Açılış programına; Vali Özdemir Çakacak, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdülkadir Adar, İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, İl jandarma Komutanı J. Kd. Alb. Uysal Ağaoğlu, Polis Meslek Okulu Müdürü Muzaffer Doğruay, Tepebaşı Kaymakamı Salih Keser, Odunpazarı Kaymakamı Cemal Şahin, İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Eskişehir Sakatlar Derneği Başkanı Cafer Eşen ve davetliler katıldı. 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda konuşan Vali Çakacak, "Karayolu Trafik Güvenliği Günü ve akabinde kutlanan Karayolu Trafik Haftası; her yıl özellikle trafik kazlarına dikkat çekmek, trafik kazalarının getirdiği olumsuzlukları gündeme taşımak ve dolayısıyla trafik kazalarının en aza indirilmesi konusunda bir bilinç oluşturulması, farkındalık oluşturulması adına düzenlenmekte ve bu hafta münasebetiyle çeşitli etkinlikler yapılmaktadır. İnsanlarımızın gelir seviyesi yükseldikçe hayat standardı da yükselmekte ve buna bağlı olarak da trafiğe çıkan araç sayısı her geçen gün biraz daha artmaktadır. Buna bağlı olarak ilimizde de 280 binden fazla aracın kaydı bulunmakta ve bu neredeyse 3 kişiye bir aracın düştüğünü göstermektedir. Artan kaliteli yolların yanında son yıllarda ölümlü trafik kazalarında da önemli düşüşler meydana gelmiştir. Ancak tüm tedbirlere, duble yollara ve otoyollara rağmen trafik kazaları bir problem olmaya devam etmektedir” dedi. 

"Emniyet kemeri çok önemli" 

Eskişehir'de meydana gelen kazalarla ilgili de bilgi veren Vali Çakacak, "280 bin 376 motorlu aracın kayıtlı olduğu Eskişehir’imizde geride bıraktığımız yıl toplam 3 bin 736 trafik kazası meydana gelmiş, bu kazaların neticesinde insanlarımız hayatını kaybetmiş, yaralanmıştır. İşte bu hafta yapılan etkinlikler, trafik kazalarına dikkat çekilmesi, kazaların en aza indirilmesi, bu doğrultuda bir farkındalık ve bir bilinç oluşturulması açısından büyük önem arz etmektedir. Emniyet kemeri takmanın ölümlü trafik kazalarını yüzde 35-40 azalttığını görüyoruz. Özellikle ölümlü trafik kazalarının önlenmesinde emniyet kemeri kullanmanın çok büyük önemi vardır” ifadelerinde kullandı. 

"Empati kurarsak trafik kazalarını büyük ölçüde azaltabiliriz" 

Trafikte insanların birbirine saygılı olması gerektiğini belirten Vali Çakacak, Eskişehir’i sevgi ve hoşgörünün mimarı olan Yunus Emre’nin şehri olduğunu söyledi. Vali Çakacak, sözlerini şu şekilde bitirdi: Millet olarak çok güzel hasletlere sahip bir milletiz. Sevginin, saygının ve yardımlaşmanın her ortamda en güzelini sergilediğimiz hasletlerimiz var. Bu güzel hasletlerimizi trafikte de sergilemeliyiz. Birbirimize sevgiyle ve sabırla yaklaşıp empati kurarsak trafik kazalarını büyük ölçüde azaltabiliriz. Aslında gideceğimiz yere hızlı gitmek yerine trafik kurallarına riayet ederek uygun hızda, kazasız belasız gitmek en güzelidir. Gerek sürücülerimiz ve gerekse yayalarımız olsun, trafikte sadece birkaç saniyelik bir sabır gösterirlerse ve trafik kurallarına azami ölçüde uyarlarsa kazaların büyük ölçüde azalacağını görebiliriz. Bu nedenlerle trafik eğitimini çocukluktan itibaren vermemiz lazım.

Konuşmalardan sonra trafik konulu slayt gösterisi yapıldı. Daha sonra hafta münasebetiyle ilkokul, ortaokul ve liseler arasından düzenlenen trafik konulu resim, kompozisyon ve şiir yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri Vali Çakacak, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Adar, İl Emniyet Müdürü Dinç, İl Jandarma Komutanı Ağaoğlu, Polis Meslek Okulu Müdürü Doğruay ve İl Milli Eğitim Müdürü Özen tarafından verildi. Ardından Vali Çakacak ve diğer protokol üyeleri yılın sürücülerine çeşitli ödül ve teşekkür belgesi verdi.