Eskişehir Ekspres

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gündem dışı söz alan Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili ve PM üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer, Alpu'ya yapılacak kömürlü termik santral konusunu meclis gündemine taşıdı. Usluer'in konuşması sırasında AK Partili Eskişehir Milletvekilleri Nabi Avcı ve Emine Nur Günay'ın salondan ayrıldıkları belirtildi. 

Usluer'in TBMM'deki konuşmasından satırbaşları:

EN ÇOK KİRLETENİ OLACAK: Eskişehir’in en verimli topraklarının olduğu Alpu Ovası’na bir termik santral yapılması planlanıyor. Bittiğinde Türkiye’nin en büyük termik santrali olacak diyorlar. Biliyorsunuz dünyayı en çok kirleten yüz termik santral arasında bizim büyük termik santralimiz de var. Yani Alpu Ovası’na yapılacak termik santral bunlar içerisinde en çok kirleteni olacak. Alpu Ovası Eskişehir’de kentin en verimli topraklarının bulunduğu bir alan. Termik santral için bin beş yüz futbol sahası büyüklüğünde enerji üretim alanından bahsedilmekte. 

MERKEZE 32 KİLOMETRE: Nerede yapılmak isteniyor bu santral, Eskişehir il merkezine 32 km Tepebaşı ilçe merkezine 25 km, Gündüzler Mahallesi’ne 5 km, Kozlubel Mahallesi’ne 3 km, Beyazlatın Mahallesi’ne bir buçuk km yani yerleşim yerlerine yakın yani insanla iç içe yani mahallerle iç içe. Termik santralin yapılması için bu bölgede hiçbir koşul uygun değil. Ama kabul için bin bir alavere dalavere devam ediyor. 11 Eylül 2017’de ÇED başvuru dosyası sunuldu. O bölgede koruma altına alınmış alan bulunmamaktadır diyerek ÇED başvurusu kasten karartıldı. 

HİÇ BİR BİLGİ BULUNMAMAKTA: Yine ÇED başvuru dosyasında termik santral projesinin nasıl olacağına dair hiçbir bilgi bulunmamakta. Yetmedi 26 Eylül 2017’de Eskişehir çevre düzeni planında değişiklik yapıldı mevcut çevre düzeni planında orman alanları tarımsal niteliği korunacak alanlar mera alanlarının bulunduğu bölgeler enerji üretim ikonu ile değiştirildi. 

BEŞTE ÜÇRE DÜŞÜRÜLDÜ: Başka ne yapıldı? ÇED başvuru dosyasına konulması zorunlu il toprak koruma kurulu kararı almak için toplantı yapıldı ancak karar istedikleri gibi çıkmadı. Akıllara zarar bu defa ne yapıldı? 24 Ocak 2018’de Tarım arazilerinin korunması, kullanılması ve planlamasına yönelik yönetmelik değiştirildi. Eski yönetmeliğe göre olumlu yönde karar alınabilmesi için en az üçte iki çoğunluk gerekirken bu oran beşte üçe düşürüldü yetmedi kamuya ait enerji ve ulaşım yatırım projelerinde kararların toplantı üyelerin salt çoğunluğu alınabileceği ibaresi de eklendi ve dün il toprak koruma kurulu istenilen kişilerle toplandı. İstenilen daha doğrusu dayattırılan kararı verdi. 

BAŞTAN SONA RANT KOKUYOR: Alpu Ovası’ndaki bin iki yüz kırk beş hektarlık verimli tarım arazi dün çıkarıldı ne için çıkarıldı, rant için çıkarıldı. Kararı alanlar kimler kararı alanlar şehrin atanmışları. Yani bugün Eskişehir’deler, yarın başka yerde olacaklar. Şehrin geleceği suyu toprağı tarımı hayvancılığı o şehirde yaşayan insanlar onların umurlarında değil. İktidarın balyozu kafalarının üzerinde beklerken kendi çocuklarının geleceğini de yok ettiklerinin bilincinde değiller. Bu karar alınırken şehrin insanları sivil toplum örgütleri seslerini duyurmaya çalıştılar nerede, vilayet meydanında valiliğin tam önünde, onları engellemek üzere kurulan bariyerlerin arkasında polis kontrolünde engellendiler. Neden baştan sona rant kokan bu proje hakkında konuşamasınlar diye. 

KANSER OLACAKSIN!: Buradan Eskişehir’de doğan büyüyen çocuklarını yetiştiren bir Eskişehirli olarak buradan o kentin oylarıyla seçilmiş ve bunun sorumluluğunu taşıyan bir siyasetçi olarak sesleniyorum bırakın rant siyasetini sadece kulak verin.  Bu santralde yılda 8 milyar kilovat saat elektrik üretilecek bunun için altı milyon küsür kömür yakılacak. Yılda yaklaşık sekiz milyar kilogramlık bir karbondioksit salınımı olacak. Dört yüz elli futbol sahası büyüklüğünde kül toplanacak. Tarım alanları kömür sahaları kül depolama ve atık sahalarına çevrilecek, sen toprağını kaybedeceksin sağlığını kaybedeceksin kanser olacaksın, Anomalili çocuklar doğuracaksın kimin umurunda. Çevre orman deniz hava zaten umurumuzda değil. Biz kazanacağız diyemezsiniz. Eskişehirli kömürlü termik santral istemiyor Eskişehirli hak hukuk adalet istiyor bunu şehrimize yapmayın beyler bunu ülkemize yapmayın zararın neresinden dönersiniz kardır.

ÖZGÜR ÖZEL DE KONUŞTU: CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Özel de Usluer'den sonra konuştu. Özel, "Geçtiğimiz hafta 24 saatin dolması beklenen bir oylama sırasında Adalet ve Kalkınma Partisi her gündem dışı söze cevap verecek bir bakan getirmişti. Bugün Eskişehir’in ciğerleri hançerleniyor, bir termik santral yapılıyor. Bu konuyla ilgili çok önemli gündem dışı bir konuşma var. Kendisi de büyükşehir belediye başkanlığından gelen sayın bakanın yerinde yeller esiyor. Acaba bizim Eskişehir’deki üç belediye başkanımız bu santrale karşıyken, Büyükşehir Belediye başkanımız karşıyken bütün Eskişehirliler karşıyken en olmadık yere, en verimli Alpu Ovası’nın göğsüne termik santral yapılırken Çevre ve Şehircilik Bakanı nerede? Bu konuda neden geçen hafta gibi gelip 20 dakika bakanı konuşturmuyorsunuz, neden meclisin önünde bunun tartışılmasını olanak tanımıyorsunuz. Bunu tutanaklara geçmesini ve Sayın bakana ihbar edilmesi çağrı yapılması üzerine Cumhuriyet Halk Partisi Gurubu olarak ifade ediyoruz" dedi.