Bu yıl 13. sü yapılan etkinliğin açılış töreni bu yıl online ortamda yapıldı. Açılışa Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Kaytakoğlu, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli’nin yanı sıra sanayi temsilcileri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. 

Açılış programı Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencisi Canan Gün’ün konuşması ile başladı. 2018 yılından bu yana yeniden yapılanma sürecinde olan Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin her koşulda öğrenci odaklı, bilimsel projelere ağırlık veren bir üniversite olduğunun altını çizen Gün, “Pandemi ile mücadele ettiğimiz bu zor günlerde bile bizlerden desteğini esirgemeyen, böyle önemli bir etkinliği düzenleyen Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin öğrencisi olduğum için gurur duyuyorum” dedi. Üniversite hayatı boyunca tüm hocalarının kendisine gönüllü olarak rehberlik ettiğinin de altını çizen Gün, “Üniversite hayatımız boyunca hocalarımız tarafından bizlere aktarılan bilgiler doğrultusunda bizlere, Üniversitemize ve Ülkemize yararlı olacak bir proje geliştirmeyi hedefledik. Bu projelerin hazırlanması sırasında hocalarımız tarafından bizlere hem akademik hem de sektörel anlamda değer katan; zaman yönetimi, kriz yönetimi, takım çalışması gibi birçok yeteneği geliştirme fırsatı tanındı. Mühendislik Fakültesi’nin düzenlediği ve Sanayi Odası’nın desteklediği bu proje fuarı ve yarışması sayesinde sanayi ile bir araya gelme fırsatı elde ettik” dedi. 

“Mühendis adayları için iş dünyası ile buluşmak adına önemli fırsat”  

Bu yıl 13. sünü düzenlediğimiz Proje fuarı ve Yarışması etkinliğinin pandemi ile mücadele faaliyetleri kapsamında çevrimiçi olarak gerçekleştirildiğini vurgulayarak söze başlayan Dekan Prof. Dr. Süleyman Kaytakoğlu, “Sanayicilerimizin ihtiyacına yönelik nitelikli araştırma projelerinin üretilmesinde ve bilgi ve teknolojilerin sanayiye aktarılmasında köprü oluşturacağına, mühendis adaylarımıza iş dünyası ile buluşma açısından fırsat sağlayacağına inandığımız “Mühendislik Fakültesi 13. Proje Fuarı ve Yarışması” etkinliğinin açılışını gerçekleştirmek üzere bir aradayız. Öğrencilerimizin büyük emek harcayarak ve çaba sarf ederek ortaya çıkarttıkları 200 projeyi sizlere takdim etmekten onur duyar ve tüm öğrencilerimize başarılar dilerim” dedi. 

"Uzmanlığı olan kalifiye elemanı bir araya getiren bir etkinlik”

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, Mühendislik Fakültesi Proje Fuarı’nın 13 yıldan bu yana sürdürüldüğünü belirterek söze başladı. Başlangıcından bu yana, yaratıcı fikirlerin bir araya gelmesini sağlayan proje fuarının hızla gelişen Eskişehir sanayisi ve Türkiye sanayisi ile iyi eğitim almış ve yetişmiş; birkaç dalda uzmanlığı olan kalifiye elemanı bir araya getirdiğini de vurguladı. Küpeli, “Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi olarak yapıcı ve üretken olmak adına sorunlara çözüm üretmeye çalışan sanayicilerimize yardım ve desteğini üreterek ortaya koyan tüm projelere kapımızın açık olduğunu ifade etmek isterim” şeklinde konuştu. Pandemi sürecinin ardından yeni bir dünya düzeninin hâkim olacağını da sözlerine ekleyen Küpeli “Bu değişim ve yeni düzen ancak siz değerli öğrencilerimiz ve kendisini geliştirmiş olan insanların gücü sayesinde mümkün olacaktır. Sizlerden beklentilerimiz okulunuzdan mezun olduğunuzda mesleki eğitiminizin bittiği yanılgısına kapılmamanızdır. Mümkün mertebede yüksek lisans ve doktora eğitiminize devam ederek bir alanda uzmanlaşmanız ve kendinizi geliştirmeye devam etmeniz başlıca temennimizdir” dedi. 

"Yeni fırsat sunacak"

Proje fuarının amacından bahseden ve açılış konuşması yapan ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında son sınıf öğrencilerimizi ve sanayicileri fark yaratan projelerle bir araya getirmek istedik. Yeni fikirlerin desteklenmesini sağlamak ve hem gençler hem de iş insanları için yeni iş fırsatları oluşturmak istiyoruz” dedi. Ülkemizin ekonomik olarak gelişmesi için temel koşulun sanayinin ürün çeşitliliği artırması olduğuna vurgu yapan Kesikbaş,  “Proje Fuarı etkinliği ile Eskişehir’de yeni işbirliği imkanlarının yaratılmasını, iş dünyası ile bir araya gelecek gençlerimizin motivasyonlarının yükseltilmesini ve en önemlisi güncel teknolojik bilgilerin sanayiye aktarılarak kalite ve verimliliğin iyileştirilmesini beklemekteyiz.” diye konuştu.  

"Ülkemiz adına sevindirici"

Online açılışa katılan TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal ise 13 yıl önce proje tabanlı eğitimin çok fazla konuşulmadığı bir dönemde ESO ve Üniversitenin bu etkinliğe başladığını söyleyerek, “Bu projede ben de dekan olduğum yıllarda görev aldım. Bugüne kadar gelmesi, sanayicilerimizin ve üniversitemizin bunu sürdürmesi çok kıymetli. Böyle bir etkinlik ülkemizin geleceği adına sevindirici” diyerek TÜBİTAK’ın son yıllarda hayata geçirdiği çalışmalar hakkında bir sunuş gerçekleştirdi.

"Ürettiğimiz bilginin paylaşıldıkça değer bulacağına inanıyorum"

Proje Fuarı ve Yarışması’nın 13 yıldır devan ediyor olmasının etkinliğe kurumsal kimlik kazandırdığını belirten Rektör Prof. Dr. Döğeroğlu, “Bu değerli projenin geçtiğimiz yıla nazaran artış göstererek devam ediyor olması bizleri oldukça memnun etti. Özellikle pandemi dolayısıyla sanal ortamda yapılmasına rağmen geçen yılki 12. Proje Fuarı ve Yarışması etkinliğine başvuran öğrenci ve proje sayısında meydana gelen ciddi artış bizi ziyadesiyle memnun etti” dedi. Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı’na geçen yıl 6 başvuru olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Döğeroğlu, bu yıl 46 başvuru yapıldığını ve bu başvurulardan 25’inin desteklenmiş olduğunu da vurgulayarak gurur verici bir gelişme olduğunu da ifade etti.  Bu proje kapsamında en önemli beklentilerinin Eskişehir Teknik Üniversitesi öğrencilerini profesyonel hayata donanımlı bir biçimde uğurlamak olduğunu da sözlerine ekleyen Prof. Dr. Döğeroğlu konuşmasına şu şekilde devam etti: “Eskişehir Teknik Üniversitesi olarak bu proje ile ulaşmayı hedeflediğimiz stratejik hedeflerimiz kapsamında öğrencilerimizi 21. yüzyıl becerileri kazanmış olarak ve Birleşmiş Milletler’in “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” çerçevesinde , özellikle karmaşık, gerçek dünya problemlerinin çözümü konusunda farkındalığı yüksek ve deneyimli bireyler olarak buradan uğurlamak istiyoruz. Bunun için de gerekli her türlü faaliyeti yürütmeye, yenilikçi yaklaşımlar içerisinde öğrencilerimizin yanında olmaya özen gösteriyoruz” dedi. Sanayi – Üniversite iş birliklerinin Eskişehir Teknik Üniversitesi için oldukça önemli olduğunun da altını çizen Rektör Prof. Dr. Döğeroğlu, “Üniversitemizde ürettiğimiz bilginin paylaşıldıkça değer bulacağına inanıyor ve topluma katkı sağlayacak bilgi üretmemiz gerektiğini önemsiyoruz. Bu iş birliklerini güçlü kılabilmek için yenilikçi yaklaşımlar çerçevesinde çaba sarf ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

"Her başarı hocalarınızı gururlandıracaktır”

Proje fuarı sayesinde önemli sanayi ve sektör için önemli projelerin sanayi ile bir araya geldiğini vurgulayarak söze başlayan Vali Çakacak, “Bundan sonra artık öğrendiklerinizi uygulamaya geçirerek kendi ayaklarınız üzerinde duracağınız yaşamın başka bir evresine adım atacaksınız. Bu nedenle hayata atılmanızın başlangıcı olan bu günlerin arzuladığınız yaşam için iyi bir başlangıç ve fırsat olmasını temenni ediyorum. Başta sizleri bugüne getiren aileleriniz ve sizlerin üzerinde büyük emekleri bulunan hocalarınız olmak üzere toplum olarak sizlerden ülkemizi gelişmiş ülkeler ligine yükseltmenizi; toplumun yaşam standardını yükselterek çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmanızı bekliyoruz” dedi. 

Yapılan açılış konuşmalarından sonra söz alan öğrenciler projelerini tanıttılar. Açılış töreni gerçekleştirilen yarışma kapsamında,  Mühendislik Fakültesi’nin sekiz bölümünden öğrencilerin bitirme projeleri ile ilgili sekiz farklı oturumda jüri tarafından değerlendirmeler yapılacak. İki gün boyunca sürecek etkinlikte kendi alanlarında ilk 3’e giren 24 başarılı proje de  belirlenerek  ve tüm katılımcılarla paylaşılacak.