Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak:

Vali Çakacak, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Çakacak, mesajında, "Yazılı ve görsel basın; kamuoyunun bilgilendirilmesi, aydınlatılması, insanlar arasında düşünce ve kanaat alışverişinin sağlanması ve ülkede sosyal dayanışmanın temini açısından önemli görev ifa etmektedir. Gelişmiş demokrasilerde önemli bir kamusal güç olarak kabul edilen basın, toplumun geniş kesimlerini etkileyebilmekte ve yönlendirebilmektedir. Basın kuruluşlarımızın, özgür, tarafsız, objektif bir şekilde görevlerini yerine getirirken; ülke menfaatlerini, kamu düzenini, toplumsal dinamikleri ve mesleğin getirdiği ahlaki değerleri göz ardı etmemeleri, sorumlu bir yayıncılık üstlenmeleri ve hiç kuşkusuz büyük önem taşımaktadır. Basın özgürlüğü demokrasilerde çok seslilik ilkesinin işletilmesi adına çok önemli bir olgudur. Bu doğrultuda, halkın haber alma hakkını kullanmasında ve kamuoyunu oluşturulmasında etkin rol oynayan basın kuruluşlarının ve gazetecilerin görevlerini yerine getirirken en iyi koşulların sağlanması, çalışanların hak ve sorumluluklarının gelişmiş demokrasiler seviyesinde olması gerekmektedir. Eskişehir’imizin her alanda hedeflenen başarıya ulaşmasında ve bu başarının ülkemizin gelişmesine olumlu yönde yansımasında basın mensuplarının gösterdikleri duyarlılığın ve bu konuda yaptıkları başarılı çalışmaların önemli katkı sağladığına inanıyorum. Bu duygu ve düşüncelerle, basında sansürün kaldırılışının 111. yıl dönümünde, sorumlu gazetecilik anlayışıyla görevlerini en güzel şekilde yerine getirmeye çalışan tüm basın mensuplarımızın ‘24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum" ifadelerini kullandı. 

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer: 

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 24 Temmuz Basın Bayramı’nda, basın ve ifade özgürlüğünün baskıdan, tehditten, hedef gösterilmekten, yargılanmaktan, hapishanelere atılmaktan, sansürden ve akreditasyon uygulamalarından kurtarılamadığını söyledi. Çakırözer, “Fişlenme, hedef gösterme ve sansür gazetecilerin üzerindeki baskıyı daha da arttırıyor. Kaldırılışının yıldönümünde sansür uygulaması devam ediyor. Sansürün, akreditasyon ayıbının bir örneği kısa süre önce gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın düzenlediği toplantıda gerçek gazetecilere akreditasyon uygulandı. Fox TV’nin, Halk TV’nin, Cumhuriyet, Sözcü, Birgün, Evrensel gazetelerinin vatandaşları yakından ilgilendiren konularla ilgili Erdoğan’a soru sorması istenmedi. Ancak yine kısa bir süre önce gerçek gazetecileri fişleyen, hedef gösteren raporu ile gündeme gelen SETA Vakfı’nın başkanı aynı toplantıda Erdoğan’ın yanında boy gösterdi. Gazetecileri fişleyen vakfın gazetecilerin alınmadığı toplantıya davet edilmesi fişlemeye sahip çıkıldığını, akreditasyon ayıbından da vazgeçilmediğini gösteriyor” dedi.   

Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt:

Mesajında, basının demokrasinin güvencesi olduğunu söyleyen Başkan Kurt, Türk basınının tarih boyunca çeşitli dönemlerde baskı altına alınmaya çalışıldığını söyledi. Bu baskının günümüzde daha da arttığına dikkat çeken Başkan Kurt, gerçeğin haberini yapan gazetecilerin “sadece haber yaptıkları için” cezaevlerine konulduğunun altını çizdi. Türk basın tarihinde sansürün ortadan kaldırılışının ve istibdat yönetiminin sona ermesinin 111’inci yıl dönümü olan 24 Temmuz’un Basın Bayramı olarak kutlandığını vurguladı. Kurt, “24 Temmuz, Osmanlı İmparatorluğunda İkinci Meşrutiyetle (1908) birlikte basından sansürün ilk kez kaldırılışını simgeliyor. Gazeteciler için önemi çok büyük. O gün gazeteciler, yayıncılar olağanüstü bir dayanışma göstererek gazetelerine, matbaalarına görevlerini yapmaya gelen sansür memurlarını içeriye sokmadılar ve ertesi gün ilk kez gazeteler sansürsüz yayınlandı. 24 Temmuz, meslek örgütlerince 1971’e kadar basın bayramı olarak kutlanmıştır, ancak 1971 darbesinden sonra Türkiye Gazeteciler Cemiyeti yönetimi gazetecilere ve yayıncılara yönelik sıkıyönetim sansürü ve ağır baskılar karşısında 24 Temmuz’u bayram olmaktan çıkararak Geleneksel Gazeteciler Günü ve Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü olarak kabul ve ilan etti. Basın, demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olan ‘Düşünceyi Açıklama ve Haber Alma Özgürlüğü’nün en temel aracıdır. Basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan unsurların başında gelmektedir. Ancak, aradan 111 yıl geçmiş olmasına rağmen farklı şekillerde devam eden sansür, hala gazetecilerin görevlerini özgürce yapabilmelerinin önündeki en büyük engeldir. Türkiye’de hâlâ 134 medya çalışanı cezaevinde tutuluyor. Hırsızların, katillerin, suç örgütü elebaşlarının serbest dolaştığı ülkemizde gazeteciler yazdıkları nedeniyle müebbet hapis cezaları alıyor. Türkiye’de 24 Temmuz, bir süre bayram olarak kutlanmış ancak 12 Mart muhtırasının ardından gazetecilere ve gazetelere konulan yasaklar nedeniyle bayram sözcüğü kaldırılmıştır. Bu güne ise özgür haberciliğe ket vurma alışkanlığı miras kalmıştır. Günümüzde gazeteciler ve gazeteler tek sese biat etmeye zorlanıyor, gazeteler adeta tek elden çıkarılıyor. Tek sese biat etmeyen, bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda kalan gazeteler ise para cezaları ve ceza davaları ile zapturapt altına alınmaya çalışılıyor. Bizlere düşen görev ise, ‘özgür basın’ geleneğini canla, başla devam ettirmeye çalışan bu gazetelere sahip çıkmak. Son olarak, bir cenderenin içinde yaşam savaşı veren gazetecilere Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Basın hürriyetinden doğan mahsurların yegâne izale vasıtası (yok etme) yine basın hürriyetidir” sözlerini anımsatmak istiyorum. Ben, bu duygu ve düşüncelerle tüm basın emekçiklerinin Geleneksel Gazeteciler Günü ve Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü’nü kutluyor, onlara özgürce mesleklerini yapabildikleri bir Türkiye ve dünya diliyorum” diye belirtti. 

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç:

Mesajında basın mensuplarının gününü kutlayan Başkan Ataç, “24 Temmuz 1908’de ilan edilen İkinci Meşrutiyet’in getirdiği özgürlük ortamında, dönemin gazetecileri, basına yönelik sansüre karşı önemli bir mücadele yürüttüler. Cumhuriyet’in ilan edilmesiyle 24 Temmuz tarihi bu mücadelenin bir sembolü olarak Gazeteciler Bayramı ve Basından Sansürün Kaldırılışı olarak kutlanmaya başlandı. Aradan geçen 100 yıla yakın zamandan sonra ne yazık ki, ülkemizin de içinde yer aldığı bazı ülkelerin basın çalışanları, düşünce ve ifade özgürlüğü konusunda ciddi sorunlar yaşıyor. Son dönemde özgürce yayın yapabilme koşullarının ortadan kaldırılması ve yayın organlarının el değiştirmelerinde iktidarın uyguladığı baskıcı politikalar, muhalefetin sesini kesme yönünde yaptığı hamlelerle Türkiye basını çok ciddi bir abluka altına alındı. Muhalif köşe yazarlarından muhabirlere kadar işinden edilen basın çalışanları sansür ve otosansürün yanı sıra, işsizliğin pençesine terk edildiler. Örgütlenme imkanı ise iktidarın baskıları ve basın kuruluşların sahipliğinden kaynaklı uygulamalarla neredeyse sıfırlanma noktasına geldi. İçinde bulunduğumuz karanlık ortamı aşmada, geleceğin demokratik Cumhuriyet’ini kurma yolunda fikir ve güç birliği içindeki yurttaşlarımıza büyük görevler düşüyor. Söz ve ifade özgürlüğünün sağlandığı, güzel ve mutlu günlere ulaşacağımıza inançla, şartlar ne olursa olsun, halkın haber alma özgürlüğü için meslek onuruyla, çoğu zaman baskı ve olumsuz koşullar altında çalışan, basın emekçilerinin bu önemli gününü kutluyorum.Kalemlerin özgür olduğu, güzel, mutlu günlere ulaşmak dileğiyle” dedi.

Çifteler Belediye Başkanı Kadir Bıyık: 

Türk basınında sansürün kaldırılmasının 111. yıl dönümünde tüm basın mensuplarımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyorum. Milletin gözü, kulağı, sesi, düşünce ve ifade özgürlüğünün en etkili aracı durumunda bulunan basın, demokrasimizin ve hür irademizin vazgeçilmez ve önemli kurumlarından birisidir. Toplumsal değerlere saygılı, kişisel hak ve özgürlükleri esas alan, olayları olduğu gibi aktarabilmek için tarafsız bir anlayışla çalışan basın mensupları, üstlendikleri bu misyonla demokrasimizin gelişmesine en büyük katkıyı sağlamaktadır. Bu düşüncelerle ilimizde faaliyette bulunan yerel gazete, dergi, radyo ve televizyonlarımız başta olmak üzere tüm basın mensuplarımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramını bir kez daha kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.

Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan:

Zeydan, halkımızın  gözü ve kulağı durumundaki yerel ve ulusal basının, demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu ve milletimizin doğru bilgilerle aydınlatılmasında, hedefine ulaşmasında büyük bir güç olduğunu belirterek yayınladığı mesajında, “Türk basınında sansürün kaldırılmasının 111’inci yıl dönümünde görevlerini büyük bir emek ve hassasiyetle yerine getiren, meslek ilkelerine bağlı kalan Başta basın şehitlerimiz olmak üzere, aramızdan ayrılan, ebediyete intikal eden tüm basın mensuplarını da rahmet ve minnetle anıyor, Allah’tan rahmet diliyorum. Tüm basın mensuplarımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyorum. Kamuoyunu aydınlatmak için her ortamda, her koşulda, sorumluluk duygusu içinde, toplumun haber alma özgürlüğü adına görevlerini yerine getiren fedakâr medya çalışanlarımızın çok daha iyi çalışma koşullarında bizlere doğru haberler ulaştırmalarını,  bizlerin yaptığı etkinlikleri, çalışmaları, yenilikleri ve sorunlarımızı, halkımıza objektif olarak yansıtmalarını  dilediğini belirten Zeydan, Basın mensuplarımızın çalışmalarında başarılı olmalarını diliyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” ifadelerine yer verdi.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı:

Özgür basın demokrasinin ayrılmaz bir parçasıdır. Basının önemini ülkemizin kritik dönemlerinde çok daha yakından idrak etmiş bulunuyoruz. Basında sansürün kaldırılışının 106. yıl dönümü vesilesi ile "Gazeteciler ve Basın Bayramı" nı kutlar, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim. 

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Arslantaş:

Rektör Arslantaş, yayımladığı mesajında, 24 Temmuz 1908 tarihinde toplumun sosyal ve siyasi hayatında yaşanan gelişmeler aynı zamanda basın özgürlükleri açısından da önemli değişimleri beraberinde getirdiğini belirtti. Arslantaş, “Bugün, Türk basınında sansürün kaldırıldığı, ifade özgürlüğünün önündeki engellerin yıkıldığı, gözümüz, kalbimiz ve aklımıza vurulan kelepçelerden birer birer kurtulduğumuz bir gündür. Bu nedenle bu gün, basın tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biri olarak kutlanmaktadır. Demokratik hayatın vazgeçilmez unsurlarından biri olan haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili ve yetkin aracı olan basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların en önemlilerindendir. Vatandaşlarımızın hakikati öğrenme, bilgiye ulaşma ve kendi fikirlerini basın aracılığıyla ifade edebilmeleri, onların en temel hakları arasındadır. Basın etiğine ve hukuka uygun, ilkeli, kişi hak ve özgürlüklerine saygılı, tarafsız bir yayıncılık anlayışı; toplumda basına olan güvenin artmasının yanında demokratik toplum düzeninin korunmasının da en büyük güvencesidir” ifadelerini kullandı. ESOGÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ali Arslantaş, mesajına şöyle devam etti: “Ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında yaşanan olaylar ve gelişmeler konusundaki bilgilere, her gün kolayca erişebilmemizi sağlayan ve görevlerini zaman zaman en zor çatışma ortamlarında, hatta kriz bölgelerinde dahi, can güvenliklerini riske atarak büyük bir özveriyle yerine getiren basın mensuplarımızın emekleri, bizler için son derece kıymetlidir. Zira halkın doğru bilgilendirilmesi, toplumsal gelişme ve bilinçlenmeye önemli katkılar sağlayarak kamuoyunda gerekli hassasiyetlerin oluşturulmasına, bu sayede ülkemizin birlik ve beraberliğine, milli iradeye ve demokrasimizin gelişmesine sarsılmaz bir dayanak oluşturmaktadır. Bugün, Türk Basınında sansürün kaldırılışının 111’inci yıldönümünde öncelikle Eskişehir’imizdeki kıymetli gazetecilerimiz olmak üzere, ülkemizin dört bir yanında görev yapan tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Gazeteciler Günü ve Basın Bayramı’nı en içten dileklerimle kutlar, meslek hayatlarında ve çalışmalarında başarılar diler, saygılarımı sunarım.” 

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Eskişehir Şubesi:

ÇGD Şube Başkanı Can Hacıoğlu, yaptığı açıklamada “Hiçbir basın emekçisinin "bayram" olarak kutlayamadığı yeni bir 24 Temmuz'da, devletten, medya sahiplik yapısından, aşırı ticarileşme ve tekelleşmeden kaynaklanan sansüre karşı direnen gazetecileri selamlarken, basın meslek örgütlerini de düşünceyi açıklama ve halkın haber alma hakkını sonuna kadar kullanma özgürlüğü için güçlerini birleştirmeye çağırmaktadır. 100 yıl önce hakim olan kaba sansür yöntemleri, son yılların aşırı ticarileşen, tekelleşen ve sendikasızlaştırılırken RTÜK'leştirilen medya ortamında yerlerini daha ince sansür yöntemlerine bırakmıştır. Sansür doğru demokratik tercih yapmaya engeldir. Son yılarda 5 binden fazla gazetecinin işten atıldığı bir ülkede yaşıyoruz ve ne yazık ki gazetecilerin hiçbir iş güvencesi de yok. Her gün işten atılma korkusuyla yaşayan insanların kafalarındaki oto sansürü beslememeleri, "şöyle yazarsam işimden olur muyum?", "şunu yazmasam daha mı iyi olur?" diye düşünmemeleri olanaksızdır. Tekelleşme, sansür, oto sansür hepsi gazetecilerin mücadelesi için önlerinde duruyor” şeklinde konuştu. 

Saadet Partisi Tepebaşı İlçe Başkanı Muhammed Ali Köse: 

Bugün 24 Temmuz Basın Bayramı. Son derece önemli bir meslek olan gazetecilik, haberleri en doğru şekliyle halkımıza taşımak insanlarımızı bilgilendirmektir. Bunun yanı sıra bu mesleği yapan gazeteci kardeşlerimiz, düşünceleri ve yorumları ile insanlarımızın ufkunun açılmasına katkı sunmaktadır.Toplumda yaşanan sorunları ve yapılan çalışmaları gündeme taşıyarak idarecilerin çalışmalarına yardımcı olmaktadırlar. Kalemini her zaman doğrudan yana ve doğru şekilde kullanarak kamuoyunu aydınlatan, bu yolda her an haber peşinde koşan basın çalışanları, böylesi önemli bir vazifeyi üstlenmiş olan basın mensubu kardeşlerimizin bu hassasiyetlere özen göstererek, çok zor şartlar altında vatandaşın haberi alabilmesi için canla başla çalışan basın mensuplarımızın, harcadıkları çabayı görmemek ve takdir etmemek mümkün değildir. Bu duygu ve düşüncelerle, ilimizin değerli basın çalışanlarımıza teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.İşini hakkıyla yapmak için çabalayan tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Gazeteciler Günü ve Basın Bayramı’nı en içten dileklerimle kutlarım.