Yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

15 termik santralin baca filtrelerinin takılmasını 2,5 yıl daha engelleyen kanun teklifi Meclis’te kabul edilmiştir. 

Teklif, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nun 1 Kasım’da yapılan toplantısında Meclis Genel Kurulu’na sunulmak üzere kabul edilmişti ve akabinde teklifin Meclis’te kabul edildiğini öğrenmiş bulunuyoruz. 

2013’ten beri çevre yatırımlarının gerçekleştirme taahhütlerini yerine getirmeyen bu santrallere, 2,5 yıl daha ek süre tanınmasına imkan veren bu düzenlemeyi anlamak mümkün değildir. 

Kabul edilen hükme göre, kamuya ve özel sektöre ait santrallere, 2,5 yıl daha ek süre verilecektir. Oysa filtre sistemi ve gerekli önlemleri almadığı için önümüzdeki yıl kapatılması gereken bu santraller, bu şekliyle, Haziran 2022 yılına kadar insan sağlığına ve çevreye zarar vermeye devam edeceklerdir. 

Sorumluluklarını yerine getirmeyen ve esasen kazancının da sadece bu sermaye gruplarına destek olmak adına alınan bu kararın, soluduğumuz havaya kastedilmesi affedilemez. TC Anayasası 56.Maddesi ‘Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi kirletmek, geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşın ödevidir.’ demektedir. Yasa bu haliyle açıkça Anayasa’ya aykırılık teşkil etmektedir, iptali gerekir. 

Vicdanı hür, kamu sağlığına önem veren tüm yetkilileri, görevlerini icra etmeye davet ediyor, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkımıza saygı duyulmasını ve desteklenmesini talep ediyoruz.