Bakan Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası koronavirüste son gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

İşte Koca'nın açıklamalarından satır başları:

Yeni vaka sayılarımız bin seyrinde. Diyarbakır, Konya, Adana, Gaziantep. vaka sayıları yüksektir. Hastalığın şu an tırmanışta olduğu ülkeler Sonbahar için karamsar. Koronavirüsle mücadele hayatımızın bir parçasıdır. Mücadelemizi verirken hayatın da hakkını verelim. Yeter ki kurallara uyalım.

Eskişehir ve diğer şehirlerde...

İllerimizin pik yapma durumunu gösteren tablo. İstanbul'un piki tamamladığını görüyoruz. Ama Anadolu'daki illerimizin bu piki daha tamamlamadığını gösteren Sakarya, Ankara, Eskişehir gibi. İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya, Eskişehir'de 5. haftada pik noktasını yaptığını görüyoruz. 14. haftada Hakkari ve Kütahya.

En çok vaka görülen iller, İstanbul, Ankara, Gaziantep, Konya, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa. Ayrıca son 3 gün en az vaka görülen 7 il ise, sırasıyla, Tunceli, Artvin, Iğdır, Erzincan, Bayburt, Kırklareli ve Bilecik.

Filyasyon çalışmalarımızı önemsiyoruz. Burada yüzde 94.4'e kadar ulaştığımızı görüyoruz. Ortalama filyasyon süremizin 48 saatten 26 saate indiğini söyleyebilirim. 

Bayramda sokağa çıkma yasağı olacak mı?

Bugün kısmen Bilim Kurulu'nda gündeme geldi. Ama bir öneri noktasına gelmedi. Özellikle önümüzdeki haftalarda salgının seyrine göre netleşmiş olur. Ülke genelinde sokağa çıkma yasağı gündeme gelmedi. Bir takım tedbirlerin olabileceği. İl bazında kısıtlamalar söz konusu olabilir.

Okulların açılması durumu

31 Ağustos'a doğru salgının seyrinde farklılık olursa, online ya da hibrid birtakım yöntemler önerilebilir. Maskeyle okula gidilmesini öneriyoruz ancak devamında çocuklar sıralarında oturduğu durumda maske takmak zorunlu olsun istemiyoruz.