Kırım Tatar kültürünün, örf ve adetlerinin yaşatıldığı, doğanın hareketlenmesini, canlanmasını simgeleyen Geleneksel Tepreş Şenliği’ne CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, Çifteler Belediye Başkanı Metin Özen ve Ticaret Odası Başkanı Metin Gülerin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kırım Marşı’nın okunması ile başlayan şenlikte konuşan Başkan Kazım Kurt, Tepreşlerin Eskişehir’de bulunan Tatar soydaşların kaynaşması ve dayanışması için düzenlendiğini söyledi. Bir kentte 32 yıldır düzenli olarak bir etkinliği yapabilmenin çok zor bir iş olduğunu belirten Başkan Kurt, “Kırım Derneğimiz ve Eskişehir’deki Kırım Tatarı soydaşlarımız, bu etkinliği inatla ve düzenle sürdürdükleri için çok büyük bir başarı elde etmişlerdir. Bu nedenle, hepinizi ayrı ayrı kutluyorum” dedi. 

“TEPREŞ TATAR SOYDAŞLARIMIZIN DAYANIŞMASI, KAYNAŞMASI AMACIYLA YAPILIYOR”

9 Eylül’ün İzmir’in kurtuluşunun yıl dönü olduğunu vurgulayan Başkan Kurt, aynı zamanda da Anadolu topraklarının Yunan işgalinden kurtuluşunun günü olduğunu kaydetti. “Kırım gibi sürekli işgal altında yaşayan bir toprağın çocukları olarak, işgalden kurtulmanın ne kadar önemli olduğunu en iyi biz biliriz” diyen Başkan Kazım Kurt, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Anadolu topraklarını düşman işgalinden kurtaran Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve o dönemin gazilerini saygı ile anıyorum, şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Ülkemizin, bir daha emperyalist güçlerin işgali altına girmemesi için dua ve mücadele ediyorum. Bu mücadelede Türk halkının ve Eskişehirlilerin bizlerle birlikte olmasını diliyorum. Tepreşler elbette Eskişehir’de bulunan Tatar soydaşlarımızın dayanışması, kaynaşması, tanışması amacıyla yapılıyor. Ama en büyük amacı Kırım’daki soydaşlarımıza buradan mesaj vermek ve selam göndermektir. Onlar orada bir mücadelenin içindeler ise şunu bilsinler ki; Anadolu’da yıllar önce isteyerek ya da istemeyerek sürgün olmak zorunda kalmış soydaşlarının ruhu, aklı ve bütün desteği Kırım’daki soydaşları ile birliktedir. Bütün kalbimizle onların da rahat, demokratik bir ortamda yaşayacağı günleri diliyoruz. Buradan desteklerimiz gönderiyoruz. Tepreşin bu duygularla kutlanmasını ve hepimize hayırlı olmasını diliyorum.” 

“BELEDİYELERİN ÜZERİNE NE GÖREV DÜŞÜYORSA YAPMAK KARARINDAYIZ”

Tepreş’te konuşan bir diğer isimde Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen oldu.

Kendisinin de Tatar olduğunu söyleyen Büyükerşen, çocukluğunun Eskişehir’de Tatarların göçmen olarak yerleştikleri evlerin bulunduğu mahallerde geçtiğini belirtti. Gençlik yıllarına kadar da çat patta olsa Tatarca konuştuğunu anlatan Büyükerşen, Kırım davasına ülke olarak sahip çıkılamadığını söyledi. Büyükerşen, “Rusya ile olan münasebetler, dünya siyasetinin koşulları karşısında Kırım halen bizlerin içinde bir uhdedir ve beklemeye alınmış bir davadır. İnşallah bir gün bağımsızlığına kavuşacak, oradaki soydaşlarımızla, buradaki soydaşlarımız arasında çok yakın ilişkiler ve bağlar kurulacaktır” diyen Büyükerşen, Kırım kültürünü yaşatmak için belediyelerin üzerine ne görev düşüyorsa yapmak kararında olduklarını söyledi. 

Tepreş Ağalığını Burhan Çifter’in yaptığı şenlikte, Kırım Halk Oyunları, kuşak güreşleri, tatar aşı yarışması ve çocuk yarışmaları yapıldı. Ünlü sanatçı Mithat Körler verdiği konserde, Tepreşe katılanları mest etti. 

“ADALETİN TİMSALİ OLMAYA DEVAM ETSİN”

Tepreş’in sonunda Eskişehir Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Evren Olcay Başkan Kazım Kurt’a Temis heykeli takdim etti. Olcay, “Adaletin timsali olmaya devam etsin, Kırım Tatarları olarak bugüne kadar çıktığı ve çıkacağı tüm yollarda arkasında olmaya devam edeceğiz” dedi.