Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak

Egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğu ve millet iradesinin üzerinde hiçbir gücün olmadığının tüm dünyaya ilan edildiği gün olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 99.yıl dönümünü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlamanın gurur ve heyecanını yaşıyoruz.

1. Cihan Harbi sonunda işgal edilen vatan topraklarının düşmandan ancak milletin azim ve kararıyla kurtulacağını her fırsatta dile getiren Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları, 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni açarak İstiklâl Mücadelemizin milletin temsilcileri eliyle yürütülmesini sağlamıştır. 

Kurtuluş Savaşı’nı büyük bir başarıyla yöneten Meclisimiz, tüm olumsuz şartlara rağmen millî mücadeleyi zaferle sonuçlandırmış, ezelden beri hür yaşayan milletimizin esaret kabul etmeyeceğini, sonsuza kadar hür ve bağımsız yaşayacağını bütün dünyaya göstermiştir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 23 Nisan 1920 günü açılması ile millet egemenliği resmen hayata geçirilmiş, bu önemli gün Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından, millet egemenliğini sonsuza kadar koruyacak ve yaşatacak olan çocuklara armağan edilmiştir.

Türkiye, Kurtuluş Savaşı’nı verdiğimiz o zor günlerden bu yana kendi insanına hep güvenmiş ve ne olursa olsun millî egemenliğine hep sahip çıkmıştır. Sonrasında ilerleyen yıllar içerisinde cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırmış, hemen her alanda elde ettiğimiz tarihî başarılarla birlikte bölgesine model teşkil eden, bölge ülkeleri tarafından örnek alınan bir ülke konumuna yükselmiştir. Türkiye’miz bugün de, tarihî tecrübesine yaraşır bir sorumlulukla, geleceğe doğru emin adımlarla ilerlemektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle, başta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk başkanı olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, Kurtuluş Savaşı’mızı sevk ve idare eden ilk Meclis’teki tüm milletvekillerini, bize bu vatanı armağan eden tüm şehit ve gazilerimizi bir kez daha rahmetle ve minnetle yâd ediyor; aynı zamanda Çocuk Bayramı olarak kutladığımız bu anlamlı günün dünyanın bütün çocuklarına barış ve mutluluk getirmesini temenni ediyorum.

AK Parti MKYK Üyesi, Eskişehir Milletvekili Harun Karacan

Demokrasinin kalbi ve milli iradenin temsil makamı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 99. yıl dönümünü coşku ve gururla yaşıyoruz.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının önderliğinde yürütülen Kurtuluş Savaşı ile aziz milletimiz haklı mücadelesi ve özgür iradesini ortaya koyarak ebediyen dünya üzerinde var olacak Türkiye Cumhuriyeti’nin temelini atmışlardır. 

Dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye Cumhuriyeti; bağımsızlığın, milli iradenin ve demokrasinin en büyük göstergesini 23 Nisan 1920 tarihi ile tescillemiştir.

Çocuklarımızın gülen yüzü, umutları ve hayalleri ile müreffeh ve Güçlü Bir Türkiye için tüm çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. 

Millet iradesinin her şeyin önünde olduğunun ifade edildiği bu günün 99. yıl dönümünde başta Türkiye Büyük Millet Meclisimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve aziz şehitlerimizirahmetle anıyor, bugünün yarını, yarınlarımızın umudu çocuklarımıza mutluluk, huzur ve kardeşlik getirmesini diliyorum.

AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay

Milli Egemenliğin temellerinin atıldığı ve Millet iradesinin temsil edildiği 23 Nisan 1920’de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi açılarak Türk Halkının egemenliği ilan edilmiştir.
Mustafa Kemal Atatürk diyor ki:

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır. O da millî egemenliktir. Yalnız bir makam vardır. O da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir.”
23 Nisan demokrasinin, milli iradenin, millet egemenliğinin en açık göstergesidir...

“Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” düsturu ile kurulan bu şanlı Meclis; Türk Milletinin bağımsızlığının ve millet iradesinin nişanesidir...

Atatürk, 23 Nisan 1924'te '23 Nisan' gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiştir. Bu tarihten 5 yıl sonra 23 Nisan 1929’da Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etmiştir ve 23 Nisan ilk defa 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak da kutlanmaya başlanmıştır. Dünya’da çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye’dir. 

Geleceğine değer veren bir milletin evlatları olarak; geleceğimizi emanet ettiğimiz ve bağımsızlığımızın sarsılmaz ifadesi olan bugünü tüm Türk Milleti adına kutluyor, saygı ve şükranlarımı sunuyorum.

Bu duygularla, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk başkanı olan Gazi Mustafa Kemal’i, Kurtuluş Savaşımızı sevk ve idare eden ilk Meclis’teki tüm milletvekillerini, bize bu vatanı armağan eden tüm şehit ve gazilerimizi bir kez daha rahmetle ve minnetle anıyorum.

Tüm çocuklarımızın, tüm dünya çocuklarının bayramı kutlu olsun...

Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen

Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak basmasıyla başlayan Kurtuluş Savaşı Destanımızın ana dayanağı olan ve “Egemenlik kayıtsız şartsız ulusundur” ilkesiyle 23 Nisan 1920’de kurulan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 99. yılını kutluyoruz. 

Osmanlı Devleti’nin yıkılmasıyla düşman güçleri tarafından işgal edilen ülkemiz, kendi bağrından yetiştirdiği Büyük Kurtarıcısı ile Bağımsızlık Savaşı’nın yollarını tek tek açarken, bu mücadelenin meşru zemine oturtulması anlamına gelen Türkiye Büyük Millet Meclisi ile tüm yetkiyi milletin elinde toplamıştır. Yüce meclis binlerce vatan evladını şehit vererek kazanılan savaş ve ardından kurulan Cumhuriyetin temsilcisinin millet olduğunun belgesidir. 
Dün olduğu gibi bugün de, Cumhuriyetin ve devletin temsilcisi ve sahibi Türk Milletidir…

Hiçbir güç, hiçbir karar ve hiçbir iradenin bunu değiştirmeye gücü yetmemiştir, bundan sonra da yetmeyecektir. TürkiyeBüyük Millet Meclisi’nin ruhu, Çanakkale ruhudur, düşmana ilk kurşunu sıkan İzmir’in, Ege’nin dağlarında bağımsızlık ateşini yakan Kuvayı Milliye’nin, Sakarya’nın, Dumlupınar’ın ruhudur. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ruhu, ateş ve kanla kazanılan bağımsızlığın, demokrasinin, insan haklarının, hukukun ve kardeşliğin, birlikteliğin ruhudur. Bu ruhu, hırpalamaya, yok etmeye çalışan herkes, dün olduğu gibi bugün de, karşılarında bu topraklar üzerinde yaşayan 82 milyon vatandaşı bulacaktır. Bağımsızlığımızdan, özgürlüğümüzden, demokrasimizden bir adım dahi geri atmamız düşünülemez. Şunu bir kere daha aynı inanç ve güvenle yineliyorum, hiçbir güç, hiçbir karar ve hiçbir iradenin bunu değiştirmeye gücü yetmemiştir, bundan sonra da yetmeyecektir!

Dün olduğu gibi bugün de, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ve O’nun kurucu ilkeleri olan Atatürk ilke ve devrimlerinin sahibi ve koruyucusu Türk Milletidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türk Milletinin devlet, hukuk ve demokrasi nazarındaki temsiliyet makamıdır ve öyle olmaya devam edecektir.

Kuruluşunun 99. yılını, 1920’deki ruh ve inançla bir kere daha kutlarken, TBMM’nin, Cumhuriyetin birlik ve beraberliğinin tek ve değişmez temsilcisi olmaya devam edeceğine olan inancımı sizlerle paylaşmak isterim.

Bu ülke için canını düşünmeden feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, 100’ncü yaşına giren Yüce Meclisimizi saygıyla selamlıyorum.              

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt 

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’nin aydınlık geleceği çocuklara emaneti olduğunu vurgulayan Başkan Kurt,  23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın dünyada çocuklara armağan edilen barışın ve kardeşliğin simgesi olan ilk ve tek bayram olduğunun altını çizdi. 

Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) milletin temsilcisi, bu topraklarda özgür ve bağımsız yaşama iradesinin de sembolü olduğunu kaydeden Başkan Kurt, 23 Nisan 1920'de kurulan Meclis ile Türk Milleti’nin bu topraklarda esaretin asla kabul edilmeyeceğini bütün dünyaya gösterdiğini söyledi. Başkan Kurt mesajına şu sözlerle devam etti: “23 Nisan 1920, milletimizin kendi tarihini kendisinin yazmaya başladığı gündür. Milletin canıyla, kanıyla elde ettiği egemenliğin simgesi olan Meclisimizin kuruluş günü, çocuklara ve yeni nesillere armağan edilmiştir. Bu armağan, Türkiye Büyük Millet Meclisinin ülkemize karşı bitmeyen sorumluluğunun da simgesidir. 

Çocuğa Yönelik Cinsel İstismar, şiddet, çocuk işçilik hala ülkemizin en önemli sorunları arasında bulunuyor. Okula gitmesi gereken yaşta; kalem, defter, kitap ve oyuncak tutması gereken eller ne yazık ki fabrikalarda, atölyelerde, sanayide ve sokaklarda sömürülüyor.   

Bu yüzden de bir kez daha Odunpazarı Belediyesi olarak her alanda olduğu gibi çocuk hakları ve çocuklarımızın geleceği için Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden gitmeye devam edeceğimize dair söz veriyoruz. 

Bu vesileyle başta çocuklarımız olmak üzere, tüm halkımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyorum.”

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç

Türkiye'nin aydınlık geleceği için 1920'den beri var olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’mızı bir kez daha karşılıyor olmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz.

23 Nisan 1920, ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılış günüydü. Mustafa Kemal Atatürk o tarihte bunu bir bayram olarak çocuklara armağan etmeyi planlamıştı ve 1924'te çocuklara bayram olarak ilan etti. Daha sonra 1929'da resmi olarak hayata geçti ve 1970'te Unesco, çocuklar yılı olarak bir karar aldı. Böylelikle 23 Nisan uluslararası bir tarih oldu ve hayata o şekilde geçti. Tabi Kurtuluş Savaşı'mız ve arkasından gelen önemli günler Anadolu, Rumeli ve Türk halkı için olduğu gibi bağımsızlığımız, demokrasimiz, aydınlığımız adına da oldukça önemlidir. Atatürk bu günlerle ilgili, "Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır; o da milli egemenliktir. Yalnız bir makam vardır; o da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir" demiştir.

Bu duygu ve düşünceler eşliğinde nice 23 Nisan'lar, çocuklarımızla beraber nice aydınlık günler diliyorum.  

AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan

Türkiye Büyük Millet Meclisimizin açılış günü olan 23 Nisan 1920 tarihi milli birlik ve beraberliğimizin bir teminatıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün tüm dünya çocuklarına hediye ettiği bu bayram çocuklarımıza bırakacağımız en güzel mirasımızdır. Gelecek nesillerimize duyduğumuz güvenin ve milli egemenliğimizin sembolü olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyor, tüm dünya çocuklarının huzur ve barış ve içinde yaşamasını temenni ediyorum.

CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar

1923’te Gazi Mustafa Kemal Atatürk şöyle der: "Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır, o da millî egemenliktir. Yalnız bir makam vardır; o da milletin kalbi, vicdanı ve mevcudiyetidir."

Milletine bu kadar güvenen, milletini bu kadar yücelten devlet adamı tarihte çok az bulunur. Halkını baş tacı yapıp milletin egemenliğini millete emanet eden bir lidere tarihte çok az rastlanır. 

Egemenliğin kullanılması hiçbir surette, hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılmaması için "kuvvetler ayrılığı" ilkesi getirilmiştir.

Kuvvetler ayrılığı aynı zamanda gücün demokratik kurallar içinde denetlenmesidir. Seçimlerin dört veya beş yıl içinde yapılması o ülkede demokrasi olduğunu göstermez. Demokrasinin gücü de varlığı da güçlü bir "kuvvetler ayrılığı" ilkesine bağlıdır. 

Oysa bugün yasama, yargı ve yürütme gücü, bir kişiye teslim edilmiştir. Bugünkü Meclis, Millî Kurtuluş Savaşı’nı yöneten bir Meclistir ama bugün yetkileri büyük ölçüde elinden alınmış bir Meclistir.

"Güçler ayrılığı" ilkesinin olmadığı bir ülkede seçimlerin sadece bir anlamı vardır: "Sandıktan çıkarım, istediğimi yaparım." Biz bunu kabul etmiyoruz.

Özgürlüğe, eşitliğe ve bilime bağlı toplumlar, Mustafa Kemal’in işaret ettiği gibi, fikri hür, vicdanı hür, namusu hür, irfanı hür nesiller yetiştirebilirler. Biz çocuklarımızı bilime dayalı, sevgiyle dolu, yüzünü geleceği dönmüş bir eğitim sistemiyle yetiştirmek istiyoruz. Biz çocuklarımızı küreselleşen dünyayla uyumlu, haberleşme ve iletişim olanaklarını etkin bir şekilde kullanan ve yaşadıkları dünyayı sorgulayan bireyler olarak yetiştirmek istiyoruz. Bizim çocuklarımıza karşı bir borcumuz var, daha güçlü, daha özgür, daha zengin bir Türkiye’yi onlara bırakmalıyız çünkü biliyoruz ki özgür ve eşit bir gelecek özgürce yetişen nesillerle mümkündür. 
Biz bunu başarma azim ve kararlılığındayız.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm hemşehrilerimin ve geleceğimiz, umudumuz olan sevgili çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutluyor, bu güzel günün aydınlık ve huzur dolu günlerin müjdecisi olmasını diliyorum.
Saygılarımla.

MHP İl Başkanı İsmail Candemir

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması suretiyle milli egemenliğimizin somut olarak hayata geçirilişinin ve ilan edilişinin 99. yıl dönümünü idrak etmenin engin hazzı içindeyiz. 23 Nisan 1920’de dualarla açılan TBMM, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve gelişmiş demokrasinin de temelinin atıldığı kutlu bir çatı olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde çağın gereklerini önceden kavramış bir iradeyle atılan bu büyük ve yenilikçi adım, tarihte yeni bir dönüm noktası teşkil etmiştir. Hiç kuşku yok ki; bu büyük kazanım, demokrasiye ve millete inanan bir ruhun eseridir.

Aynı zamanda Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, bu kutlu günü çocuklarımıza armağan etmiş ve dünya çocukları arasında da sevgi ve dostluk bağlarının geliştirilmesi ve bütün insanların barış içinde yaşayacakları bir dünyanın oluşmasına katkıda bulunmuştur. Bu sebeple Türk çocuklarının sorumluluğunun bilincinde olarak ülkemizin geleceğini ileriye taşıyacağına olan inancımız ve güvenimiz tamdır. 

Bu vesileyle başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere kurtuluş savaşımızın kahramanlarını ve Türk Milletinin refahı için kanlarını akıtan tüm askerlerimizi rahmet, minnetle anarak Gazi Meclisimizin 99. Kuruluş yıldönümünü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyorum.

MHP Tepebaşı İlçe Başkanı Uğur Yüceses

MHP Tepebaşı İlçe Başkanı Uğur Yüceses, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajında, “İftihar edilecek bir adanmışlığa eşlik eden derin manevi hassasiyet içerisinde; bir Cuma günü dualarla, kurbanlarla ve Kur’an-ı Kerim tilavetleriyle açılan Büyük Millet Meclisi, Türk milletinin 20’nci yüzyıldaki en önemli adımı ve eseridir” dedi. 

Yüceses, “En yaşlı üye sıfatıyla Meclis’in ilk toplantısını idare eden ve açılış konuşmasını yapan Sinop Mebusu Şeref Bey’in de vurguladığı gibi; Türk milleti esaret vaziyetini şiddetle ve kesin olarak reddederek vekillerini Ankara’da toplamış ve kendi kaderine bizatihi kendisinin yön vereceğini ilan etmiştir. Anadolu’nun ortasında, o dönemin zor şartları altında; hilalin cihana meydan okuması, Türk milletinin hayat ve varlık haklarına sahip çıkması şüphesiz Büyük Millet Meclisi’nin üstün kabiliyeti ve mücadele azmiyle gerçekleşmiştir. Biliyor ve inanıyoruz ki, milletimiz ruh hali, taşıdığı yüksek erdemler, sahip olduğu mizaç ve karakteri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin doğmasında başlıca faktörler arasında yer almıştır” dedi. 

23 Nisan mesajında Yüceses şu ifadelere yer verdi:

"23 Nisan 1920 tarihi, Ankara’nın çorak ve bataklık yaylasında yeni bir umudun, yeni bir başlangıcın ve yeniden ayağa kalkışın müjdesi ve emperyalizmin vatan topraklarında barınmayacağının kararlılık duyurusu olmuştur. Dün vatanımızı tasfiyeyle uğraşan sömürgeciliğin icra memurlarına bugün dayanak ve destek olarak, komşu coğrafyaların kaos ve karmaşaya girmesini ısrarla arzulayanlar ve Batı’nın bölünme senaryolarını Müslüman alemine kabul ettirmeye çalışanlar elbette iyi niyetli ve dürüst olmayanlardır.  

Milletimiz kendisi olarak kalabilmek için düne; yaşamak, ümitlenmek, değişmek ve ilerlemek için ise yarına muhtaçtır. Biz bu coğrafya üzerinde aynı dili konuşan, aynı geleneklere ve inançlara göre yaşayan, ortak çıkarları ve bu çıkarlara bağlı ortak gayeleri olan büyük bir aile olarak bin yıldır dimdik ayaktayız ve olmaya da devam edeceğiz.

Bu kapsamda, Türkiye Büyük Millet Meclisi milletimizin bütünüyle birlikte yaşamasının teminatı ve güvencesidir. Bin yıllık kardeşliğin ileri ve son merhalesidir.

Meclisin mukaddes ruhunu bölünmeye ve ayrılmaya alet etmeyi aklından geçirenlere hatırlatırım ki, yanlış hesap yine buradaki büyük millet kuvvetinden dönecektir.

Milletimizin vicdan ve dimağı; bölünmeye geçit vermeyecektir.

Sözde kimlik arayışında olanlar aradıkları ortam ve zemini bulamayacaklardır.

Kavgayla değil barışla, çatışmayla değil uzlaşmayla, küslükle değil kucaklaşmayla, fitneyle değil kavuşmayla her meselemizin üstesinden geliriz ve her mihneti dün olduğu gibi bugünde aşarız.

İnancım ve ümidim bu şekildedir.

Milletimizin egemenlik yetkilerini doğrudan doğruya eline aldığı 23 Nisan tarihi, aynı zamanda sevgili çocuklarımız için de Bayram olarak kutlanmaktadır.

Bu vesileyle başta Şehitlerimizin çocukları olmak üzere bütün çocuklarımızın Bayramını kutluyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle, egemenliğin aziz milletimiz tarafından kullanılmaya başlandığı 23 Nisan 1920 tarihinin 99’ncu yıldönümünün yeni bir doğruluşa aracılık etmesini temenni ediyorum.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni bize emanet eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm kurucu kahramanları ve vatanımızın selameti için canlarını seve seve ortaya koyan muhterem şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak

İstiklal savaşının başlangıcından Cumhuriyetimizin kuruluşuna uzanan yoldaki en önemli dönüm noktası, Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılarak milli iradenin tecelli ettiği, 23 Nisan 1920 tarihidir. Ecdadımız, bir ve beraber olarak, vatan toprakları uğruna büyük mücadeleler vermiş, bağımsızlığına, özgürlüğüne ve geleceğine sahip çıkmıştır. Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir diyerek milli egemenliğinin tezahürü olan Türkiye Büyük Millet Meclisini 99 yıl önce bugün kurmuş, bu onurlu günü 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı adıyla da dünyada benzeri olmayacak bir biçimde taçlandırmıştır. Cumhuriyetimizin kurucusu, Türkiye Büyük Millet Meclisinin ilk başkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 23 Nisan gününü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ilan ederek, geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımıza bu kutlu bayramı armağan etmiştir. Dünyada çocuklara armağan edilen tek bayram olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yegâne liderliğinin önemli bir göstergesidir. Geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımızla ilgili onun bu anlamlı kararı, bizlere de evlatlarımızı araştıran, sorgulayan, okuyan, ülkemize ve insanlığa yararlı, fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür nesiller olarak yetiştirme ilhamı vermiştir. Milletimizin aydınlık ufuklara yolculuğunu tanımlayan bu onurlu günde, başta büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu vatana hizmet etmiş ecdadımızı en derin saygılarımla anıyor, yüce Türk Milleti’nin geleceği olan çocuklarımız ile tüm dünya çocuklarının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum.

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler 

Türkiye Büyük Millet Meclisimizin kuruluşunun 99. yıl dönümünü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlamanın gurur ve coşkusunu yaşıyoruz.  

Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde 1920 yılında kurulan gazi meclisimiz, vatanımızın bağımsızlık mücadelesinde büyük sorumluluklar almış, milletimizin istikbali için zor şartlar altında görev yapmıştır. 

23 Nisan’ın çocuklarımıza bayram olarak armağan edilmesi, Atatürk’ün cumhuriyeti yaşatacak yeni kuşaklara olan güveninin ve inancının en açık göstergesidir. 

Geleceğimiz olan evlatlarımız kendilerine verilen bu görevi en iyi şekilde yerine getirecek, emanet aldıkları Türkiye’yi ekonomiden sanata, kültürden spora hayatın her alanında daha büyük başarılara taşıyacaktır. 

Eskişehir Ticaret Odası olarak biz, evlatlarımızın bu zorlu görevlerinde yanlarında olmaya, çocuklarımızı cesaretlendirmeye devam edeceğiz.    

Bu duygu ve düşüncelerle, evlatlarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyor, cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk başta olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi şükran ve saygıyla anıyoruz.