Ecem Firzeviç | Eskişehir Ekspres

Elektirik Mühendisleri Odası (EMO) Genel Başkanı Hüseyin Önder: Termik Santralle bağlantılı olarak bir arz güvenliği sorunu var. Bugün yaşanan süreçlerden daha vahimi geleceğe olan umutların da tüketilmesine yönelik telafisi yıllar alacak geri adımlardır. Arz güvenliği sorunları nedeniyle Türkiye’de bilinen elektrik üretimi konusunda farklı argümanlar ileri sürüldü. Pek çok alanda gereksiz uzun vadeli yatırımlara girildi. Nükleer santraller de bunların başında geliyor. Fakat Bugün gelinen noktada, elektrik piyasası şişti. 2017 yılında elektrik üretimi yüzde 8.5 arttı. Son 10 yılda elektrik üretimindeki artık yüzde yüzü buldu hatta geçti. Son 10 yıllık tüketim artışı yüzde altmış. Bu kadar fazla üretimi ne yapacaksınız? Elektrik şu andaki teknolojik duruma baktığımızda depolanamaz. Dolayısıyla ürettiğiniz elektriği tüketemiyorsanız yapılacak yatırımlar israftır. Sadece ve sadece bu açıdan bakacak olursanız, Eskişehir’deki Alpu’da yapılması düşünülen bu santral şuanda gereksizdir. Bir buçuk milyar doları olan bir sermayedar aranmaktadır. Bu yapılacak ihale ile bu sermayelere peşkeş çekilmek istenmekte. Bunun başka açıklaması yoktur. Çevre kirliliğinden 50 yıl sonrasında burada yaşayan insanların bundan nasıl etkileneceğine varıncaya kadar daha bunlara gelmeden bu kadar büyük pahalı bir yatırımın, alım garantili bir yatırımın sermayeye peşkeş çekmekten başka bir açıklaması yoktur. Şu anda Türkiye’de yönetilemeyen bir arz güvenliği sorunu varsa eğer, yönetilemeyen bir arz güvenliği vardır. Yoksa 85 bin megawatt’lık bir üretiminiz var, 2017 yılında maksimum puandınız sadece Temmuz ayında 45 bin megawatt olmuş. 5 bin megawatt’a karşılık 45 bin megawatt yani yüzde 75 fazla yedeğiniz var demektir. Elbette yedek tutacaksınız ama yüzde 75 değildir. Dolayısıyla buraya bin 80 megawatt yapılması planlanan Alpu Termik Santraline en azından eğer her şey olumlu olsa dahi buradaki yerel halk karşı çıkıyorsa biz yapılmamalıdır diyoruz. Bunun için başlatılan mücadeleyi biz de buradan destekliyoruz. Ben tüm bu düşüncelerle Eskişehir Şubemiz Genel Kurulu’nun yeni çalışma döneminden mücadele süreçlerimize güç katmasını diliyorum.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Eskişehir Şube Başkanı Bülent Erkul: TMMOB önce kendi bünyesinde sonra ülkemizde ve dünyada gerçek demokrasinin insan hak ve özgürlüklerinin, hukuk ve adaletin, çoğunluğun hükmünün değil azınlığın haklarının sahip çıkılacağı bir toplum yaratmanın ve bu toplumda yaşamanın mücadelesini veren, 64 yıldan beri de bu konuda bedeller ödemiş bir örgüttür. Bu mücadeleyi yaparken de elbette kent için ve ülkemiz için söylediklerimiz birçok şey var. Ülke adına yapılan yatırımların halkın yararına olması konusunda daima TMMOB olarak ve TMMOB’a bağlı disiplinler olarak mücadele ettik. Örneğin 3’üncü köprü 3’üncü havaalanı ve İstanbul Kanal gibi önceliği olmayan sadece ve sadece dış sermaye güçlerinin yatırımlarına destek ve yardımcı olan bir takım yatırımlara karşı koyduk ve karşı koymaya da devam edeceğiz. Bugün kentimiz üzerinde bir takım, tabiri caiz ise burnumuzun dibinde bir takım oyunlar oynanıyor. Yer altı zenginliklerimiz adı altında, değerlendirelim adı altında, Kömürlü Termik Santral yapılarak, Eskişehir’imizin 80’li 90’lı yıllarda yaşadığımız o çirkin ve sağlıksız havasını tekrar geri getirmenin peşinde olan bir İktidar ile karşı karşıyayız. Buna karşı Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği’ne bağlı disiplinler olarak bir mücadele içerisinde hep birlikteyiz.

Mimarlar Odası Eskişehir Şube Başkanı Canan Oytan: Alpu’da yapılacak olan Termik Santralini vurgulamak isterim. Yürüyen yürümeyen, düşünen düşünmeyen herkesin bu konuda hassas davranması gerektiğini, Eylül ayından beri bu konuyla ilgili mücadele verdiğimizi bu termik santralin tüm canlılara doğaya, tarihe, Eskişehir halkına bir kötülük olarak geleceğini söylüyorum. Bu termik santralin kurulduğunu düşünelim, ben kesinlikle kurulmaması için elimizden geleni yapacağımızı da biliyorum. 50 yıl sonra ne olacak? Ben hep söylüyorum, benim çoluğum çocuğum yok ya sizin torunlarınız, çocuklarınız? Kimileri kanser oluyor, kimilerinin çocukları olmuyor, kimilerinin toprağı verimsiz hale geliyor. Bu kadar küçük ve basit bir şeyi anlatabilmek için çok zeki olmamıza da gerek yok. Bu termik santralin elektrik üretilmesi için kurulmaması gerektiğinden dolayı bu konuda herkesin hassas davranmasını istiyorum.