İşte Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları:

 'BİRİNCİ DALGANIN İKİNCİ PİKİNİ YAŞIYORUZ' 

Uzun bir süredir koronavirüs aramızda zaman zaman duyarsız hale geliyoruz. Koronavirüsün birinci dalgasının ikinci pikini yaşıyoruz, bayramlar ve düğünlerdeki hareketlilik ve dikkatsizliklerimiz bizi bu eşiğe getirdi. Hastaların ve yitirdiğimiz canları sayısı tüm dünyada olduğu gibi artıyor. Tedbirlerle özlemlerimizin sentezini yapabilmeliydik. Tatil yerlerinde, çarşı-pazarlarda tedbirlere ne kadar uyulduğunu içimiz acıyarak görüyoruz.

 29 BİN 865 SAĞLIK ÇALIŞANINA VİRÜS BULAŞTI 

Ülke genelinde farklılıklar olsa da hastanelerimizin yükü artıyor. Sağlık çalışanlarımız bütün mesailerini bulaştırıcı hastalarla geçirmektedir. Başka insanlar için. 29 bin 865 çalışanımıza virüs bulaştı, 52 sağlık çalışanımız hayatını kaybetti.

 EN FAZLA ARTIŞ ANKARA'DA 

İstanbul, Trakya ve Ege Bölgesi'nde ciddi bir artış yok. Ülke genelinde durum kontrol altında. Orta Anadolu, Güneydoğu Anadolu’da artış var. Ankara, Mardin, Şanlıurfa da ciddi artış var. Virüs gücünü kaybetmedi. Özellikle ağır hasta sayımızı azaltmamız gerekiyor.

 FİLYASYON EKİPLERİNİN SAYISI ARTTI 

İzolasyon kuralına uymayan 153 bin kişi tespit edildi. Filyasyon sayısını 10 bin 802’ye çıkardık. Sorunlu illerde sayıyı artırıyoruz. Salgın bölgesel farklılıklara rağmen ülke genelinde kontrol altında. Yeni mücadele dönemine hazırlanıyoruz.

 YAŞ ARTTIKÇA VEFAT SAYISI ARTIYOR 

Yaş artıkça hem erkeklerde hem kadınlarda vefat oranımız dramatik bir şekilde artıyor. 2020’de enfeksiyon nedeniyle hasta sayısı artmazken, koronavirüs nedeniyle sayı artmaktadır.

 YAŞLILARIMIZI KORUYALIM 

Yoğun bakımdaki hastalarımız 65-70 yaş üstü olduğunu görüyoruz. Yaşlılarımızı özellikle koruyalım. Özellikle toplum bilim kurulu üyemizin kritik bir önerisi olmuştu. Günlük olarak paylaşılan bilgiler web sayfasında daha ayrıntılı olarak verilecek.

 ZATÜRRE VE GRİP AŞISI 

Geçen yıla göre bu sene daha fazla grip ve zatürre aşısının tüketileceğinin farkındayız. Gerekli çalışmalar yapılıyor. Zorunlu kişiler önereceğimiz bir algoritma olacak.

 SALGIN KONTROLDEN ÇIKTI MI? 

Salgının kontrolden çıktığını asla söyleyemeyiz. Ama tedbirlere uyum noktasında hassasiyet göstermezsek, sonucu farklı olabilir. 

Rusya'da yapılan faz 3. çalışmasına ilişkinde bir talep oldu. Önümüzdeki günlerde de izin verilmiş olabilir. 

 DÜĞÜNLERLE İLGİLİ YENİ KISITLAMA MI GELİYOR? 

Düğünlerle ilgili organizasyonun nikah tarzında olması, nişan, kına gibi etkinliklerin yapılmaması şeklinde Bilim Kurulumuzun önerisi oldu.

 MAÇLAR SEYİRCİLİ Mİ OYNANACAK? 

Bilim Kurulu tarafından sezonun ilk yarısının seyircisiz olması önerildi. 

Ben özellikle ölümlerle ilgili hergün rakamları veriyoruzç Normalde ölüm rakamları ile ilgili hekimin kendi tanısı ile ilgili bir durum oluyor. Bizim müdahalemiz yok. Bakanlık olarak değiştirme durumumuz yok. 

Bazı hastanelerde kaydın yeterince tutulmadığını tespit ettik. Ancak gerekli uyarıları yaptık. 

Şu ana kadar hastalığı ikinci kez geçirenlere rastlamadık. 

Önümüzdeki dönemde devreye girecek hastanelerimiz olacak. Hastanelerin devreye girmesiyle bu anlamda alım söz konusu olacak.

 21 EYLÜL'DE OKULLAR AÇILACAK MI? 

Kısıtlı bir şekilde eğitimin devamı yaklaşımımız var. Hazırlık, birinci, ikinci sınıf ve 8-12 ile ilgili düzenlemeyi gelecek hafta konuşuruz. Daha çok birinci sınıfların alışması açısından '2 gün devam, 5 gün okula gitmeme' şeklinde bir uygulama gündeme gelebilir.

 MASKE VE TEMİZLİĞE DİKKAT 

İçişleri Bakanlığı ile herhangi bir koordinasyon sıkıntısı yaşamıyoruz. Koronavirüsle etkin bir mücadele içerisindeyiz. Vatandaş olarak dışarıda maskesiz olmamamız, temizlik ve hijyene dikkat etmemiz gerektiğini bir kez daha söylemek istiyorum