MHP'li Yüceses mesajında "Türk milletinin şanlı tarihinde tartışmasız önem ve ayrıcalığa sahip olan, bağımsızlık ve özgürlüğe duyulan özlemin, son yurdumuz Anadolu coğrafyasında yankılanıp kabul edildiği 19 Mayıs 1919’un yıldönümünü yeni bir milli başlangıca vesile olması temennilerimle kutluyorum.

19 Mayıs 1919, aziz vatanımızın işgal ve istilaya uğradığı bir dönemde milliyetçi kahramanların her türlü imkânsızlık içinde, sadece büyük Türk milletinin asaletinden doğan manevi kudretine inanarak mücadeleyi başlattıkları günün adıdır.

Bu tarih, Türk milletinin bağımsız yaşama iradesini ortaya koyduğu bir başlangıç; fikir ve karar sahibi Atatürk'ün milli mücadele hedefine giden yoldaki ilk adım, Türk milletinin geleceğine, çağın akışına yön ve şekil veren tarihi bir dönüm noktasıdır.

Türk milliyetçiliği bu kutlu yolda milli mücadelenin esası, özü ve vazgeçilmez bir değeri olmuş; milli şuur ve milli vicdan politik bir tutumun bileşkesinde yaşam alanı bularak Cumhuriyetimizin kurulmasına zemin hazırlamıştır.

1919 tarihinde ülkemizin içinde bulunduğu durumun bir kader olmadığını haykırarak "Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararının kurtaracağına" inanan Atatürk, Samsun'dan başlayarak tüm Anadolu’ya ve insanlarımıza yansıyan ve yayılan bir kutlu mücadeleyi başlatmışlardı.

Samsun’dan başlayan bu şuur ve heyecan Türk milletinin var olma ve yok olma mücadelesinin bir dönüm ve kırılma noktası olması bakımından her zaman hatırlanması, anlaşılması ve yaşatılması gereken büyük bir tarihi olaydır.

Bu kapsamda “millî hâkimiyete dayanan, kayıtsız şartsız, bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak” üzere yola çıkan kahramanlar 99 yıl önce milletimize biçilmiş esaret kefenini yırtacak kararlılığı ve cesareti göstermişlerdir.

1919 yılında aziz vatanımızın harap ve bitap düştüğü bir ortamda; Türk milletinin sarsılmaz inancıyla kazanılan muhteşem değerlerimizin maalesef bugün yeniden tartışıldığı, pazarlandığı, dışlandığı hazin bir döneme şahit olmaktayız. 

2023 yılında lider ülke Türkiye hedefine ulaşabilmek için öncelikle birlik, beraberlik ve kardeşliğimizi korumak, milli hasletimiz olan yardımlaşma ve dayanışma anlayışımızı diri tutmak; toplumsal huzur ve refahımızı tehlikeye atacak, kavga, tartışma ve kamplaşmalara meydan vermemek şarttır.

Bu duygu ve düşüncelerle 19 Mayıs 1919’un 99. yıldönümünde; bayramımızı bir kez daha içtenlikle kutluyor; Atatürk’ü, silah ve dava arkadaşlarını, gazilerimizi ve şehitlerimizi şükran, minnet ve rahmetle anıyorum" dedi.