Alan adı, bir web sitesi adı ve bir alan adı uzantısından oluşan bir web adresidir. İsim size kalmış - harflerden, rakamlardan, kısa çizgilerden oluştuğu ve hala mevcut olduğu sürece, alan adı uzantısı genellikle birkaç harften oluşan bir dizi kombinasyondur.

Fiziksel bir adresin insanların belirli bir yeri bulmasına yardımcı olması gibi, bir alan adının amacı da ziyaretçilerin bir web sitesi bulmasına yardımcı olmaktır. Alan adları olmadan kullanıcılar yalnızca İnternet Protokolü (IP) adreslerini kullanan web sitelerine erişebilir. Aslında çok basit olan domain sorgulama sistemi sayesinde hemen sizlerde gerekli işlemleri kendiniz için kontrol edebilirsiniz.

Ancak, görünüşte rastgele sayı dizilerinden oluştuğu için IP adreslerinin hatırlanması zordur ve bu da onları paylaşmayı elverişsiz hale getirir. Alan adları, aksine, web sitenize trafik çekmenize yardımcı olabilir.

Bu yazımızda alan adları hakkında gerekli tüm bilgileri ele alacağız. Alan adlarının nasıl çalıştığını ve farklı türlerini açıklayacağız. Ardından, bir alan adının nasıl kaydedileceğini ve transfer edileceğini göstereceğiz ve sık sorulan bazı soruları cevaplayacağız.

Alan Adı ve URL Arasındaki Farklar

Bir alan adı ve bir URL (Evrensel Kaynak Bulucu) bazı benzerlikleri paylaşsa da, farklı şeylere atıfta bulunurlar. Bir URL, ziyaretçileri bir sitedeki belirli bir sayfaya yönlendirebilen eksiksiz bir web sitesi adresi görevi görür. Bir alan adı bunun sadece bir parçasıdır.

Bir URL bir protokol, bir etki alanı ve bir yoldan oluşur. Protokol, bir sitenin SSL sertifikasına sahip olup olmadığını gösterir. URL'lerin yalnızca ziyaretçileri bir sitedeki belirli bir sayfaya yönlendirdiklerinde bir yolu olduğunu unutmayın. Domainler hakkında zengin blog içerikleri ve daha fazla bilgi veren Hayalhost ile sizde dilerseniz hayalinizdeki domaini bulabilirsiniz.

Etki Alanları Nasıl Çalışır?

Her web sitesi şu iki ana öğeye sahiptir: bir alan adı ve bir web barındırma sunucusu. Alan adınız, sitenizi barındıran web sunucusuna işaret eder.

Her etki alanının bir IP adresine bağlı olduğunu unutmayın. Bir kullanıcı bir tarayıcıya bir alan adı girdiğinde, sunucu Alan Adı Sistemini (DNS) oluşturan global bir sunucu ağı üzerinden arama yapacaktır.

DNS sunucuları, alan adıyla ilişkili IP adresini arayacaktır. IP adresi hakkında bilgi sahibi olan sunucu, onu web tarayıcısına geri gönderecektir. Ardından, alan adının barındırma sunucusundan siteyle ilgili verileri isteyecektir.

Web sunucusu, dosyaları, veritabanı ve HTML kodu dahil olmak üzere web sitesinin tüm verilerini depolar. Barındırma sunucusu verileri geri gönderdiğinde, web tarayıcısı bunu kullanıcıların ziyaret edebileceği bir web sayfasına dönüştürecektir.