Kızılinler, “İyi bir kurbanlık belediyelerin kesim için izin verdikleri yerlerden ya da veteriner hekimi kontrolündeki tarım işletmelerinden alınmalı. Kurban alınırken il gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğü tarafından üreticiye her hayvan için özel olarak verilen pasaport belgesi ve şehir dışından geliyorsa sağlık raporu kontrol edilerek alınmalı.  Tabi özellikle kurban bayramı öncesi bir reklam kirliliği haline gelen ‘Veteriner hekimi kontrolü altında’ ifadesine aldanmadan mutlaka işletmede veteriner hekimi bulunduğundan ya da veteriner hekimin periyodik sağlık kontrollerini yapıp yapmadığından emin olunduktan sonra alınmalı. Damızlık değeri bulunan dişi hayvanların ve gebelerin kesimi yasak olduğundan, satın alınacak hayvanların gebe olmadığı ve damızlık vasfının bulunmadığını gösterir veteriner hekim, onaylı rapor kontrol edilerek alınmalı” dedi.

Küçükbaş kurbanlıkKüçükbaş kurbanlık özelliklerini sıralayan Kızılinler, “Küçükbaş kurbanlıklar fiziksel olgunluğunu tamamlamış olmalı, en az bir yaşında bulunmalı ya da bir yaş görünümünde olmalı. Üzerlerinde kene vb. parazit bulunmamalı. 

Büyükbaş kurbanlıkKızılinler, “Büyükbaş kurbanlık en az iki yaşında olmalı. Dişi kurbanlıklar için gebe veya yeni doğum yapmış olmamalı. Her iki cinsiyetteki kurbanlıklar için vücudunun her hangi bir yerinde özellikle ayak ve bacaklarında şişkinlik topallık bulunmamalı”