Eyleme CHP Eskişehir Milletvekilleri Jale Nur Süllü ve Utku Çakırözer de katılarak destek verdi. Yağan yağmura rağmen gerçekleştirilen eylemde sık sık "Kadın cinayetleri politiktir", "bir kişi daha eksilmeyeceğiz", "kadınları değil şiddeti engelle" sloganları atıldı. Kadınlar eylemde öldürülen kadınların isimlerini sayarak, burada diye bağırdı. Cumhurbaşkanı kararnamesinin çıktısını alan kadınlar, üstüne "kadınlar nezdinde hükümsüzdür" yazdı. Kadınlar, basın açıklamasının ardından Adalar MİGROS'a yürüyerek, Cumhurbaşkanlığı kararnamesini protesto ettiler. 

Kadınlar adına basın metnini Avukat Pınar Çelik Arpacı okudu. 2021 yılının ilk 79 gününde 77 kadının öldürüldüğüne dikkat çeken Arpacı, "Kadına yönelik şiddet bu kadar artmışken, hergün kadın cinayeti işlenirken erkek şiddetini engellemek için hazırlanan İstanbul Sözleşmesinin gece yarısı Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle feshedilmesini kabul etmiyoruz" dedi. 

"Kadınlar arkasından çekilmedikçe İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir"   

Anayasa’nın 104’üncü maddesine göre Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri ile temel hak ve kişi hakları düzenlenemeyeceğin altını çizen Arpacı, insan haklarını düzenleyen İstanbul Sözleşmesi’nin cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle feshedilmesi hukuka aykırı olduğunu vurguladı. 

"Anayasaya aykırı olan bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Türkiye’nin ilk imzacısı olduğu bir uluslararası insan hakları sözleşmesinin feshi yok hükmündedir. Kadınlar arkasından çekilmedikçe İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir!" diyen Arpacı, kadın hareketinin yıllarca mücadele vererek kazındığı hakları gece yarısı baskınlarına, tek adamın dudakları arasından çıkan sözlerle teslim etmeyeceklerini kaydetti. İstanbul Sözleşmesini fesheden AKP iktidarının kadınları her türlü şiddete karşı korumaktan vazgeçtiğini de açıkladığını vurgulayan Arpacı, "İstanbul Sözleşmesi uluslararası hukukta, şiddetin kadın erkek eşitsizliğinin ve kadınlara karşı yapılan ayrımcılığın bir sonucu olduğunu vurgulayan ilk sözleşmedir. Sözleşmeyi fesheden AKP iktidarı kadın-erkek eşitliğine saldırmış kadınların ayrımcılığa uğramasının önünü açmıştır. İstanbul Sözleşmesi fiziksel, cinsel, ekonomik ve duygusal şiddet ile her tür şiddetle mücadele konusunda “Önleme, Koruma, Kovuşturma ve Destek Politikalarından” oluşan dört temel yaklaşım içeren ilk sözleşmesidir. Gece yarısı baskınıyla sözleşmeyi fesheden AKP iktidarı kadına yönelik şiddetle mücadele etmeyeceğini de ilan etmiştir" diye konuştu.Türkiye'nin tarihinde ilk kez insan hakları alanında yapılan bir sözleşmeden imza çekmiştiğine de dikkat çeken Arpacı, bu durumun insan hakları açısından da kabul edilemez olduğunu belirtti. 

"Sözleşme uygulanmadığı için Ayşe Tuba 23 kez Adliye kapısından döndü"  

İstanbul Sözleşmesi uygulanmadığı için kadınların hayatını kaybettiğini, eziyet edilerek öldürüldüğünü söyleyen Arpacı, sözleşme uygulanmadığı Ayşe Tuba 23 kez adliye kapısından döndüğünü, Melek İpek'in meşru müdafaa hakkını kullandığı halde tutuklandığını hatırlattı. Sözleşmeden çıkan AKP hükümetinin kadın katili erkeklerin yanında saf tuttuğunu iddia eden Arpacı, konuşmasına şu sözlerle devam etti:

"Bugün burada İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmediğimizi haykırmak, “Sözleşmeyi Uygula” demek ve yaşamlarımızı savunmak için yanyanayız. Kazanımlarımızdan vazgeçmiyoruz! AKP hükümetinin kadınlara karşı açtığı savaşta kaybeden biz kadınlar olmayacağız. Haklarımızdan, hayatlarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. Mutlaka kazanacağız. İstanbul Sözleşmesi bizim diyoruz. Yıllardır mücadele vererek, bedel ödeyerek kazandığımız haklarımız için de, hayatlarımız için de karar bizim diyoruz. Hayatlarımız için pazarlık yapmayacağız. Ülkedeki tüm kadınlar için yaşamsal önemde olan bir sözleşmeyi bir erkeğin iki dudağı arasına alan tek adam düzeninizin tam karşısındayız. Yok hükmündeki kararnamesi sadece tek adamı bağlar. Bizler sadece İstanbul sözleşmesi değil, 6284 sayılı Şiddet Önleme Yasasının etkin uygulanması, Nafaka Hakkı, Kürtaj Hakkı, LGBT+ ların hakları içinde sokakları terketmeyeceğiz."

Sloganlar eşliğinde yürüdüler

Kadınlar basın açıklamasının ardından, yürüyüşe geçti. Kanatlı AVM önünden Adalar MİGROS'a yürüyen kadınlar, sık sık "bu daha başlangıç mücadeleye devam", "kadınlar sokağa haklarını almaya", "yaşasın kadın dayanışması" sloganları attı. Adalar MİGROS önüne gelen kadınlar, mücadeleye devam edeceklerini söyledi.