29 Nisan 2021 Perşembe akşam saat 7'de başlayan tam kapanma tüm Türkiye'de olduğu gibi Eskişehir'de de uygulanıyor. Tam kapanmayla ilgili İçişleri Bakanlığı 81 ilin valiliğine genelge göndermişti. Genelgede tam kapanma ile ilgili merak edilen soruların yanıtları verildi.

Vatandaşların temel ihtiyaçlarını gidermesi için fırın kasap, manav, market, tatlıcı, kuruyemişçi ve benzeri işyerleri açık tutulacak. Belirlenen saatlerde vatandaşlar alışveriş yapabilecek.

Ancak bu alış veriş ile ilgili de genelgede önemli bir detay bulunuyor..

Ailecek markete gitmek yasak mı? 

Genelgede alışveriş izninin kötüye kullanımının engellenmesi için  marketlere ailecek gidilmemesi detayı eklenmişti. 

Tam kapanma süresince alışverişe ailelerden bir kişinin gitmesi öneriliyor. Kalabalık şekilde veya ailecek markete gitmek yasak.

Genelge de denetim faaliyetlerinin etkinliğinin artırılması yönelik bir takım tedbirler şu şekilde sıralandı:

-Sokağa çıkma kısıtlamaları sırasında; Muafiyet tanınan iş yerlerinde çalışıldığına dair gerçeğe aykırı belge düzenlenmesi, Özel sağlık kuruluşlarından sahte randevu alınması, Fırın, market, bakkal, kasap, manav, kuruyemişçi veya tatlıcılara çıkış serbestliğinin maksadını aşan şekilde kullanımı (markete ailece gidilmesi gibi), Çiftçi Kayıt Belgesinin (ÇKS) amaç dışı kullanılması, gibi durumlarda muafiyetlerin giderek artan bir sıklıkla kötüye kullanıldığı göz önünde bulundurularak, bu suistimallerin önlenmesi amacıyla kolluk kuvvetleri tarafından her türlü tedbir alınacak ve yapılacak denetimlerde bu hususların kontrolü özellikle sağlanacaktır."