AK Parti MKYK Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Harun Karacan: Milletvekili Karacan, Eskişehir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yıl dönümünü büyük gurur ve coşkuyla kutladıklarını bildirdi. "Gücüyle, inancıyla, onurunu, vatan sevgisini, birlik olma ruhunu tüm dünyaya gösteren milletin, sahip olduğu değerlerini canından ve malından aziz bilmiş, bu yolda tüm varlığını feda etmekten kaçınmamıştır" diyen Karacan, mesajında şu ifadelere yer verdi: Tüm yurtta olduğu gibi vatan topraklarımızın düşman işgaline karşı savunulmasında üstün bir direnç gösteren Eskişehirli hemşehrilerimizin bu onurlu gününü kutluyor, kurtuluş yolunda gözünü kırpmadan canını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi de şükranla anıyorum.

Milletvekili Emine Nur Günay: 96 yıldır yüreklerimizi onur ve gururla doldurmaya devam eden Anadolu’nun incisi… Tarihin her döneminde kültürel ve ekonomik önemiyle, 96 yıl önce bugün, Eskişehir; vatan ve bayrak sevdasını her şeyin üzerinde tutan aziz şehitlerimizin üstün gayretiyle bağımsızlığına kavuşmuştur. Osmanlı’dan Kurtuluş Savaşına, Kurtuluş Savaşından 15 Temmuz Milli Birlik ve Beraberlik gününe kadar ülkesinin en zor günlerinde yanında olan ve mücadele eden bir şehir olarak tarihte yer alan Eskişehir, düşmanlarının her zaman karşısında durmuştur. 2 Eylül zaferinde, ülkemizin ve şehrimizin, düşman kuvvetlerin zalim elinden kurtulması için kahramanca vatanını savunan şehitlerimizi derin bir rahmet ve şükran ile anıyor, tüm Eskişehirli hemşerilerimizin bu şerefli gününü kutluyorum. 

Milletvekili Utku Çakırözer: Ulusal Kurtuluş Savaşımızın kalbinde yer alan Eskişehirimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yıl dönümünü büyük coşku ve onurla kutluyoruz. 2 Eylül 1922 tarihi sadece Eskişehir’in değil, Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin önemli tarihlerinden biridir. Bu şanlı mücadelede bir yıldan fazla bir süre düşman işgali altında kalan Eskişehirimiz, Milli Mücadeleye maddi ve manevi açıdan en çok destek olan şehirlerden biri olmuştur. 96 yıl önce Büyük Önder Mustafa Kemal’in öncülüğünde mücadeleye girişen kadın erkek, genç yaşlı tüm kahramanlar gözlerini dahi kırpmadan kanları, canları pahasına işgalden zafere, zaferden Cumhuriyet’e yürümüşlerdir. Tüm dünyaya örnek olan bu mücadelede Eskişehir ve Eskişehirliler bir kez daha adlarını altın harflerle tarihe yazdırmışlardır. Başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ülkemizin ve şehrimizin düşman işgalinden kurtulması için can veren kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve rahmetle anıyoruz. 2 Eylül Kurtuluş Günümüz hepimize kutlu olsun.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen: Anadolu’daki pek çok şehir ve insan gibi, Eskişehir ve Eskişehirliler de Kurtuluş Savaşımızda büyük acılar çekmiş, büyük bedeller ödemiş, ancak azmi, cesareti ve kararlılığı sayesinde vatanını kurtarmayı ve korumayı başarmıştır. 2 Eylül 1922’de Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının komutasındaki kahraman Türk Ordusu Eskişehir’i düşmandan geri aldığında şehir harap ve bitap durumdaydı. İşte o gün kelimenin tam anlamıyla taş üstünde taşın kalmadığı bu şehir bugün, tüm ülkenin ve dünyanın gıptayla baktığı bir hale gelmiştir. Adeta kendi küllerinden yeniden doğmuştur.2 Eylül 1922’deki o kurtuluş sevincini ve o günkü ruhu asla unutmamalıyız. Yine unutmamalıyız ki, uğrunda bedeller ödenen şeyler değerlidir. O nedenle Eskişehir de bizler için çok değerlidir. Eskişehir, Cumhuriyet ateşinin yakıldığı yerdir ve o ateş bizi ısıtmaya, aydınlatmaya sonsuza dek devam edecektir. Şehrimizin düşman işgalinden kurtuluşunun 96’ncı yıldönümünü kutlarken, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bu vatan için canını vermiş tüm şehitlerimizi şükranla anıyor, kendilerine Allah’tan rahmet diliyorum. Ruhları şad olsun.

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt: Vatan topraklarımızın düşman işgaline karşı savunulmasında üstün bir direnç gösteren Eskişehir’in işgalden kurtuluşunun 96’ncı yıl dönümünün coşku ve gururla kutlandığını vurgulayan Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, mesajına şu sözlerle devam etti: “Kurtuluş Savaşı’nın 5 önemli meydan muharebesinin üçü Eskişehir’de yaşandı. Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğindeki Kurtuluş Savaşı’nın önemli muharebelerinden biri olan I. İnönü Savaşı Eskişehir topraklarında gerçekleşmiştir. Eskişehir, Kurtuluş Savaşı’nın kilit noktalarından birini oluşturduğundan, savaşta maddi ve manevi olarak çok yıpranmıştır. Savaş zamanlarında zor ve olumsuz koşullara rağmen vatan sevdalılarını örgütleyen ve vatanı uğruna canlarını gözlerini kırpmadan veren şehitlerimize her zaman sahip çıkmalıyız, unutmamalıyız, unutturmamalıyız. Bu anlamlı günde, kutsal yurdumuzun topraklarında bağımsız ve özgür yaşamamızı sağlayan; demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarak, ulusumuzu çağdaş yaşam olanaklarına kavuşturan Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve kahraman şehitlerimizi saygıyla, rahmetle anıyorum.

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç: 19 Mayıs 1919'da Samsun'da yanmaya başlayan meşale, aydınlık ve güzel günlere inanmış bir liderin ve bağımsızlık isteyen ulusumuzun yolunu aydınlatmıştır. Eskişehir, Milli Mücadele döneminde, emperyalizme karşı vatanını savunan Anadolu halkının kaleleri arasında yer almıştır. Şehrimizin düşman işgalinden kurtuluşu, Büyük Taarruz ile başlayan ve zafere giden yolun anahtarı olmuştur. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, o dönem Eskişehir için şu ifadeleri kullanıyor; "Eskişehir’i ve Eskişehirlileri çok iyi tanırım. Milli mücadele yıllarında büyük vatanseverlik ve büyük cesaretle mücadelemizin daima yanında olmuş, bu mücadeleye çok geniş yardımlarda bulunmuşlardır. Gördüğüme göre halk aydın ve faaldir. Toprak verimlidir. Az zamanda zayiatı telafi ve fedakârlıklarıyla iftihar edecektir.” Ne mutlu bize ki aradan geçen 96 yılda, Eskişehir, çağdaş şehir standartlarını yakalayarak ulusal ve uluslararası alanda adından sıkça söz ettirmiş, dayanışma, barış ve hoşgörü içinde yaşamayı kent kimliğinin bir parçası haline getirmiştir.  2 Eylül Eskişehir’in düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümünde, Kurtuluş Savaşı'mızın önderi, çağdaş ve demokratik Cumhuriyet'imizin kurucusu Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ü ve bağımsızlık yolunda gözlerini kırpmadan canlarını veren tüm kahraman şehitlerimizi rahmetle anıyor, şükranlarımı sunuyorum. Tüm hemşehrilerimin bu anlamlı gününü kutluyor, esenlikler diliyorum. 

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan: Aziz Milletimizin büyük bir zaferle taçlandırdırdığı İstiklal Mücadelemizin dönüm noktalarına yakından tanıklık eden Eskişehirimizin düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümü vesilesiyle mukaddes vatanımızı savunurken hayatını kaybeden şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyor, onların emaneti saydığımız bu güzel şehre somut eserlerimizle katkı sunmaya, üniversitemizin değerleriyle şehrimizi buluşturmaya devam etmeye kararlı olduğumuzun bilinmesini istiyorum. Bütün hemşehrilerimizin 2 Eylül Eskişehir'in Düşman İşgalinden Kurtuluş Günü'nü can-ı gönülden kutluyorum.

AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan: 96 yıl önce topraklarımızın işgalinde düşmana karşı şanlı bir direniş gösteren Eskişehirli hemşehrilerimin  2 Eylül Eskişehir'in Düşman İşgalinden Kurtuluş Gününü kutluyorum. Her karışı şehit kanlarıyla sulanmış ve tarihin en unutulmaz zaferlerine tanıklık etmiş aziz vatanımızın kahramanlık destanı yazdığı bu özel günün haklı gururunu yaşıyorum. Dünyanın her yanından gelerek topraklarımızı yurt edinmiş, canları ve malları ile bu aziz vatanın kurtuluşunda siparene şekilde çarpışan milletimiz bu uğurda hiç bir fedakarlıktan kaçınmamıştır. Toprağı "vatan" yapan, üstün bir kararlılık ve inançla yurdunu savunan onurlu halkımız  kahramanlık destanımızın her aşamasına şahit olmuş ve şerefli bir duruş sergilemiştir. Bu vesile ile kahramanlık ruhu ile milletin bağımsızlığı için savaşarak şerefli bir mücadele veren değerli şehitlerimizi rahmetle anıyor, tüm gazilerimize de şükran ve minnetlerimi sunuyorum.

AK Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Volkan Doğan: Atalarımızdan devraldığımız mukaddes vatanımızı korumak için Kurtuluş Savaşı’nda canlarını feda eden kahramanları asla unutmayacağız. Kahraman şehitlerimiz bu vatanı nasıl birlik ve beraberlik içinde koruduysa, bugün de bu vatanın evlatları aynı iman ve kararlılıkla, gerekirse tankların önüne yatarak vatanını tüm dünyaya koruyacağını göstermiş, milletimiz ülkemize yapılan tüm saldırılara karşı tek vücut olmayı bilmiştir. Eskişehir, Kurtuluş Savaşı mücadelesinin en önemli merkezlerinden ve simgelerinden biri olmuş, 2 Eylül 1922’de kahraman atalarımızın birlik ve beraberliği ile düşman işgalinden kurtarılmıştır. Bu kurtuluşu bu yıl da birlik ve beraberlik içinde kutlayacak, Türk milletinin yok edilemez azim ve kararlığını dosta, düşmana göstereceğiz. Ülkemiz ve şehrimiz için sorumluluklarımızın bilincinde, şehitlerimize layık olmak için daha çok çalışacağız.  Ya istiklal, ya ölüm şiarıyla yola çıkarak aziz vatanımızı düşmandan temizleyen kahraman atalarımızın önünde saygıyla eğiliyor, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını minnetle anıyoruz.

AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı İbrahim Yılmaz Kaynarca: Eskişehir Milli Mücadelemizin önemli merkezilerinin tam ortasında yer almaktaydı. Kurtuluşun ve yeniden ayağa kalkmanın kavşağı ve yürütme merkezi olan şehrimiz aynı anda demokrasi mücadelesinin de en bilinçli merkezlerindendi. Özgürlüğümüzün tehlikeye düştüğünü hissettiğimizde bütün ayrıntıları kenara bırakıp vatan savunması için yek vücut olduğumuzu bütün dünyaya gösterdiğimiz tarihimizdeki bilindik zaferlerden birini daha yad ettik. Şehrimiz adına kendi atalarımıza bakarak nasıl bir sorumluluk içinde olduğumuzu fark etmeli, onlara layık evlatlar olarak şuurlu bir geleceğe yürümeliyiz. İşte bu bilinç ve inançla düşman işgalinden kurtuluşunun 96. Yılında yeniden milletimizin birlik içinde ekonomik ve terörist saldırılara karşı milli şuurla hareket ettiğini görmek büyük mutluluktur. Düşman işgalinden kurtuluşun 96. yılındaki bu birlikteliğin ülkemizin yeniden dirilişi ve Büyük Türkiye idealinin azimle sürmesini temenni ediyor tüm hemşerilerime saygılar sunuyorum.

DSP Genel Başkan Yardımcısı Dilara Tambova: 2 Eylül Eskişehir’in Kurtuluş yıl dönümü dolayısıyla yayınladığı mesajında, "Eskişehir'imizin kurtuluş günü, aynı zamanda Büyük Taarruzun başladığı ve sonuçta Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile şanlı bir tarih yazıldığı dönemdedir” dedi. Tambova mesajında şu ifadelere yer verdi, “26 Ağustos itibariyle başlayan bu milli mücadele, 30 Ağustos galibiyeti ve 2 Eylül 1922'de Eskişehir'in düşman işgalinden kurtarılmasıyla birlikte büyük bir zaferle taçlandırılmıştır. 1921'de Yunan işgali sebebiyle, bir çok yağmalama ve yıkıma maruz kalan şehrimizde, can kayıpları ve çok ciddi maddi zararlar meydana gelmiş ve bütün işgaller gibi, bu işgalin bilançosu ve insanlar üzerinde yarattığı travma da, çok ağır olmuştur. Eskişehir, Ulusal Kurtuluş Savaşının en kritik noktalarından birisi olduğu için, buradaki tahribatın da o ölçüde büyük olması kaçınılmazdır. Kuruluşundan itibaren pek çok medeniyete ev sahipliği yapan ve tarihi, kültürü, coğrafi konumu itibariyle Anadolu'nun en önemli yerleşim merkezlerinden biri olan Eskişehir; bugün hala o aydınlık, medeni ve demokrat yönü ile doğup büyümekten gurur duyduğumuz bir şehir olma özelliğini korumaktadır. Eskişehir bizler için, sadece bir yerleşim alanı olmanın ötesinde, aynı zamanda hayatımız ve en büyük sevdamızdır. Ve tüm vatanımız gibi vazgeçilmezdir. Yüce Atatürk ve silah arkadaşlarını saygıyla anıyor, bu şehrin ve ülkemizin, bir daha asla işgal günlerini yaşamaması dileğiyle, 2 Eylül Kurtuluş Günümüzü yürekten kutluyorum”

Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş: Türkiye’nin kurtuluşu için gerçekleştirilen 5 önemli savaşın üçüne tanıklık etmiş Eskişehir, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde 2 Eylül günü düşman işgalinden kurtulmuştur. Millî mücadelemizin aşamalarında ise kadınıyla-erkeğiyle tüm gücünü ortaya koyan şehrimiz büyük görevler üstlenmiştir. Bu vesileyle Kurtuluş Savaşı’ndan, Milli Mücadele'ye vatan savunmasında büyük görevler üstlenen Eskişehir’imizin kurtuluş günü kutlu olsun. Bu toprakları bize yurt yapanları minnetle anıyoruz.

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler: Eskişehir halkı kurtuluş savaşında gösterdiği gayret ve fedakarlıkla ulusal mücadelemizde önemli rol oynamıştır. Kurtuluş Savaşında dönüm noktası olan savaşlara tanıklık eden Eskişehir halkı,  düşman işgalinde bile umudunu yitirmemiş, vatanının bağımsızlığı için canı pahasına mücadele etmiştir. Bugün Eskişehir’de yaşayan ve üretenler olarak bizlere düşen görev de, atalarımızdan aldığımız mirası daha da yükseltmek; Eskişehir’imizi hak ettiği yere getirebilmek için daha çok çalışmaktır. Eskişehir Ticaret Odası olarak bu ilke doğrultusunda hareket etmeye devam edecek, şehrimizi daha çok kalkındırmak, ekonomiden sanata her alanda geliştirmek için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle, Eskişehir’imizin düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yıl dönümünde, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz.

BBP Odunpazarı İlçe Başkanı Şaban Bozbal:  Eskişehir'in düşman işgalinden kurtuluşu, zafere giden yolun kapısını aralamıştır. Eskişehir tarihi geçmişi, kültürel birikimi, sanayisi ve çeşitli sektörlerdeki kaynak ve imkanlarıyla Anadolu'nun incisidir. Ayrıca, Eskişehir Osmanlı Devleti'nin doğuşunun, Kurtuluş Savaşı'nın zor geçen günlerinin ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin de tanığıdır. Savaş sonrası 15 Ocak 1923'te Eskişehir'e gelen Mustafa Kemal Atatürk, Eskişehir halkının milli mücadeledeki fedakarlığını dile getirmiştir. Bu anlamlı günde,bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti kurucusu  Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını ve kahraman Mehmetçiğimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum. Eskişehir halkı vatan sevgisinin ve özgürlüğün her şeyin üzerinde olduğunu ve tek yürek olduğumuzda, geleceğe umutla bakabildiğimizi göstermiştir. Güzel ilimiz Eskişehir'in Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 96. yıl dönümünün kutlandığı bugünü tebrik ediyor, Eskişehir halkına sevgi, saygı ve selamlarımı sunuyorum.