Geçtiğimiz bir kaç gün önce aralarında Eskişehir'in de olduğu 7 kentin il sağlık müdürleri ile videokonferans toplantısı yaparak, uyarılarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bursa'dan ikinci kez uyardı. Anadolu'da salgının arttığını vurgulayan Bakan Koca "Durum bölgesel yayılmadan daha ciddidir. Gelinen noktada yeni bir değerlendirme yapmak gerekir. Riskli bir yükselişle karşı karşıyayız. Salgın Anadolu'da ikinci zirve dönemindedir" dedi. 

Bakan Koca'dan Eskişehir'in ardından Bilecik uyarısı

Bakan Koca, Eskişehir'in ardından bu sefer de Eskişehir'in komşusu Bilecik'le ilgili de uyarıda bulundu. Bursa'da bir ay öncesine göre günlük vaka sayısı 3 kat attığını ifade eden Bakan Koca, Bilecik içinde vaka sayılarının iki kat arttığını kaydetti. Koca "Bilecik’te yatak doluluk oranımız yüzde 36, yoğun bakım yüzde 42" dedi. Koca ayrıca "Bilecik ilk zirveyi 10 Eylül’de yaşamıştı. Günlük vaka sayısı iki katına yaklaşmıştır. Zatürre Türkiye ortalamasının üzerindedir" bilgilerini de paylaştı. 

"Salgın Anadolu'da ikinci zirve döneminde"

Bakan Koca "Dışarda geçirdiğimiz zamanı asgari düzeye indirmeliyiz. Kalabalıktan uzak durmalıyız, asıl ciddi sınavı kalabalığa karşı vereceğiz. Hayat Eve Sığar cümlesini yeniden hatırlayalım. Salgın Anadolu'da ikinci zirve dönemine kış henüz gelmeden ulaştı. Bursa salgın boyunca gördüğü en riskli dönemi yaşıyor. Salgınla mücadelede tedbirlerden daha güçlü birsilahımız yok" diye konuştu. 

Bozüyük Devlet Hastanesi'nin yapımı

Bakan Koca toplantıda ayrıca Bozüyük Devlet Hastanesi ile ilgili de kısa açıklamada bulundu. Koca "Bozüyük devlet hastanemizin inşaatı hızla devam ediyor, önümüzdeki yıl hizmete alacağız" dedi. 

Sokağa çıkma yasağı olacak mı?

Bakan Koca şöyle konuştu;

"Sokağa çıkma yasağı gibi bir tedbiri düşünmüyoruz. Mevcut tedbirlere uyulmalı, esnek mesai ciddi anlamda devreye giriyor olmalı. Esnek mesai sistemini kamuyla birlikte özel sektör de uygulamalı. Özellikle Avrupa'da bu salgın daha da artmış olacak. Dünyadaki vaka sayısının yarısı Avrupa'da. Salgının merkezi Avrupa'da. Önümüzdeki haftalarda bu daha da artmış olacak. Bizden bundan etkilenmiş olacağız. Etkilenmemek için tedbirlere uymalıyız.  Tedbirlere uyarsak yeni tedbirlerin gelmeyeceğini söyleyebiliriz"