Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak: Vali Çakacak mesajında, “Manevi atmosferini doya doya teneffüs ettiğimiz bir Ramazan ayını daha huzur içerisinde geride bırakmanın hüznünü yaşarken; aynı zamanda sevgi, saygı ve hoşgörü atmosferinin hakim olduğu; dostluk ve kardeşliklerin tazelendiği bir Ramazan Bayramı’na da ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bayram günleri, sosyal sorumluluk ve dayanışma bilincinin en üst seviyede yaşandığı, dargınlıkların bir kenara bırakıldığı, kırgınlıkların unutulduğu, en büyük gücümüz olan kardeşlik duygusun öne çıkarıldığı, birlikte yaşama iradesinin daha bir kuvvetlendirildiği çok özel günlerdir. Bu bayram da sahip olduğumuz güzellikleri, Ramazan Bayramı’nın sevincini arkadaşlarımızla, akrabalarımızla, dostlarımızla; engelli, yardıma muhtaç ve kimsesiz vatandaşlarımızla; yaşlılarımızla; baş tacımız olan şehit aileleri ve gazilerimizle paylaşalım. Eş, dost, akraba ve komşularımızla bayramlaşmayı unutmayalım. Toplumumuzun yardım ve desteğine muhtaç kesimine ilgi ve şefkat göstermede daha hassas olalım” ifadelerini kullandı. Dokuz günlük bayram tatili dolayısıyla kentte bir takım tedbirlerin de alındığını belirten Vali Çakacak mesajında, “Dokuz günlük bayram tatili süresince vatandaşlarımızın daha rahat ve huzurlu bir bayram geçirmesi için Valiliğimizce her türlü tedbir alınmıştır. Jandarma ve Emniyet Teşkilatlarımız, Kaymakamlıklarımız, belediyelerimiz, hastanelerimiz, Türk Telekom gibi kuruluşlarımız bayram süresince görev ve sorumluluk alanlarına giren gerekli her türlü önlemi almaları için talimatlandırılmıştır. Bayram tatillerinde trafik yoğunluğunun artacağını hepimiz çok iyi biliyoruz. Eskişehir genelinde hassasiyetle yürütülen trafik kontrollerine Bayram tatili süresince ayrı bir ihtimam gösterilecektir. Trafiğe çıkacak sürücülerimizin de trafik kurallarına uyacaklarına, bu konuda gereken duyarlılığı azami ölçüde göstereceklerine inanıyorum. Bu duygu, düşünce ve temennilerle; tüm Eskişehirli hemşehrilerimin Ramazan Bayramı’nı en içten dileklerimle kutlarken; mübarek Ramazan Bayramı’nın ülkemize, İslam alemine ve tüm dünya ülkelerine huzur ve barış getirmesini temenni ediyorum. Bu vesile ile aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kahraman gazilerimize de sağlıklı, uzun bir ömür dilerim. Herkesin, ailesi ve sevdikleriyle birlikte sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmesini dilerken, selam ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

AK Parti MKYK Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Harun Karacan: Milli ve manevi duyguların en yoğun olduğu rahmet ve bereket dolu bir Ramazan Ay’ını daha geride bırakırken, Ramazan Bayramı’na da ulaşacak olmanın mutluluğunu yaşamaktayız. Bayramlarda yaşadığımız birlik ve beraberliğin, büyüklerimize gösterdiğimiz sevgi ve saygının, onlarla geçireceğimiz her dakikanın büyük önemi var. Bizler atalarımızdan aldığımız kültürle, ahlakla ve hoşgörüyle büyüyen bir toplumuz ve bunu bu mübarek Ramazan Bayramı’nda da en iyi şekilde kutlamanın gururu içerisinde olacağız.Bu vesileyle, Eskişehirli hemşehrilerimin mübarek Ramazan Bayramı’nı en kalbi duygularımla kutluyor, sevgi ve kardeşlik duygularının coşkuya dönüştüğü bu günlerin milletimize, ülkemize ve tüm insanlığa barış, huzur ve sağlık getirmesini diliyorum.

AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay: On bir Ayın Sultanı… Manevi zenginliklerimizin kaynağı, Birlik, beraberlik ve kardeşlik ayı, Bereket ve rahmet mevsimi, Ramazan... Ramazanın manevi iklimini milletimiz yüzlerce yıldır coşkuyla, sevgiyle, muhabbetle, birlik ve beraberlik içinde yaşamaktadır. Bu yıl da yardımlaşmanın, dayanışmanın ve kaynaşmanın olduğu Ramazan ayında, millet olarak ihtiyaç sahiplerine maddi ve manevi olarak destek olmaya çalıştık, oruç tuttuk. Allah (cc) "İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir, mükâfatını da ben vereceğim" buyurmuştur. Sahuru, iftarı, teravihisi, mukabelesi, Kadir gecesi ve tüm feyiz ve bereketi ile Ramazan Ayının sonuna geldik. Bütün bir ay boyunca tutulan oruçların, kılınan namazların ve verilen zekatların karşılık bulacağını ümit ediyorum. Bir Ramazan ayını daha milletçe geride bırakarak Bayramına eriştiğimiz bugünlerde herkesin Ramazan Bayramını kutluyor, tüm sevdiklerinizle huzurlu ve mutlu bir bayram geçirmenizi diliyorum.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen: İslam aleminin iki büyük bayramından biri olan Ramazan Bayramını hep birlikte kutlamanın mutluluğu içindeyim. Ramazan Bayramımız kutlu olsun. Mübarek Ramazan ayının bitmesi ile kutlayacağımız bu güzel bayramın hepimize sağlık, mutluluk ve huzur getirmesi en büyük temennimdir.nÜlke olarak sıkıntılı günlerden geçiyoruz. Ekonomik sorunlarımız, ülkemizin etrafını saran ateş çemberi, hepimizin kenetlenerek ayakta dimdik durmamızı gerektiriyor. Milletimizin, kendi içindeki ayrılıkları, farklılıkları bir kenara bırakıp kenetlendiğinde üstesinden gelemeyeceği hiçbir şey yoktur. Yeter ki birbirimizi sevelim, birbirimize güvenelim. Bu duygularla; tüm yurttaşlarımızın Ramazan Bayramını bir kere daha kutlarken, bu kutsal günlerin bizi birbirimize daha çok yakınlaştırmasını diliyorum.

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt: Mesajında barış ve kardeşlik vurgusu yapan Başkan Kurt, bayramların insanlar arasındaki sevgi ve dostluğu pekiştirdiğini belirtti. Başkan Kurt mesajında şu sözlere yer verdi: "Hepinizin Ramazan Bayramı kutlu olsun. Sevginin, saygının, kardeşliğin ve barışın simgesi olan bayramlar, insanları birbirine daha çok yakınlaştıran, aynı düşünce ve duygular etrafında birleştiren, aile ve dostluk bağlarını güçlendiren en özel günlerdendir. Ülke olarak ayrıştırıldığımız, hatta kutuplaştırılmaya çalıştığımız günler yaşıyoruz. Her şeye rağmen bizler, bu zor günlerde bir arada durmak zorundayız. Bayramları da bu birliğin sağlanması için bir fırsat olarak değerlendirerek; oluşan birlik, beraberlik ve barış duygusunu devam ettirmeliyiz. İhtiyaç sahibi, muhtaç insanlarımıza da yalnız olmadıklarını hissettirerek mutluluğumuzu ve coşkumuzu onlarla paylaşmalıyız. Ramazan Bayramı’nda lütfen büyüklerimizi unutmayalım; ziyaret edelim, ellerinden öpelim. Bizlerden küçük kardeşlerimizle sohbet edelim, nasıl olduklarını soralım. Onlara güzel günlerin bizi beklediğini söyleyelim. Birlik ve beraberlik dolu, her zaman bir öncekinden daha mutlu ve coşkulu; bayram günlerinin sevinç ve coşkusunu her an yüreğinizde hissettiğiniz günleriniz olsun. Bayramdan sonra da güzel günlerde birlikte olmak dileğiyle. Hepinizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Unutmayın her şey çok güzel olacak"

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç: Yardımlaşmanın, dayanışmanın, dostluğun ve kardeşliğin en güzel şekilde yaşandığı bir Ramazan ayını daha geride bırakarak, bayrama erişmenin mutluluğu içindeyiz. Bu topraklarda yüzlerce yıldır, bayramların özünde dargınlara son vermek, barışmak ve kucaklaşmak var. Bu bayramda da kırgınlıkları unutmalı, birlik ve dayanışmamızı güçlendirmeliyiz. Geleceğe olan inancımızı her koşulda korumalı, en önemlisi hoşgörü, barış ve kardeşlik ortamının toplumun tüm kesimlerinde oluşması için çaba harcamalıyız. Kaynaklarımızın adil paylaşıldığı, yoksulluk ve işsizliğin olmadığı, birlikte ürettiğimiz, emeğin değer bulduğu, güvenlik kaygısı yaşamadığımız, herkesin birlik ve beraberlik içinde olduğu bir ülke hepimizin ortak hedefi olmalı. Öncelikle acılarını bir ömür yüreklerinde taşıyan şehit ailelerimizin, gazilerimizin, hemşerilerimin, sevgili çocuklarımızın ve tüm yurttaşlarımızın Ramazan Bayramını en içten duygularla kutluyor, aileleri ve sevdikleriyle, sağlık, mutluluk ve huzur içinde bir bayram geçirmelerini diliyorum.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak: Gök kubbenin rahmet, mağfiret ve bereketle donatıldığı Ramazan ayını idrak etmenin huzur ve mutluluğunu yaşadık. Şimdi sıra, bu kutlu ayı, birlik ve beraberliğimizi pekiştirerek bütünleştiren Ramazan Bayramı'yla taçlandırmaya geldi. Bayramlarımız, günümüz dünyasında varlığımızın yegâne temeli olan dayanışma, hoşgörü ve kardeşlik gibi hasletlerimizin güçlendirilerek huzur ikliminin hâkim kılındığı müstesna günlerimizdendir. Günlük yaşamın koşuşturmacası arasında, ihmal ettiğimiz değerlerimizi hatırladığımız, aile büyüklerimiz dâhil olmak üzere tüm sevdiklerimizle bir araya gelerek hasret giderdiğimiz, küskünlüklerimizi ve kırgınlıklarımızı unuttuğumuz bayramlarımız, özellikle gençlerimize ve çocuklarımıza milli birlik ve beraberlik şuurunun aktarılmasına da vesile olmaktadır. Maddi ve manevi havasıyla millî kültürün taşıyıcısı olan bayramlar, insanların hem bir milletin hem de insanlığın bir parçası olduğu bilincini kazanmasını sağlarken, yeryüzünde dostluk, iyilik, güzellik, adalet ve merhamet gibi ulvi değerlerin yaşanması ve yaşatılması konusunda da tefekkür imkânı veren mübarek zamanlardır. Bu nedenle millî varlığın özünü teşkil eden bayramlarımızı, derin manasını muhafaza ederek gelecek kuşaklara aktarmak hepimizin vazifesidir. Bu duygularla, başta Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ailesi olmak üzere milletimizin ve İslam âleminin Ramazan Bayramı’nı tebrik ediyor, dayanışma ve birlik duygularımızı arttırarak tüm insanlık için iyilik, barış ve huzur vesilesi olmasını diliyorum.

Çifteler Belediye Başkanı Kadir Bıyık: Milli ve manevi duyguları doya doya yaşamanın hazzına eriştiğimiz, iftar sofralarımızda kıymetli hemşehrilerimizle ekmeğimizi bölüşerek bir arada olmanın mutluluğunu yaşadığımız 11 ayın sultanı mübarek Ramazan ayını geride bırakırken kardeşlik ve barış duygularını yaşayıp hissedeceğimiz Ramazan bayramına ulaşmanın mutluluğunu yaşamaktayız. Bayramlar küslerin barıştığı eş, dost, arkadaş ve akrabalarımızın manevi duygular ile hatırlandığı geleceğimizin teminatı evlatlarımızın, başımızın tacı büyüklerimizin sevgi ve saygı atmosferi içerisinde ziyaret edilerek kardeşlik bağlarımızın güçlendiği en müstesna günlerden biridir. Ramazan bayramı her gün tuttuğumuz oruçların iftar vakti olan sevinci gibi Ramazan ayı boyunca tutulan tüm oruçların toplu sevincini ifade eder. Siz kıymetli hemşehrilerimin bu sevincini tüm kalbimle paylaşıyor bu duygu ve düşüncelerle herkesin Ramazan Bayramını en içten dileklerimle kutluyorum. Bu vesile ile Ülkemizin birlik ve bütünlüğü için sınır içinde ve dışında mücadele eden kahraman mehmetçiklerimizin ve emniyet mensuplarının da bayramlarını kutluyor aziz şehitlerimize Yüce Allah'tan rahmet kahraman gazilerimize sağlıklı ve mutlu bir ömür diliyorum.  

AK Parti Tepebaşı İlçe Başkanı Hakan Çizmelioğlu: Bayramlar insanlar arasındaki sevgi, saygı, dayanışma ve kaynaşmanın doruğa çıktığı özel günlerdir. Ramazan ayı içerisinde tuttuğumuz oruçlar, teravihler ve Kadir gecesi ile dolu dolu geçen Ramazanın karşılığı olan bu bayram günlerinde küslerin barıştığı, yardımlaşmanın en ön planda olduğu, fakir sofralarında iftarların yapıldığı ve karşılığında Müslümanlara "bayram" olarak sunulan günlerin bayram tadında geçmesini diliyorum. Bu günler; dostlukların canlanması, üzüntülerin yerini sevincin alması, yardıma muhtaç olanlara yardım elinin uzatılması, kimsesizlere sahip çıkılması ve insanlar arasındaki dargınlığın yerini sevgi ve muhabbetin alması açısından bir fırsat olarak görülmelidir. Sevginin ve kardeşliğin en yüksek düzeyde hissedileceği, insanlarımızın birbirlerine sıkıca kenetleneceği, milli birlik ve beraberliğimizi sağlayan değerlerin her yönüyle yaşanacağı günler olarak geçmesini umuyorum. Sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dileğiyle, bütün vatandaşlarımızın Ramazan Bayramını kutlar, saygı ve sevgiler sunarım.

Türkiye Kamu Sen Eskişehir İl Temsilcisi Haydar Urfalı: Ramazan ayının yalnızca açlık ve tokluk anlamında değil, sahip olduğumuz tüm nimetler bağlamında bizleri derin bir tefekkür süzgecinden geçirmiş olmasını ümit ediyorum. Tüm insanlara rahmeti, bereketi ve kurtuluşu müjdeleyen Ramazan ayının sonunda eriştiğimiz bayramın bizler için her manada kurtuluşu müjdelemesini Yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Gözyaşlarının dindiği, açların doyduğu, karnı tok, sırtı pek olanların, açlık ve yoklukla sınandığı, yüzlerin güldüğü, gönüllerin şenlendiği, evlerimize rahmet ve bereketin yağdığı mübarek Ramazan ayının sonuna ulaşmış bulunuyoruz. Allah, insanlara bütün güçlüklerin ardından bir kolaylık sunuyor. Nefsimize zor gelen sabretme, yeme içmeyi erteleme ve hayatımızın muhasebesini yapma gibi faaliyetlerin ardından dargınlıkları, kırgınlıkları yok etmemize, milletçe kucaklaşmamıza vesile olacak Ramazan Bayramına erişmenin sevinci içindeyiz. Ramazanın en büyük hikmetlerinden bir tanesi de sahip olduklarımızın değerini anlamamız, gündelik hayatımızda fark edemediğimiz ancak yokluğunda değerini ve anlamını kavradığımız nimetlerle Allah’ın bizlere ne büyük bir lütufta bulunduğu idrakine varmamızdır. Yemek, içmek nasıl ki hayatta kalmamızın ve fiziksel anlamda güçlü olmamızın ön şartı ise bir araya gelerek oluşturduğumuz toplumumuzu da başta üzerinde yaşadığımız vatan toprağı, adaletine sığındığımız devletimiz ile birlik, beraberlik ve dostluk içinde yaşama azim ve kararlılığımız hayatta ve güçlü tutmaktadır. Bu bakımdan insan onuruna yaraşır hayat sürebilecek yeterlilikte bir gelir, üzerinde huzur ve güven içinde barınabileceğimiz bir vatan, bizleri koruyan ve gözeten bir devletin varlığı, bizlere Allah’ın bahşettiği en büyük nimetlerin başında gelmektedir. Türkiye Kamu-Sen olarak bütün gayemiz, Allah’ın bizlere lütfettiği vatanımıza ve devletimize sahip çıkmak, milletimizin birlik ve beraberliğinin korunmasına katkıda bulunmak, adil bir sistem içinde, kamu görevlilerimiz başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızın insan onuruna yaraşır bir hayat kalitesine ulaşmasını sağlamaktır. Sahip olduklarının değerini anlamayıp yaşadıkları ortamı koruyup güzelleştirmek için mücadele etmeyenler, günün birinde bu nimetleri kaybederler. Bugün İslam coğrafyasında yaşanan trajedinin bölge halkının gafletinden, birlikte yaşama kültür ve azmini kaybetmelerinden kaynaklandığı bir vakıadır. Bu çerçevede geride bıraktığımız Ramazan ayının yalnızca açlık ve tokluk anlamında değil, sahip olduğumuz tüm nimetler bağlamında bizleri derin bir tefekkür süzgecinden geçirmiş olmasını ümit ediyorum.  Tüm insanlara rahmeti, bereketi ve kurtuluşu müjdeleyen Ramazan ayının sonunda eriştiğimiz bayramın bizler için her manada kurtuluşu müjdelemesini Yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Ne yazık ki millet olarak gerek iç ve dış saldırılar, gerekse olumsuz ekonomik koşullar nedeniyle zor günlerden geçiyoruz. Terör örgütleri Ramazan ayında da boş durmamıştır. Ne yazık ki bu mübarek ayda şehitlerimiz yüreklerimizi dağlamıştır. Türk milleti üzerinde hesabı olan güçlerin vatan hainleri ile el ele vererek terör örgütleri marifetiyle yaptıkları saldırılara karşı her daim uyanık olmalıyız. Bu saldırılar Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin gücünü asla kıramayacak, milletimizin birliğine zarar veremeyecektir. Vatanımızın müdafaası, milletimizin huzurlu geleceği için gece gündüz demeden gerek yurt sathında gerekse sınırlarımız dışında cansiperane bir mücadele yürüten vatan evlatlarımıza muvaffakiyetler diliyorum. Sahip olduğumuz vatanı, en kıymetli varlığımız olduğu bilinciyle canları pahasına koruyan, devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyor; gazilerimize minnetlerimi ifade ediyorum. Türkiye Kamu-Sen ailesi olarak bu duygular çerçevesinde, Büyük Türk Milletinin ve İslam Aleminin Kurban Bayramını tebrik ederiz. Dualarımızın kabulü ile milletçe birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızın pekişmesi, dünyanın dört bir yanında süren açlık ve sefaletin son bulması, tüm insanlığın maddi ve manevi manada kurtuluşa ermesi, terörün tamamen ortadan kalkması, ülkemizin refah seviyesinin arttığı, yoksulluğun, işsizliğin son bulduğu, insanlarımızın huzur içinde yaşadığı yarınlara ermemiz temennilerimizle bayramı Türk-İslam Alemine ve Türkiye’mize sağlık, esenlik, birlik, beraberlik ve mutluluk dünyamıza huzur ve barış getirmeye vesile kılmasını Yüce Rabbimizden diliyoruz. 

BBP Eskişehir İl Başkanı Şaban Bozbal: Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem azabından kurtuluş olan mübarek ramazan ayının geride bırakılarak bayrama ulaşıldığını belirten Bozbal, Cenab-ı Allah'tan, onun rızasını kazanmak amacıyla tutulan oruçların, samimiyetle gerçekleştirilen ibadetlerin kabulünü niyaz etti. Ramazanın nefsin terbiyesiyle birlikte, fiziki açlığın manevi doygunlukla telafi edildiği, amellerin halis niyetlerle tazelenip tahkim edildiği sabır ve tevekkül ayı olduğunu vurgulayan Bozbal, hemen ardından gelen bayramın ise gönüllerin hürmet ve hatırlatmayla coştuğu, küslük ve dargınlıkların kavuşma ve kucaklaşmayla onarıldığı barış, kardeşlik, vuslat iklimi olduğunu kaydetti. Bozbal mesajında: "Bayramlar Türk-İslam ahlakının yaşanıp yaşatıldığı manevi ve kültürel bir varlık alanı, ortak hatıra ve hedeflerimizin nefes aldığı buluşma ve kavuşma sahasıdır. Ne var ki İslam dünyası huzur ve istikrara kavuşturulmadıkça sevinçlerimizin bir yanı buruk, umut ve hayallerimizin bir tarafı buhranlıdır. Türk-İslam coğrafyasını mesken tutmuş kanlı hesaplaşmalar bayramlarımızı gölgelemekte, masum ve günahsızların yüreklerimizi tırmalayan çığlıkları devasa acıların adeta özeti olmaktadır. Bayram, birliğin günüdür, beraberliğin günüdür. Tüm toplumsal değerlerin en üst seviyeye çıktığı ve çıkması gerektiği bayramları kendimize bir fırsat bilmeliyiz. Bayramda gösterdiğimiz hassasiyeti, birlik ruhunu, yardımlaşma duygumuzu tüm hayatımızda uygulamalıyız. Bu bayram da sahip olduğumuz güzellikleri, Ramazan Bayramı'nın sevincini hep birlikte kucaklaşarak geçirelim. Bayramda gönüllerin buluşması kadar hasretlerin de sona ermesi için fırsat günleridir. Bu güzel günlerde, hem ruhen hem bedenen birlikte olmak, aynı sofradan yemek, aynı çaydan muhabbetlenmek inanıyorum ki her bir annenin, her bir eşin, her bir evladın hakkı ve arzusudur. Bu arzunun yerine getirilmesinde yaşanacak olan mutluluğu hüzne dönüştürmemek için trafik kurallarına uyalım. Yola çıkacak olan vatandaşlarımızın gidiş ve dönüş yollarında kurallara uymasını, uykusuz araç kullanmamalarını ve sürat yapmamalarını temenni ediyorum. İnşallah, karayollarından gelen haberlerle içimizin yanmadığı bir bayram geçiririz. Bu duygu ve düşüncelerle muhterem vatandaşlarımızın ve Türk-İslam aleminin Ramazan Bayramı'nı içtenlikle tebrik ediyor, her günümüzün bayram havasında geçmesini diliyorum." ifadelerini kullandı. 

Sağlık Sen Eskişehir Şube Başkanı Hüseyin Köksal: Mübarek Ramazan ayını geride bırakırken Ramazan Bayramına ulaşmanın huzurunu yaşıyoruz. Kültürümüzde önemli bir yere sahip olan bayramlar, insanlar arasındaki karşılıklı sevgi ve saygının perçinlendiği, insanların birbirleriyle olan dargınlıklarını unuttukları, kardeşçe kucaklaştıkları günlerdir. Birleştirici ve bütünleştirici özelliği bulunan bayramlar toplumsal hayatımızda önemli bir yer tutmaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle, nöbeti başında milletimizin hizmetkârı olan kıymetli sağlık çalışanları başta olmak üzere tüm İslam âleminin ve Türk Milletinin Ramazan Bayramını en içten dileklerimle tebrik eder, birlik ve beraberlik içerisinde yenisine erişmeyi temenni ederim.