Bakan Koca'nın açıklamalarından satır başları;

Türkiye genelinde ise yatak doluluk oranımız şu an yüzde 51, yoğun bakım doluk oranımız yüzde 68, solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 31'dir.

Temaslı taraması bu salgınla mücadelemizde hayati öneme sahip. Önceliğimiz hasta artış sayısını durdurmak.  Bu dönemde aile ziyaretlerinin ertelenmesi gerekiyor. Aksi halde tedbirler bir süre sonra yetersi kalabilir.

Asıl görev vatandaşlarımıza düşmektedir. Maske-Mesafe ve Temizlik kuralına uymamız gerekiyor.

Vatandaşlarımızın bu dönemde izolasyon kurallarına hassasiyetle uymasını önemsiyoruz. Bu dönemde vatandaşlarımız hayatlarını kaybediyorlar. Buna sebep olmamalıyız. Bunun gereğini kolluk kuvvetlerini zaten yapıyor ancak bunun son olarak devreye girmesini istiyoruz. Hassasiyet göstermemiz gerektiğini artık biliyor olmamız gerekiyor.

Sağlık çalışanlarının ek ödemeleri ile ilgili detaylar netleşti mi?

Bu dönemde çalışan bütün sağlık çalışanlarımız yoğun fedakarlıklarda bulundular. Bunun karşılığını bir ödeme ile yapmanın yeterli olmayacağını düşünüyorum ama imkanlar içinde biz devrede olan sağlık çalışanlarımız için bir çalışma yapıldı. Bugün ya da yarın açıklama yapılır. Filyasyonda olan ekiplerimiz için çalışma yapıldı. Bununla ilgili ödeme yapılacak.

Kovidli hasta takibi ile ilgili bir ek ödeme de bugün  veya yarın yayınlanacak genelge ile duyurulmuş olacak. Kovidle ilgilenen çalışanlarımızın tavandan olmak üzere bir düzenleme yapıldı.

Korunmanın tek yolu maske ve mesafe 

Özellikle yüzde 91 oranında aile için bulaşın olduğunu görüyoruz. Taziye düğün ve benzeri toplu bir araya gelmelerin bunda çok önemli olduğunu görüyoruz. Düğünler yasaklandı. Ancak taziye ve cenaze merasimleri için de gerekli tedbirlerin yakın takipte olduğu ve gerektiğinde müdahale yapılmış oluyor.

Bunun tek önleyebilir yolu maske, mesafe… Yeterince mesafe olduğunda maskeye bile gerek olmayabilir ama biz çoğu zaman mesafeyi koruyamayabiliyoruz.

Sadece kovid için önümüzdeki dönem girip infulenza salgını döneminde bu kurallara ne kadar uyabilirsek o kadar azaldığını göreceğiz bu hastalıklarında.