geçmişinden gelen deneyimleri yansıtan, ülkesi ve millet için çalışan tüm gençlerimizin ‘Gençlik ve Spor Bayramını’ kutluyor, mutluluk ve başarılar diliyorum.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer: 

“19 Mayıs 1919 Türkiye tarihinin dönüm noktasıdır. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 100 yıl önce 19 Mayıs 1919’da ülkemizi işgalden kurtarmak için adımı atmış ve ülkemizin kaderini değiştirmiştir. 100 yıl önce Samsun’da yakılan Kurtuluş meşalesi, buradan tüm ülkemize yayılmış ve tüm ulusumuzu aydınlatmıştır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının başlattığı mücadele bugün hala sürmektedir. Cumhuriyet ile taçlanan bu kararlı mücadelenin arkasında sonsuz fedakarlık ve esarete hiçbir koşulda boyun eğmeyen bir ulusun kararlılığı vardır.Daha fazla özgürlük, adalet ve demokrasi için mücadele eden; geçmişine, bugününe ve yarınına sahip çıkacak olan gençler, ülkelerinin kaderinde söz sahibi olacaklardır.

Cumhuriyetimizin kuruluş şehirlerinden Eskişehir’imizde gençlerimiz özgürlük, adalet ve demokrasi mücadelemizde bayrağı hep en önde taşıyacaktır. Gençlerimizle daha demokratik, daha kalkınmış, daha çağdaş ve daha adil bir ülke sevdasıyla, hiç yılmadan, yorulmadan çok çalışacağız. Ulu Önderimiz ve arkadaşlarının bize bıraktığı 19 Mayıs mirasının anlamı ve ruhu budur.

Ulusal Kurtuluş Mücadelemizin başlangıcının 100. Yıldönümü gururla kutlarken, Aziz şehitlerimizin huzurunda, başta Büyük Önder Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyor, tüm gençlerimizin bayramlarını kutluyorum''

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen:

Bugün, işgal altındaki Türk milletinin esareti reddedip, tam bağımsızlık yürüyüşüne başlamasının 100’ncü yılındayız. 
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı tüm ulusumuza kutlu olsun.

Birinci Dünya Savaşı’ndan yenilgiyle çıkan Osmanlı Devleti, Mondros Mütarekesi ile vatanın tüm kapılarını düşmana açmış, bununla da kalmayıp vatan topraklarınınişgali için yardım sözü vermişti. Bu durumu büyük bir üzüntüyle izleyen Mustafa Kemal, İstanbul’da limana yanaşan işgal kuvvetlerinin donanmasına bakıyor ve şu tarihi sözü söylüyordu; “geldikleri gibi giderler…”

İşte bu kararlı ve vakur duruş, 19 Mayıs 1919 Salı günü Mustafa Kemal’in 18 arkadaşı ile birlikte Samsun’a ayak basmasıyla, sonunda Türkiye Cumhuriyeti’ne ulaşacak “Bağımsızlık Yürüşüne” dönüşüyordu. 19 Mayıs 1919’da başlayan bu şanlı yürüyüş bitmedi, asla da bitmeyecektir. Atatürk’ün Türk gençliğine armağan ettiği bu kutlu gün, tarihinin hiçbir döneminde esaret ve işgal altında yaşamamış Türk milletinin, dünyanın en güçlü devletlerinin bu tahakkümüne asla boyun eğmeyeceğini ilan ettiği gündür.

Türk milleti, Mustafa Kemal’in 100 yıl önce bugün Samsun’a ayak basarak yaktığı bağımsızlık ateşi, her geçen gün büyüyerek yanmaya devam etmektedir ve asla sönmeyecektir. Bu ateşin, ulusun tüm yurttaşlarının kalplerinde ilk günkü güç ve inançla yanıyor olduğundan hiçbir kuşkum yok. 

Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramının 100’ncü yılını bir kez daha kutlarken, başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile o günden bugüne vatan toprağı için canını vermiş şehitlerimizi sevgi, saygı ve minnetle anıyorum.

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt: 

Ulusal kurtuluş mücadelesine giden yolda ilk adımın bundan 100 yıl önce 19 Mayıs 1919 tarihinde atıldığını kaydeden Başkan Kurt; Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, insanlığın tarih boyunca yetiştirdiği en büyük liderlerden biri olduğunun altını çizdi. 

Dünya siyasi tarihine bakıldığında gençlerin her zamandemokrasi ve özgürlük mücadelesinin dinamiği olduğunu söyleyen Başkan Kurt, mesajına şu sözlerle devam etti: “Gençler, dün olduğu gibi bugünde ülkemizin bağımsızlık ve demokrasi bayrağını yükseklere taşıyacak olan sizleriniz. Bu yolda emin adımlarla yürümek, Türkiye’yi geçtiği bu karanlık dönemden çıkaracak olan meşaleyi yakmak ve onu taşımak sizin en önemli göreviniz. Unutmayın ki; Mustafa Kemal Atatürk, gençleri devrimlerin ve rejimin bekçisi olarak görmüştür. Atatürk’ün Gençliğe Hitabede de kaleme aldığı gibi “Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir.” Bu nedenle gençler, Millî Mücadelenin 100. yılında, 19 Mayıs 1919 ruhunu yaşatmaya ve kendine pusula olarak görmeye devam etmek zorundadır. Atatürk’ün yaşamından, eserlerinden ve büyük başarılarından öğrenilecek çok şey, çıkarılacak büyük dersler var. Her Türk gencinin mutlaka Nutuk’u okuması gerekiyor. Bu, her Türk gencinin görevi ve sorumluluğudur. Unutmamalısınız ki, tarihi iyi bilmek, geçmişi doğru yorumlamak; bugüne ışık tutacak ve geleceği güçlenerek karşılamanızı sağlayacaktır. Gençler; geleceksizin tarafınızdan şekillenecek,bu sizin en büyük sorumluluğunuz olmalı. Bu nedenle de bir araya gelerek fikir üretmeli, kişisel gelişiminize önem vererek ülke yönetiminde söz sahibi olabilmelisiniz. 

Ülkemiz karanlık ve zor gülerden geçiyor. Tıpkı Ulu Atatürk’ün Gençliğe hitabede dikkat çektiği gibi;ulus, yoksulluk ve sıkıntı içinde ezik ve bitkin düşmüş… Demokrasi, insan hakları, hukuk ayaklar altında ezilmekte ve yok sayılmakta. Devletin tüm mekanizmaları üzerinde kurulan baskı rejimi ne yazık ki gençlerimizi de hedef almakta. Bu zincirleri kıracak ve 

ülkemizi aydınlık günlere taşıyacak olalar ise sizlersiniz. 19 Mayıs 1919 ruhunu yaşatmaya ve kendinize pusula olarak görmeye devam etmek zorundasınız. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi; ‘Ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve sürdürecek sizsiniz.’ 

Atam; 100 yıl önce yaktığınız bu meşale, Türkiye gençliği elinde ilelebet yanmaya devam edecek. Biz büyükler de onlara bu yolda her zaman yol gösterecek ve onların en büyük destekçisi olacağız. Bir kez daha buradan söz veriyoruz ki, yüzünü kara çıkarmayacağız!

Bu duygu ve düşüncelerle halkımızın her zaman onuruyla yaşama kararlılığının tarihsel simgelerinden olan Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyor, başta Büyük Önder Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Savaşı’nın kahramanlarını, şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla anıyorum.”

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç:

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Ataç, yayımladığı mesajında 19 Mayıs öneminden bahsederek, “Ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, “Milletimiz çok büyüktür. O, esaret ve aşağılığı kabul etmez.” diyerek, 16 Mayıs 1919 tarihinde güzel ülkemizin makûs talihini değiştirmek için Bandırma Vapur’u ile Samsun’a doğru yola çıktı. 19 Mayıs 1919’da Samsun’da yanan meşale Anadolu’nun dört bir yanında bağımsızlık ateşini yakarak Cumhuriyet’e giden yolu aydınlatmıştır. 19 Mayıs’ın önemini, “Doğum günümdür” diyerek tasvir eden Mustafa Kemal, bu günün gelecek kuşaklar tarafından hatırlanması için özel çaba harcamış ve geleceğin temsilcileri olan gençlere emanet etmiştir. Demokrasi ve özgürlük adına başlayan her mücadelenin öncüsü olan gençler, dünya siyasi tarihinde olduğu gibi ülkemizde de bu onurlu bayrağı hak ettiği değere ulaştırmak için mücadele vermişlerdir. “Bütün ümidim gençliktedir” sözü bu inancı anlatmaktadır” ifadelerini kullandı. Ataç, gençlere büyük önem veren Atatürk’ün izinden gittiklerini belirterek şöyle devam etti: “Aynı inançla Tepebaşı Belediyesi olarak gençlere büyük önem veren Atamızın izinden gidiyoruz. Gençlik merkezlerimizde sunduğumuz olanaklarla fikri hür vicdanı hür nesiller oluşturma yolunda adımlar atıyoruz. On binlerce gencimiz kendileri için hazırlanan merkezlerimizde kendilerini geliştiriyor, teknolojik imkanlardan yararlanıyor, sportif, sanatsal ve kültürel alanlarda hizmet alıyorlar. Öyle ki, merkezlerimizdeki olanakları çok iyi kullanan gençlerimiz uluslararası alanda kendilerini ifade etme imkanı buluyorlar. Ne mutlu bize bu önemli tarihin 100’üncü yılını kutlamanın heyecanı içindeyiz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün armağanı 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’mız, çağdaş ve laik Cumhuriyet’in yaşatılması yolunda çaba harcayan gençliğimize ve tüm ulusumuza kutlu olsun. Mustafa Kemal Atatürk ile Cumhuriyet’in kuruluşuna emeği geçen tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmetle, minnetle, saygıyla anıyorum.” 

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak: 

Yüce Türk milletinin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde, 19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlattığı, tarihimizin en büyük bağımsızlık mücadelesi olan Kurtuluş Savaşı ve bunu kutlu bir zaferle taçlandırdığı günün 100. yıldönümünü büyük bir onur ve coşkuyla kutluyoruz. 19 Mayıs 1919’da bağımsızlık aşkıyla tutuşturulan bu meşale, tam bir asırdır milletimizi muasır medeniyetler seviyesine yükseltme mücadelemizde bizlerin yolunu aydınlatmaya devam etmektedir.

Türk Gençliğinin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ünyürekten inanıp güvenerekemanet ettiği bu kutlu zaferin sorumluluğunu içtenlikle duyacağına,şanlı tarihimizden aldığı mirasla, ülkemizinmilli birlik ve bütünlüğü içinde iktisadi, sosyal ve kültürel kalkınmasını bıkmadan, yorulmadan çalışarak gerçekleştireceğine, bunu yaparken de damarlarındaki asil kandan aldığı güçle necipTürk milletini diğer dünya ülkeleri arasında çağdaş uygarlığın yapıcı, yaratıcı veseçkin bir ortağı hâline getireceğine olan inancımız tamdır. Bu bağlamda, bizler de evlatlarımızı hür ve bilimsel düşünme gücüne sahip Türk Milletinin millî, ahlaki, insani, manevi ve kültürel değerlerini benimseyen, koruyan,aynı zamanda da geniş bir dünya görüşüne sahip bireyler olarak yetiştirme gayreti içindeolmaya devam edeceğiz.

Bu onurlu günde, geleceğimizin teminatı ve sigortası olan gençlerimizin ve büyükTürk milletinin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı en içten duygularla kutluyorum. Başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu vatan uğruna canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum.

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler: 

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, milli mücadeleyi başlatmak ve vatanımızı düşman işgalinden kurtarmak için Samsun’a çıkışının 100. yıl dönümünü kutlamanın gurur ve sevinci içindeyiz. 19 Mayıs 1919 tarihi, birlik ve beraberlik içinde hareket eden milletimizi bağımsızlığa taşıyan bir milat olmuştur. Bu tarihten sonra milletimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde büyük fedakarlıklar ve mücadeleler içinde vatanımızı bağımsızlığa kavuşturmuş, gelecek kuşaklara yeni bir devlet emanet etmiştir.  Bu önemli günün Türk gençliği için bayram olarak ilan edilmesi de, atalarımızın evlatlarına verdiği değeri ve sorumluğu açıkça göstermektedir. Çünkü bir ülkenin geleceği gençleri  tarafından tayin etmektedir. Biz Eskişehir Ticaret Odası olarak gençlerimizin ülkemizin istikbalini daha da parlatacağına, çalışarak ve üreterek Eskişehir’i ve Türkiye’yi daha güzel günlere ulaştıracağına yürekten inanıyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyetimizin Kurucusu Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 100. yıl dönümünü ve 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı gururla kutluyor; şehit ve gazilerimizi saygı ve minnetle yad ediyorum.

Eskişehir Baro Başkanı Mustafa Elagöz:

Anadolu topraklarının batılı emperyalist devletler tarafından işgal ve istila edildiği bir dönemde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, milli mücadeleyi başlatmak adına bundan tam 100 yıl önce, 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a ayak bastığı, bağımsızlık meşalesini ateşleyerek umudu yeniden canlandırdığı, milletin ve Anadolu topraklarının kurtuluşuna giden bu mücadelenin 100. yılında tüm ulusumuzun 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutlarız.

AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan: 

AK Parti Eskişehir İl Başkanı Av. Zihni Çalışkan, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımladı: 100 yıl önce Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'dan başlatmış olduğu bağımsızlık hareketi ve dayanışma ruhu zaferle sonuçlanarak, geleceğimizi aydınlatacak olan Türk gençliğine armağan edilmiştir. Başta gençlerimiz olmak üzere milletimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyor, vatan savunmasında hayatını kaybeden şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.

CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar: 

Ulusal Kurtuluş Savaşı'mızın önderi Büyük Atatürk'ün bağımsızlık mücadelesini başlatmak için Samsun'a çıkışının 100. Yılını kutluyoruz. 100 yıldır kutladığımız 19 Mayıs günü, kaderimizi değiştiren ve yolumuzu aydınlatan bir gün olarak sonsuza kadar hatırlanacaktır. Ne yazık ki aradan geçen 100 yıla rağmen halkımızın bu topraklarda özgür ve bağımsız yaşama iradesinin simgesi olan 19 Mayıs geçmiş bir gün değil, bugün hala devam eden bir sürecin başlangıcı olarak görülmeli ve değerlendirilmelidir. 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkanlar bu ülkede kimsenin kulu olmadan, özgür ve bağımsız yaşama mücadelesini başlattılar. Bu mücadele bugün de devam ediyor. Egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olacağı tam bağımsız Türkiye'yi kurma davasının ilk adımı 19 Mayıs da Samsun'da atıldı. Bu duygu ve düşüncelerle başta bize bu güzel ülkeyi emanet eden, Ulusal Kurtuluş Savaşımızın önderi Büyük Atatürk olmak üzere bütün kahramanlarımızı, şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Halkımızın 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutlarken Büyük Atatürk'ün 'bütün ümidim gençliktedir' sözünü gelecek güzel günlerin emanetçisi ve kurucusu gençlerimize rehber olmasını dilerim. 

MHP Eskişehir İl Başkanı İsmail Candemir: 

19 Mayıs 1919 tarihi Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı ve aziz milletimizin yeniden varoluş mücadelesinin başladığı gündür. 100 yıl önce milletimizin iradesinin Samsun’dan başlayıp, tüm Türkiye’ye yayıldığı ve Kurtuluş Zaferine doğru gidilen en büyük yürüyüştür.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde, kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla etnik köken, mezhep, din ayırt edilmeksizin milletimizin bağımsızlık iradesiyle yürütülen İstiklal Savaşı, millet egemenliğine dayanan, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasını sağlamıştır.

Büyük sıkıntılar ve yokluklar içerisinde, büyük bedeller ödenerek fedakârlıklarla kurulan Türkiye Cumhuriyeti geleceğimizin teminatı gençlerimize emanet edilmiştir.

Bu vesileyle geleceğimizin teminatı kıymetli gençlerimiz, ülkemizi bizlere vatan kılan şanlı ecdadımız, bizlere sahip olmaktan her zaman şeref duyacağınız büyük bir miras bırakmışlardır. Kalbi bu ülke için atan Büyük Türk Atatürk’ün Gençliğe hitabesinde “Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyeti'ni, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.” sözleriyle bizlere bırakılan bu değerli mirası layıkıyla muhafaza ederek gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmak en önemli görevinizdir.

Bunun için daima çalışmalı, büyük düşünmeli ve hedefleriniz doğrultusunda ilerlemekten vazgeçmemelisiniz. Kendinizi gelişmeye, yeniliğe açık, bilgi toplumunun gerektirdiği niteliklere sahip gençler olarak yetiştirmeli ve geleceğe güvenle bakmalısınız.

Sizlerin, gelecekte ülke yönetiminde söz sahibi olarak, Ülkemizin muasır medeniyet yolculuğunda çok önemli roller üstleneceğinize olan inancımız tamdır.

Bu önemli gün sebebiyle, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere bizlere bu cennet toprakları miras bırakan İstiklal Mücadelemizin aziz kahramanlarını ve vatanımızın bütünlüğü için canını feda eden tüm Şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, tüm gençlerimizin ve Eskişehirli vatandaşlarımızın 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutluyorum.

MHP Tepebaşı İlçe Başkanı Uğur Yüceses: 

Bundan 100 yıl önce, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün zamanlama itibariyle muazzam bir hamlesi olan Samsun’a çıkışı, bağımsızlığımıza musallat olan emperyalist mihraklara asla teslim olunmayacağının tam bir irade beyanı olmuştur.

Dönemin karanlık ortamında yenilmiş, yorulmuş, hırpalanmış ve dağıtılmış ordusuna rağmen, aziz milletimiz inancından ve istiklaline duyduğu tavizsiz bağlılıktan güç alarak yedi düvele Samsun’da atılan ilk adımla meydan okumuştur.

Tehditlerle sindirilmeye çalışılan, şantajlarla durdurulmaya uğraşılan ve kurşunla yolundan döndürülmek istenen milli mücadele ruhu, Türk tarihinden aldığı ilhamla işgale, esarete, eziyete, zulüme haddini bildirmek için Anadolu’nun mukaddes bağrında boy vermiş ve kök salmıştır.

Samsun’dan vatanın her köşesine verilen ses, Havza’da gürlemiş, Amasya’dan yayılmış, Erzurum’da karara varmış, Sivas’ta bağımsızlığın ne pahasına olursa olsun gerçekleşeceğini ortaya koymuştur.

Asırlarca Türk milletini Anadolu’dan kovmanın hesabını yapanlar ellerine geçen fırsatı ganimete çevirmenin telaşıyla ilerledikçe, aziz milletimiz milli heyecan ve azimle aşılmaz sur, yıkılmaz kale ve bükülmez bilek olmuştur.

19 Mayıs; teslimiyet belgelerini yırtıp atan cesaretin timsali, manda ve himaye çağrılarını bastıran kahramanlığın çığlığı, yabancı emellerin asla amacına ulaşamayacağını haykıran milli seslenişin otağıdır. 
Mondros Limanı’ndan harekete geçen işgalci hevesler, çok şükür ki Samsun’dan atılan tarihi adımla yerin dibine batırılmış ve nihai olarak Ege’de denize süpürülmüştür.

Elbette 19 Mayıs’ın; ‘Gençlik ve Spor Bayramı’ olarak kutlandığı dikkate alındığında, Türk gençliğine çok büyük görev ve sorumluluklar düşeceği de şüphesizdir.

Geleceğimizin teminatı sevgili gençlerimizin, Türkiye’nin bugünkü manzarasını ibretle ve endişeyle takip ettikleri açık ve nettir.

Türk gençliğinin, dünün muhterem hatıralarına mutlaka sahip çıkacağına, art niyetlilere ve çanak tutanlara fırsat vermeyeceklerine yürekten inanıyorum.

Temennim, her bir gencimizin huzurlu, mutlu ve gelecek kaygısı taşımadan yaşayacağı günlere yakın bir zamanda ulaşmalarıdır.

Bu vesileyle büyük Türk milletinin ve değerli gençlerimizin 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nı içtenlikle kutluyorum.

100 yıl önce başlattıkları bağımsızlık mücadelesi neticesinde, bizlere vatan kazandıran başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere; milli mücadele kahramanlarına ve aziz şehitlerimize Yüce Allah’tan rahmet diliyor, muhterem anılarını hürmet ve hayranlıkta yâd ediyorum.

Türkiye Kamu Sen Eskişehir İl Temsilcisi Haydar Urfalı:

Türkiye Kamu-Sen Eskişehir Temsilcisi Haydar Urfalı, 19 Mayıs Atatür’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yayınladığu mesajında, “Bugün Kurtuluş destanının 100’üncü yıldönümünü kutluyoruz. Ne büyük bir şeref payesidir bu” dedi. Urfalı, “O, bu aziz milletin ferasetine güveniyor, bağımsızlığa adanmış ruhunu onurlandırmak istiyordu. Emperyalizm çöreklenmişken bu topraklar üzerine, O ve yol arkadaşları tabi ki kayıtsız kalamazdı. Kahraman ecdadımız, aziz vatanımızı işgalcilere bırakmayacak kadar vatan sevdalısıydılar. Öyle bir kurtuluş mücadelesi verdi ki bu millet; kadını, genci, yaşlısı hep birlikte savaş meydanlarındaydı. Kahraman Türk milleti; düzenli bir ordusu olmamasına rağmen, devlet adeta yarı sömürge durumunda iken, elindeki kıt kanaat kaynakları en iyi şekilde kullandı, teçhizat yönünden zengin, silahları, cephanesi tam olan dev düşman ordularıyla imanı ve inancıyla kanının son damlasına kadar savaştı. Tüm bu savaşlar milli dirilişin ve milli şahlanışın sembolü oldu. Bugün Kurtuluş destanının 100’üncü yıldönümünü kutluyoruz. Ne büyük bir şeref payesidir bu. 100 yıllık bir destanının kahramanları olan ecdadımızı bir kez daha saygı ve minnetle anıyoruz. 19 Mayıs’a sahip çıkmak, o ruhu korumak çok önemlidir. Çünkü o ruh sayesinde Kurtuluş Savaşı kazanılmış, Cumhuriyet kurulmuş, demokrasiye, insan haklarına, özgürlüklere dayalı modern bir devlet inşa edilmiştir. Bugüne gelindiğinde; 100 yıl önce kapatılan hesabı, 100 yıl sonra açmaya yeltenen dış güçler ve bu dış güçlerce besiye çekilen ihanet odakları olduğunu görüyoruz. Bu noktada terörist unsurlara ve terörist unsurları semirtenlere, topraklarımızı emperyalizme yem yapmaya çalışanlara karşı tetikte ve uyanık olmalıyız” diye konuştu. 

BBP Eskişehir İl Başkanı Şaban Bozbal:

Büyük Birlik Partisi (BBP)  Eskişehir İl Başkanı Şaban Bozbal, "Ülkemizin bağımsızlığı uğruna mücadele veren ecdadımızın tüm dünyada eşi ve benzeri görülmemiş fedakarlıklarla bizlere miras bıraktığı şanlı tarihimizi aynı gurur ve şanla geleceğe taşımak en asli görevimizdir." ifadelerini kullandı.

Bozbal, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında, 19 Mayıs 1919'un "Ya istiklal ya ölüm" inancıyla vatanı işgali bertaraf eden aziz milletin en anlamlı günlerinden biri olduğunu vurguladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde bağımsızlık uğruna Samsun'da yakılan milli mücadele meşalesinin tam 100 yıldır aynı inanç ve kararlılıkla gönüllerinde yanmaya devam ettiğini belirten Başkan Bozbal, şunları kaydetti:

"Milletimizin büyük fedakarlıklar göstererek zaferle taçlandırdığı bu kutlu mücadele, bugünkü güçlü Türkiyemizin temellerini atmıştır. Ülkemizin bağımsızlığı uğruna mücadele veren ecdadımızın tüm dünyada eşi ve benzeri görülmemiş fedakarlıklarla bizlere miras bıraktığı şanlı tarihimizi aynı gurur ve şanla geleceğe taşımak en asli görevimizdir. Milletimizin köklerinden aldığımız bu güçlü ruhla, birlik ve beraberlik içerisinde manevi değerlerimizde kenetlenecek, güçlü bir geleceğin inşası adına geçmişte olduğu gibi bugün de aynı kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz."

Gençlerin barışın, kardeşliğin, hoşgörünün, demokrasi ve bilimin ışığında ilerleyip, sonraki nesillere müreffeh bir Türkiye bırakacağına inandıklarını ifade eden Bozbal , 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutlayıp, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere Kurtuluş Savaşı'nın kahramanları ile aziz şehitleri saygı ve rahmetle yad ederek şöyle devam etti:

"Gençlerimizin, 19 Mayıs'ın içerdiği derin mananın idraki içinde, ecdadımızın emaneti olan bu vatanı daima koruyacaklarına, bizi biz yapan değer, ilke ve hasletlere sonuna kadar sahip çıkacaklarına inanıyorum. Teröre, şiddete ve kör ideolojilere asla prim vermeyen gençlerimizin, sözün ve düşüncenin gücüne inanarak, okumaya, araştırmaya, sorgulamaya devam edeceklerini de biliyorum.Tüm imkanlarımızla gençlerimizin yanında olacağımızı, bu zorlu yolculuklarında kendilerine her türlü desteği vereceğimizi ifade ediyorum.

Bu düşüncelerle 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatanımız için mücadele eden tüm kahramanları rahmetle yad ediyor, gençlerimizi ve aziz milletimizi en kalbi duygularımla selamlıyorum."

Eskişehir Türk Ocağı Başkanı Prof. Dr. Nedim Ünal:

Yayınladığı mesajda, 100’üncü yılı kutlanan bayramın önemine dikkat çeken Ünal, “19 Mayıs, Türk Milletinin ruh gücü ve morali sayesinde yeniden harekete geçmede önemli bir atılım noktası olmuştur. 1936 yılında “Spor Bayramı” olarak kutlanan 19 Mayıs, 1937 yılında “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak belirlenmiştir. Zira Yeni Türkiye’nin bedenen ve ruhen idealize ettiği yeni insan görüntüsünde, “güzel, hareketli, canlı, uyanık, dürüst, mert” olma gibi özellikler ortaya çıkmış; bu özelliklerin Türk Gençliği’nde olması düşüncesi gençliğe hediye edilen bu bayramın önemini daha da arttırmıştır. Önemine binaen 1930’lu yıllarda millî bayram ilan edilen 19 Mayıs, 1981 yılından itibaren de “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olarak kutlanmaktadır. Bayramımız kutlu olsun” ifadelerini kullandı. 

DSP Odunpazarı İlçe Başkanı Fatih Altaş: 

Bugün, Uluönder Mustafa Kemal'in diliyle, 'Mebdei kelâm kabul ettiğimiz tarih'in yıldönümüdür. Nutuk: 1919 Mayısının 19 uncu günü Samsun'a çıktım, diye başlar! 'Mebdei kelâm'dan bu yana, bir vatan kurtarılmış, bir devlet kurulmuş ve Türk milletinin tarihinde, kendisini dünyanın Doğu yarısından Batı yarısına geçiren bir yeni çağ açılmıştır. Ortaasya'daki Türklerin Doğu'dan Batı'ya yüzlerce yıl önce başlayan akınları, gerçek hedefine, on yedinci yüzyılda Viyana kapılarında değil, yirminci yüzyılda Ankara'da ulaşmıştır. Yurdumuzda henüz bunun mânasını kavrayamamış milyonlarca insan vardır. Fakat onlar, günden güne yeni nesillerin gölgesinde kalmaktadırlar. 19 Mayıs 1919'un her yıldönümü, bu 'Mebdei kelâm'dan öncesine içinde bir özlem duymayan nesillerin gitgide kuvvetlenen varlığını müjdelemektedir. Her 19 Mayısta kaygılarımız biraz daha azalıp geleceğe güvenimiz biraz daha artmaktadır. Zamanın akışını durdurup eski günleri yeniden diriltmek için çırpınanlara en büyük darbe bu yıldönümleri olsa gerektir. Çünkü bu yıldönümlerinde bütün yurttaki gösterilere katılan gençler, eskiyi özleyenlerin hüsranını her yıl biraz daha arttıracak kadar devrimlere bağlı ve Atatürk'ün çizdiği yoldadır. Şimdi ikbali, geleceğin kurucularına değil de geçmişin koruyucularına boyun eğmekte bulan politikacılar, tarihimizde bir izbırakmadan sönüp gideceklerdir. Türk milletinin yeni hayatında 'Mebdei kelâm' dan öncesine yer yoktur.

Yukarıdaki yazı 19 Mayıs 1954 yılında Rahmetli Başbakanımız ve Genel Başkanımız Bülent Ecevit tarafından kaleme alınmıştır. Bugün Demokratik Sol Parti Teşkilatları, Sayın Bülent Ecevit’in bu yazıyı kaleme alırken yaşadığı duygular ile aynı Milli duyguları yaşamaktadır. Türkiye’nin Emperyalizmin bölünme planlarına, ekonomik kuşatmalarına karşı birleşeceği tek liman Demokratik Sol Parti’dir.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’mızın 100üncü yılı kutlu olsun!