Kemal Atlan, DHA | Eskişehir

Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Yılmaz Büyükerşen, geçen 29 Temmuz'da Eskibağlar Mahallesi Haller Gençlik Merkezi'nin karşısındaki Zübeyde Hanım Caddesi'nde gezerken, kafe işletmecilerinin yola koyduğu masa ve sandalyelerin yayaların geçişini engellediği gerekçesiyle kaldırılmasını isteyince, tartışma çıktı. İddiaya göre, emekli polis ve işletme sahibi M.Banlı ile çalışanları, Yılmaz Büyükerşen'e önce yumruklu saldırıda bulundu, ardından tabanca çekti. Olayın ardından gözaltına alınan M.Banlı, yeğeni Y.Mehmetoğlu ve Y.E.Aksoy çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı, M.Ç. ile A.T. ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Sanıkların yargılanmasına Eskişehir 1'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlanıldı. Duruşmaya Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen katılmazken, tutuklu sanıklardan M.Banlı, Kocaeli Cezaevi'nden, Y.Mehmetoğlu da Bolu Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı, diğer tutuklu sanık Y.E.Aksoy ile tutuksuz sanıklar M.Ç. ve A.T. de duruşma salonunda hazır bulundu.

SEGBİS ile savunmasını yapan tutuklu sanıklardan M.Banlı, "Olay günü Hoca'yı görünce ona doğru gittim. Hatta önümü ilikledim, eline doğru eğildim. Ancak elini vermedi. Çay içmeyi teklif ettim. Kabul etmedi. 'Başınıza yıkarım pislikler' gibi sözler söyledi. Bu arada tokat sesi gibi bir ses duydum. Ancak benim suçlamaların hiçbiriyle alakam yoktur. Suçsuzum ve beraatımı istiyorum" dedi.

Sanıklardan Y.E.Aksoy da suçlamaları kabul etmeyerek, "Olay günü Yılmaz Büyükerşen işlettiğim yerden geçerken dondurma tezgâhını kaldırmamı istedi. Ben de kaldıracağımı söyledim. Çay davetinde bulundum. Ancak kabul etmedi ve ileri doğru gitti. Sonradan M.Banlı'nın da ona doğru gittiğini gördüm. Olaylarla benim ilgim yoktur" diye konuştu.

Yılmaz Büyükerşen'e saldırmak ve silah çekmekle suçlanan sanıklardan Y. Mehmetoğlu ise şunları kaydetti:

"Dayım M. Banlı iki kişiye doğru gidiyordu, ben de arkasından gittim. Yalnız bu şahıslardan bir tanesinin Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen olduğunu polis merkezinde öğrendim. Dayım bu kişileri çay içmeye davet etti. Bu şahıs dayıma 'Ben senin çayını içmem pislik herif' dedi. Sonra birkaç adım attı ve masa, sandalyeleri kaldırmazsak başımıza yıkacağını söyledi. Ben Başkan'a elimle vurdum. Yanındaki kişi elini beline atınca silah çekeceğini düşündüm. Ben de üzerimdeki kurusıkı tabancayı çıkartarak kurma kolunu geri doğru çekip bıraktım. Ancak onlara doğrultmak ya da tehdit içeren bir söz söylemedim."

Mahkeme heyeti başkanı, tutuklu sanıklar M.Banlı, Y.Mehmetoğlu ve Y.E.Aksoy'un tahliyesine karar vererek, belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen'in dinlenmesi için duruşmayı 15 Mayıs 2018 tarihine erteledi.