Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayşe Ünlüce ve belediyenin ilgili birimlerinden personel katıldı. İklim krizinin ağır sonuçlarını da dikkate alarak suyu daha iyi yönetmenin yollarını aradıklarını ve yanlış politikaların düzeltilmesi için aynı masada bir araya toplandıklarını belirten Başkan Büyükerşen, 22 belediyenin bu konudaki kararlılığının Türkiye’de suyun geleceği için rehber olacağına inandığını ifade etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, milletvekilleri, belediye başkanları ve belediye bürokratlarının katılımıyla gerçekleşen zirvenin açılışında 11 büyükşehir belediye başkanı konuyla ilgili görüşlerini dile getirdi. Yanlış politikalar nedeniyle su fakiri olan Türkiye’nin her geçen gün bu konuda daha da sıkıntı yaşadığını ifade eden Başkan Büyükerşen, bu zirvenin ve ortaya çıkan manifestonun gelecek adına umut verdiğini belirtti. Büyükerşen “Suyun, hem insan hayatı hem de diğer canlıların yaşamlarındaki önemini tekrarlamaya gerek olduğunu sanmıyorum. Evlerimizde yaşanan birkaç saatlik bir su kesintisinin bile nasıl bir çile ve eziyete dönüşüverdiğini hepiniz yaşamışsınızdır. Kısa süreli bir “suya ulaşamamak” bile, suyun önemini anlamamıza yetiyor. Bilinenin aksine, su zengini bir ülke değiliz.  Ülkemizde bulunan akarsu, dere, çay, göl, sulak alan ve yer altı su kaynaklarını çok dikkatli kullanmak zorunda olduğumuz kesin. Zira büyük ve 85 milyona yakın insanın yaşadığı bir ülkeyiz. Doğanın, kendisini hoyratça kullanan insanoğluna karşı korumaya almak için çeşitli yolları var. Göllerimiz kuruyor, yer altı su kaynaklarımız ya yer değiştiriyor ya ulaşılmaz noktalara çekiliyor. Yani doğa kendini esirgemeye başlıyor. Su konusunda da aynı şey geçerli. Hazırladığımız manifestoda da ifade edildiği gibi, yeni bir su yönetimi mümkün. Mümkün olmakla birlikte gerekli. O nedenle de acil bir yasa düzenlemesi yapılarak, suyun talebe göre değil, arza göre kullanımını düzenleyecek mevzuat hazırlanmalı. Bu noktada, yerel yönetimlere düzenleme ve denetim sorumluluğu getirilmelidir.” dedi. 11 belediye başkanının görüşleri sonrası CHP’li belediye başkanları ortak manifestoya imza attılar.

‘Kentlerde Sürüdürlebilir Su Politikaları Zirvesi’ 22-23 Mart tarihlerinde çeşitli oturumlarla devam edecek. Zirveyi takip etmek isteyen vatandaşlar www.kentlerdesu.org adresinden tüm programa dijital olarak erişim sağlayabilecek.