Festival 13 Eylül 2018 tarihinde ‘Lületaşı Yaşamalı’ paneli ile başlayacak. Panelde TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Can Ayday, TMMOB Maden Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Ümit Yıldırım, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Levent Özbunar, Lületaşı Maden İşçisi Süleyman Özsak, Lületaşı Maden işçisi Ümit Kara ve Moderatör Sezgin Sönmez konuşma yapacak. 

Tanıtım toplantısında konuşan Kurt, Lületaşı’nın Eskişehir için önemine değinerek, “Odunpazarı Belediyesi olarak düzenli bir şekilde gerçekleştirdiğimiz festivallerimize bugün bir yenisini ekliyoruz. Aslında bu geç kalmış bir festival. Neredeyse unutulmaya yüz tutmuş bir festival Lületaşı… Lületaşı Eskişehir için önemi bir maden. Eskişehir için yüzyıllardır süre gelen bir gelir kaynağı ve aynı zamanda da dünyada belki de tek üretilen tek Eskişehir’de çıkan madenimiz. Bundan yıllar önce Eskişehir’de Lületaşı festivalleri yapılmış hem de uluslararası bir nitelikte gerçekleştirilmiş. Ama ne yazık ki daha sonraki yıllarda bu festival unutulmuş. Nedir nedendir niçindir biz bunları bilmiyoruz ama ortaya çıksın istiyoruz. Dünyada en önemli madenlerimizden birisi Bor, Eskişehir’de Kırka’da çıkmakta yoğun bir biçimde. Ama Bor üzerinde oynanan oyunlar Bor’un bu önemini Eskişehirliler tarafından Türkiye halkı tarafından bilinmesini engelliyor. Lületaşında da aynı işler aynı oyunlar var mı? Lületaşı’nın madenciliği ayrı Lületaşı’nın el sanatlarına dönüşmesi ayrı bir endüstri. Bu konuda da ne oluyor ve Eskişehir’de de daha iyi neler yapılabilir diye bu festivalde hem tartışacağız hem örnekleri ortaya koyacağız” dedi.

Lületaşına katkı sunmak istiyoruz

Eskişehir’e kurulması planlanan termik santrale değinen Kurt, “Öncelikle Lületaşımıza hepimizin sahip çıkması gerektiğini düşünüyoruz. Lületaşı madenlerinin en yoğun olarak çıktığı Beyazaltın bölgemizde bir termik santralin kuruluyor ya da kurulacak olması bizi biraz daha lületaşı üzerinde düşünmeye sevk etti. O nedenle bu yıl Lületaşı Festivalimizi başlatıyoruz. Umarım bundan sonra sürekli her yıl bu festivali hayata geçiririz. Eskişehirlilerin Türkiye’nin dikkatini çekmek istiyoruz. Lületaşımızın sanata dönüşmesi ile ilgili Odunpazarı Belediyesi olarak katkı sunmak istiyoruz. Lületaşı ustalarımız derneklerimiz bizim en yakın işbirlikçimiz. Bu festivalde maden ve çevre ile ilgili değerli temsilcilerimiz de olacak. Bilimsel inceleme niteliğinde gerçekleşecek panelimiz. İnşallah Eskişehirlilere istediğimiz mesajı verebiliriz. Lületaşının gerçekten önemli bir maden olduğunu bu madenin yok olmaması gerektiğini savunuyorum. Lületaşı sanatı yok olmakta olan el sanatları içerisinde, hem devlet tarafından hem sivil toplum örgütleri hem de yerel yönetimler tarafından desteklenmesi gerektiğini vurguluyorum”