Panele Rektör Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü M. Fatih Andı, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürsoy Arslan, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Savaş Koparal, Eskişehir İl Müftüsü Bekir Gerek, Sakarya Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu, yanı sıra Tepebaşı Altınevler Camii Müezzin Kayyımı Muhammet Ali Erişmiş ile fakülte dekanları, yüksekokul müdürleri, öğretim elemanları, genel sekreter, genel sekreter yardımcısı, daire başkanları ve idari personel katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla başlayan panel, Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanan “15 Temmuz Destanı” adlı kısa film gösterimiyle devam etti. Ardından Tepebaşı Altınevler Camii Müezzin Kayyımı Muhammet Ali Erişmiş tarafından 15 Temmuz Şehitleri anısına Kur’an-ı Kerim Tilavetinin takibinde Eskişehir İl Müftüsü Bekir Gerek, ülkemiz ve şehitlerimiz için dua etti.

Panelde açılış konuşması gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Döğeroğlu, 15 Temmuz’un Demokrasi ve Milli İrade anlamında Türkiye için çok önemli bir dönüm noktası olduğunun ve dış mihraklar ile bir olarak Türkiye üzerinde oyun oynamaya çalışanlara milletimizin ortaya koyduğu kararlılık sayesinde önemli bir mesaj verdiğini vurgulayarak sözlerine başladı. Rektör Prof. Dr. Döğeroğlu, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Konu vatan olunca milletimiz kenetlenerek, bir olarak gücünü tüm dünyaya gösterdi ve bugün de göstermeye devam ediyor. Gelecekte böyle üzücü durumlarla tekrar karşılaşmamak için 15 Temmuz’u unutmamak; iyi anlamak ve gereken dersleri çıkarmak gerekiyor. Bu noktada özellikle biz bilim insanlarına çok önemli görev ve sorumluluklar düştüğü kanaatindeyim. Zira bu sorumluluklardan belki de en önemlisi toplumsal hafızayı canlı tutmaktır. Bu nedenle 15 Temmuz’u sadece bir darbe girişimi olarak değil; birlik ve beraberliğe atılan bir kurşun olarak hatırlamalıyız.” dedi.

Toplantının devamında Panel konuşmacıları Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı ve Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yılmaz Daşcıoğlu sırayla söz alarak konuşmalarını gerçekleştirdiler.