ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI YILMAZ BÜYÜKERŞEN: Kısa ömrü içerisinde çok sayıda önemli bilim insanı, öğretmen, yazar yetiştiren Köy Enstitüleri, genç cumhuriyetin eğitim sisteminin ilerlemesinde önemi bir modeldir. 1940’lı yıllarda toplumumuzun kalkınmasında ve yurttaşlarımızın özgür bireyler olarak yetişmesinde çok önemli bir rol oynayan Köy Enstitüleri ruhunun, bugün hala o eğitimleri almış yurttaşlarımızda var olduğunu görmek bizleri son derece umutlandırmaktadır. Bugün eğitim alanında örnek bir sistem oluşturabilmemiz ancak laik, çağdaş, üretken ulusal bir eğitim modeliyle mümkündür. Çocuklarımızı ve gençlerimizi, eleştiren, sorgulayan bireyler olarak yetiştirmemiz son derece önemlidir. ‘Fikri hür, vicdanı hür’ nesillerin aydınlık yarınlara ışık tutabilmesi ve bugün eğitimde yaşadığımız büyük sorunların çözülmesinin yollarından biri köy enstitüleri modelini günümüze uyarlayarak tekrar hayata geçirmektir. Bu vesileyle Köy Enstitülerinin Kuruluşunun 79. yılında başta bu eğitim devrimine fikirleriyle öncülük eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, dönemin Başbakanı İsmet İnönü ile Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel’i ve Köy Enstitüleri’nin tüm aydın kadrolarını saygıyla anıyorum. Halen hayatta olan öğretmenlerimize ve mezunlara sağlıklı, uzun ömürler diliyorum.

ODUNPAZARI BELEDİYE BAŞKANI KAZIM KURT: Mesajında Köy Enstitülerinin “köye öğretmen ve köye yararlı diğer meslek erbabını” yetiştirmek için 1937 yılında açılmaya başlandığını söyleyen Başkan Kurt, 17 Nisan 1940 yılında da 3083 sayılı yasayla, Hasan Ali Yücel’in Milli Eğitim Bakanlığı ve İsmail Hakkı Tonguç’un önderliğinde kurulduğunu belirtti. Köy Enstitülerinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük eğitim ve kültür projesi olduğunu kaydeden Başkan Kurt, “Köy enstitüleri, bugüne kadar ya da kapandığından daha fazla bir süre açık kalsaydı, Türkiye'nin bugün böyle bir hale gelmesi mümkün olmazdı” dedi. Başkan Kurt mesajına şu sözlerle devam etti: “Köy enstitüleri, bugüne kadar ya da kapandığından daha fazla bir süre açık kalsaydı, herhalde Türkiye'nin bugün böyle bir hale gelmesi mümkün olmazdı. Hala Köy enstitüsü ruhu ile hareket eden öğretmenlerimizin varlığıyla bu ceberrut sisteme karşı direnebiliyoruz. İtiraz edebiliyoruz, felsefe yapabiliyoruz. Eskişehir, Türkiye standartlarının üstünde bir eğitim seviyesini yakalamış durumda, bu da Hamidiye ya da Çifteler Köy Enstitüleri’nin Eskişehir'e büyük katkısından dolayıdır. Köy Enstitüleri ile 1940-1945'li yıllarda Türk gençlerine; bilim, felsefe, sanat, edebiyat ve dünya klasikleri ile birlikte yaşam da öğretilmiştir. Biz de Odunpazarı Belediyesi olarak açtığımız halk merkezleri ve gençlik merkezlerimizde Köy Enstitülerinin yolundan yürümeye gayret ediyoruz. Köy Enstitüleri o dönem Türk Gençliğine nasıl ışık olarak yol gösterdiyse bizler de bugün gençlerimize ışık olmak istiyoruz. Odunpazarı Bölgemizde açtığımız Köy Enstitüleri parkları ile de Köy Enstitüleri Neferlerinin unutulmasını engelleyerek, onların adını yaşatıyoruz. Ben biz kez daha Köy Enstitüsü çıkışlı tüm öğretmenlerimizi saygı ile anıyor, halen hayatta olan öğretmenlerimize uzun ve sağlıklı bir ömür diliyorum.

TEPEBAŞI BELEDİYE BAŞKANI AHMET ATAÇ: Köy Enstitüleri Kurtuluş Savaşı sonrasında köylerde hedeflenen kalkınmanın ve aydınlanmanın öncüsü olmayı başarmış ve bu bilinçlenme Türkiye'yi 1990'lı yıllara taşımıştır. 17 Nisan 1940 yılında kurulan Köy Enstitüleri, Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük eğitim ve kültür projesidir. Köy Enstitüleri Türkiye Cumhuriyeti'ne şekil ve yön veren toplumsal bir kalkınma atağıdır. Türk milletinin kendine olan özgüven, azim ve kararlılığının en değerli ifadesidir. Köy Enstitüleri ile 1940-1945'li yıllarda köylü ve kasabalısı ile Türk gençlerine; bilim, felsefe, sanat, edebiyat ve dünya klasikleri ile birlikte bir bütün olarak "Yaşam" öğretilmiştir. Köy Enstitüleri'nin kurucularını, bu büyük yapıtta emeği olan, hayat veren ve mezun olduktan sonra köyünde ve kasabasında kendisini halkına hizmet etmeye adamış, Köy Enstitüsü çıkışlı bütün öğretmenlerimizi saygı ile anıyor, halen hayatta olan öğretmenlerimize sağlıklı ve uzun bir yaşam diliyorum.