Eskişehir'de Anadolu Üniversitesi’nin Arkeoloji-Sanat Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü (ASTAM) bünyesinde düzenlenen seminerler dizisinin dördüncüsü gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen seminerde Doç. Dr. Rahşan Tamsü Polat, TC Kültür ve Turizm Bakanlığının izni ve Anadolu Üniversitesinin destekleri ile gerçekleştirilen Eskişehir’deki Yüzey Araştırmaları hakkında bilgiler verdi.

Seminerde Doç. Dr. Polat, 2017-2018 Yıllarında Eskişehir İli Seyitgazi ve Han İlçeleri Sınırlarında yer alan Yazılıkaya/Midas Vadisinde gerçekleştirdikleri araştırmalar ile 2019 yılından itibaren Seyitgazi ve Han İlçelerinin tümünü kapsayan yüzey araştırmalarını ve bu araştırmaların sonuçlarını dinleyiciler ile paylaştı. Doç. Dr. Polat, Midas Vadisi’nde gerçekleştirilen araştırmalarda, pek çok yeni arkeolojik tespitin yanı sıra bilinenin aksine vadinin tarihsel sürecinin Alt Paleolitik Dönemden itibaren kesintisiz olarak devam ettiğinin belirlendiği aktardı. Doç. Dr. Polat seminerde, Midas Kalede gerçekleştirmeyi düşündükleri arkeolojik kazı çalışmaları için bilimsel bir alt yapı oluşturmak amacıyla yaptıkları teknolojik yöntemlerle belgeleme çalışmaları hakkında da bilgiler verdi. Sunumda ayrıca 2019 yılından itibaren Seyitgazi ve Han İlçelerinin tümünü kapsayan araştırmalardaki yeni tespitler ve arkeolojik alanlardaki tahribatların üzerinde duruldu. Bununla birlikte Doç. Dr. Polat, araştırma kapsamında Seyitgazi İlçesi Gümüşbel Köyü sınırlarında buldukları idol şeklindeki stelin, Phryg dini ikonografisinde Ana Tanrıça’nın yanında başka tanrı/tanrıçaların betimlenip betimlenmediğine dair konu ile ilgili uzmanları meşgul eden soruların cevaplanmasına katkı sağlayacak önemli bir buluntu olduğunu da belirtti.

Doç. Dr. Rahşan Tamsü Polat ile gerçekleştirilen seminerin kaydı, Anadolu Üniversitesinin resmi YouTube hesabı üzerinden izlenebiliyor. Astam Seminerleri Dizisi 24 Şubat Çarşamba günü, Doç. Dr. Ali Umut Türkcan’ın "Kanlıtaş Höyük (İnönü) Kazı ve Araştırmaları: 10 Yılın Değerlendirmesi" başlıklı semineri ile devam edecek. Seminer yalnızca Zoom bağlantısı üzerinden gerçekleştirilecek. Seminer dizisi ile ilgili detaylı bilgileri içeren duyurular ise Anadolu Üniversitesinin resmî web sayfası ve sosyal medya hesapları üzerinden yayınlanıyor.

Bulunan stel hakkında

Eskişehir'de Frigçe yazıtlı idol şeklinde bir stel bulundu. 100 cm yüksekliğinde, 50 cm genişliğindeki stel, yekpare tüf bloğa işlenmiş ve üzerine de kazıma tekniğiyle üç idol betimlenmiş.

Eserin daha önce literatürde benzeri bilinmeyen bir örnek olduğunu belirten yüzey araştırması başkanı Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Rahşan Tamsü Polat, idol üzerinde; üstte tek satır, altta ise üç satırdan oluşan Paleo-Frigçe bir yazıtın bulunduğu ve bu örneğin, Frig dininde etkin bir biçimde tapınım gören ana tanrıça ve beraberinde ona eşlik eden tanrılara yani paredrosuna dair önemli bilgiler sunacağını söylüyor.

İdol şeklinde betimlenmiş tüf blok üzerine kazıma şeklinde yapılmış olan üç baş ve uzun gövdeler (?) Ana Tanrıça ve birlikte O’na eşlik eden tanrılarla birlikte gösterilmiş olduğuna işaret ediyor.

Başlardan ikisi yan yana yapılmış ve çift sıra kazıma çizgi ile sınırlandırılmış, diğer üçüncü baş da bu iki başın tam ortasına, iki başı sınırlandıran ve ortada buluşan çift sıra çizginin kesiştiği noktaya yapılmış.

Stel üzerinde, başların üst kısmında bir satır, başların altında ise üç satır Frigçe yazıt bulunuyor. Yazıttan anlaşıldığı üzere idol şeklindeki stel muhtemelen bir sınır taşı olarak kullanılıyordu.

Yazıtın tercümesi ise şu şekilde: “Benim anıtım bir sınır taşıdır”.