Toplantıda gündeme 33 konu gelirken, 32 madde ilgili komisyona havale edildi.

AK Partili Meclis Üyesi Murat Özcan, gündem dışı söz alarak Kalabak Suyu damacanasının içerisinden çıktığı iddia edilen hortum konusunu sordu.

ESTRAM'daki işçilerin sendikal haklarındaki görüşmelerde de  bir sorun olduğunu, greve gidilmesi yönünde duyumlar aldıklarını da kaydeden Özcan, “Bunun şehirde yaşanmış benzer bir örneği yok. Bu konunun Eskişehir’de ulaşımda da ciddi bir problem getireceğini biliyoruz” ifadelerini kullandı. 

"Hemen müdahale edildi" 

Özcan’a yanıt veren Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Kalabak Suyu damacanasından çıkan hortumla ilgili olarak, “Şimdi hakikaten söylediğiniz vaka gerçektir. Bir bidonun içerisinde bir hortum. Hortum da hepimizin evlerde kullandığımız hortumdur. Böyle bir olay var ama bu olabilir, her zaman olabilir. Teknik hata olabilir, başka nedenlerden olabilir, gevşemiş olabilir, iyi sıkışmamış bir pompanın hortumu olabilir falan. Fakat hemen müdahale etmiş Oğuzhan Bey. Ve kontrol nasıl yapılıyor? Demin söylediğimiz nokta. Can alıcı nokta. Zincir halinde biliyorsunuz bu bidonlar. Burada dört safhada işçi, bidonun alınıp konulduğunda yürüyen zincire orada alınıp koyana bir kere görmesi lazım. Hadi diyelim ki görmedi, başka yere bakıyordu, refleks halinde yaptı. Fakat ikincinin görmesi lazım. İkinci de görmedi üçüncünün, üçüncü de görmedi dördüncünün mutlaka görmesi lazım. Dört kişinin görmediği konu ciddi bir soruşturmanın açılmasına sebep oldu. Bu bir komplo. İşçi hareketinin, zamların istendiği, sendikaların biraz daha aktif bir döneme rastladığı için dikkatli olunuyor. Kameralarda da kontrolde de yeni bir teknolojinin de kurulması lazım ayrıca. Biz sadece mevcut kameralarda zincirin etrafında görevli işçiyi alıyoruz. Görevlerini yapıp yapmadıklarına bakmak için. Soruşturma açıldı. Teftiş kurulu, hukukçular ilgileniyor. Herhalde bir veya birden fazla kişinin kusuru görülecek. Ve onlara hiç acımadan bütün işçilere zarar vermeye, bu sıkıntılı dönemde rahat geçirmelerine  tedirgin olmamıza rağmen işten atılacaktır. Bunun cezası da budur. Soruşturma sürüyor. Çünkü bunun çok iyi delillerle ispat edilmesi lazım” ifadelerini kullandı.

"İşçinin hakkını veriyoruz" 

ESTRAM'da yapılacağı iddia edilen grev konusuna da yanıt veren Prof. Dr. Büyükerşen, “İsteklerini gerçekleştirmek için tramvay ücretlerine zam yapmamız gerekiyor. Tecrübemi söyleyeyim. Seçim lafları atıldı mı ortaya bir sene sonra mı olur, iki sene sonra mı olur, altı ay sonra mı olur? Hepsi başlarlar tam işte istediğimizi koparabileceğimiz bir dönemdeyiz diye tavır alırlar. İşçilere karşı tavır alırlar. İşçiye hakkını biz zaten vermeye çalışıyoruz. Elimizdeki imkanlarla” diye konuştu.