Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

"Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada dile getirdiği TÜLOMSAŞ arazisi ile ilgili açıklama, 10 Ağustos 2020 tarihli yerel gazetelerde yer almıştır. 11 Ağustos 2020 günü (ertesi gün) ise TCDD 2. Bölge Müdürlüğü tarafından basında yer alan Milletvekili Utku Çakırözer’in konuşması ile ilgili bir açıklama yapılmıştır. Söz konusu açıklamada yer alan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik ifadeler, bu açıklamayı yapmamızı gerekli kılmıştır.

Öncelikle ifade etmek isteriz ki, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi TÜLOMSAŞ arazisi planları ile ilgili, üzerine düşen her görevi eksiksiz yerine getirmiştir. 28.01.2014 tarihinde TCDD ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi arasındaki protokole istinaden, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, 123 hektarlık TÜLOMSAŞ ve Gar arazisinin tamamının 1/5000’lik planını yapmış ve 14.05.2015 tarihinde Meclisinden geçirerek yürürlüğe sokmuştur.

Bunun üzerine TCDD belediyemize tekrar başvurmuş ve alanın tamamına yönelik 1/1000’lik planların yapılmasını talep etmiştir. Büyükşehir Belediyemizce TCDD’ye, 1/1000’lik plan yapma yetki ve sorumluluğunun bölgeyi ilgilendiren Odunpazarı ile Tepebaşı Belediyeleri’nde olduğu ve müracaatın bu belediyelere yapılması gerektiği bildirilmiştir.

"İlçe belediyelerinin görevidir"

Yasa gereği, 1/1000’lik imar uygulama planları, ilçe belediyeleri tarafından yapıldıktan sonra önce kendi meclislerinde kabul edilmekte, ardından Büyükşehir Belediye Meclisi’nin onayına sunulmaktadır. Diğer bir deyişle 1/1000’lik planların yapılması ilçe belediyelerinin görevidir.

TCDD, 1/1000’lik planların yapılmasını Tepebaşı Belediyesi’nden talep etmiş, Tepebaşı Belediyesi ise söz konusu 123 hektarlık alanın zemin jeoloji etütlerin olmaması nedeniyle, planın TCDD tarafından yaptırılıp kendilerine verilmesi ile çalışmaların başlatılabileceği belirtilmiştir.

"Durduk yerde itham"

Büyükşehir Belediyesi TCDD’ye ait söz konusu arazinin 1/5000’lik imar planları ile ilgili, üzerine düşen görevi eksiksiz yerine getirmiştir. Ancak, TCDD’nin söz konusu açıklamada, Büyükşehir Belediyemizi suçlayıcı ya da itham edici ve kuşku uyandırmaya yönelik ifadeler yer almıştır. Yani TCDD tam anlamıyla mugalata yapmıştır. Zira, Büyükşehir Belediyesi söz konusu haber ve yorumların hiçbir noktasında bulunmamış ya da konuyla ilgili bir açıklama yapmamıştır. TCDD tarafından durduk yerde ve gereksiz bir şekilde, Büyükşehir Belediyesi’nin itham edilerek, “görevini yapmadığı”nın ima edilmesini anlayabilmek mümkün değildir.

"Asıl odak noktası başka"

Bizce, TCDD tarafından yapılan ve belediyemize haksız ithamlarda bulunulan açıklamanın asıl odak noktası başkadır: 

Bundan bir süre önce, Ulus Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’nın hemen yakınına yapılmaya başlanan ve 1/5000’lik planda da bulunmayan, (şifahi olarak) “su deposu” olacağı belirtilen, bir inşaatın, Tepebaşı Belediyesi tarafından “inşaat ruhsatı alınmadan” “kaçak olarak” başlandığı için mühürlenmesidir. TCDD söz konusu kaçak inşaata başlarken, inşaat ruhsatı talebinde bulunmamıştır. Zira böyle bir başvuru yaptıklarında Tepebaşı Belediyesi 1/1000’lik planları talep edecek ve planlardaki düzenleme ışığında ruhsat verecek ya da vermeyecektir. Ancak bu alanla ilgili (aynı şekilde 123 hektarlık arazi ile ilgili) yapılmış 1/1000’lik plan bulunmamaktadır. TCDD’nin amacı, usulsüz olarak başlanan ve mühürlenen bu inşaat üzerindeki “yanlış ve kanunsuz işlemi” düzeltmektir. Genel Müdürlükçe 1/1000’lik planlar yapıldığı takdirde, kaçak yapıya da orada yer verilerek, “yanlış ve kanunsuz işlemin” “doğru işleme” dönüştürülebileceği hesaplanmıştır.

"Yapılaşmaya açılabilecektir..."

Aynı zamanda TCDD’nin açıklamasında kimi kasıtlı, yanlış ifadeler de kullanılmıştır. Örneğin, TCDD açıklamasında “İmar planı değişikliği talep eden ve yapmayan Büyükşehir Belediyesi” denilmektedir. Bu ifade bile, söz konusu açıklamayı yapan kişilerin olaya ne kadar uzaktan baktığı ya da kendilerinin, kamuoyunda pek bilinmeyen, bu bölgedeki bir yeşil alanda “ruhsatsız kaçak inşaat”a başlamaları sonucu yol açtıkları durumu, şimdi 1/1000’lik plana bağlatabilme çabalarının göstergesidir. Aynı şekilde, şu anda gündeme getirilmiyor olsa da, 1/1000’lik planlar yapıldığında, tapusu TCDD’ye ait olan ve Dumlupınar İlköğretim Okulu’nun hemen karşısında bulunan “çay bahçesi ve yeşil alan” yapılaşmaya açılabilecektir. Oysa, söz konusu yeşil alanın betonlaştırılarak yok edilmesine Eskişehir kamuoyu vicdanının razı olmayacağı da açıktır.

Eskişehir Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur"